Yagi-taifuuni jatkaa tuhojen kylvämistä – Myanmarissa satoja kuolleita

Aasiassa jo kolmatta viikkoa riehuva Yagi-taifuuni on tappanut satoja ihmisiä.

Myanmarissa Yagi-taifuunin seurauksena kuolleiden lukumäärä on noussut yli 220:een, Myanmarin valtiollinen televisioyhtiö kertoo. Lisäksi lähes 80 ihmistä on edelleen kateissa.

Myöhään maanantaina kerrottu kuolonuhrien määrä on kaksinkertainen viimeksi ilmoitettuun lukemaan verrattuna.

Televisioyhtiö kertoi myös, että taifuunin aiheuttamissa tulvissa on tuhoutunut lähes 260  000 hehtaaria riisi- ja muita peltoja.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston (UNOCHA) mukaan tulvista kärsii maassa noin 631  000 ihmistä. Sen mukaan ruokaa, juomavettä, suojaa ja vaatteita tarvitaan maassa kiireellisesti.

Toimiston mukaan tukkiutuneet tiet ja vaurioituneet sillat kuitenkin haittaavat avustustoimia. Lisäksi katkenneet viestintäyhteydet erityisesti syrjäisille alueille tarkoittavat sitä, että tiedot uhreista kulkevat hitaasti.

Yagi iski Kaakkois-Aasiaan reilu viikko sitten. Myrskyn aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä on Myanmarin lisäksi kuollut ihmisiä Vietnamissa, Laosissa ja Thaimaassa. Kaikkiaan kuolonuhreja on virallisten lukujen mukaan jo yli 500.

Harvinainen avunpyyntö ulkomaille

Myanmaria hallitseva sotilasjuntta esitti viime viikolla harvinaislaatuisen vetoomuksen ulkomaanavun saamiseksi maahan.

Avunpyyntö on harvinainen, sillä maata hallitseva sotilasjuntta on aiemmin estänyt humanitaarisen avun ulkomailta.

Toistaiseksi vain naapurimaa Intia on vastannut juntan avunpyyntöön ja lähettänyt maahan muun muassa kuiva-annoksia, vaatteita ja lääkkeitä.

Sotilasjuntta kaappasi vallan maassa vuonna 2021. Vallankaappaus syöksi maan katastrofiin, ja tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa asevoimien käsissä. Vallankaappauksen vuoksi yli 2,7 miljoonaa ihmistä on myös joutunut jättämään kotinsa.


 

Lue myös:

    Uusimmat