Voiko Suomen metsissä lennellä kolme kertaa tavallisen kokoisia hirviömäkäräisiä? Hyönteisasiantuntija suhtautuu ajatukseen epäillen.
Uutisoimme eilen Terhi Joesta, joka kertoi kohdanneensa valtavia ja aggressiivisia mäkäräisiä ikikuusikossa Keminmaalla.
Lue myös: Hirviömäkäräisten hyökkäys yllätti Terhin – sääsket pureutuivat lihaan ja aiheuttivat tulehdukset käsivarsiin: "Aivan käsittämätön määrä öttiäisiä, aivan järkyttävän kokoisia"
– Siellä oli aiv an käsittämätön määrä öttiäisiä, aivan järkyttävän kokoisia. Kaksi-kolme kertaa normaaleja mäkäräisiä isompia, Joki ihmetteli.
Joen mukaan mäkäräiset olivat erittäin aggressiivisia ja pureutuivat tiukasti lihaan aiheuttaen kovia kipuja naisen käsivarsiin. Hyönteisasiantuntija Jaakko Kullbergin mukaan aggressiivisuus on sinänsä tyypillistä käytöstä mäkäräisille.
– On ihan normaalia, että ne aiheuttavat niin sanotusti melkoista jälkeä, Kullberg toteaa.
– Jos joku on sitä mieltä, että hän sai poikkeuksellisen mäkärähyökkäyksen, hän on luultavasti saanut normaalin mäkärähyökkäyksen.
"Mäkäräiset ovat määrätietoisia"
Mäkäräiset ovat keskimäärin ärhäkimmillään juuri touko-kesäkuussa kuoriuduttuaan.
– Veriaterian saalistus on niin sanotusti kovvoo hommoo. Siinä voi käydä köpelösti, joten mäkäräiset ovat määrätietoisia ja luottavat joukkovoimaan.
Joen tapauksestaan tekemän Facebook-julkaisun kommenteissa nostettiin esille, että Joki olisi mahdollisesti havainnut poikkeuksellisen ison Prosimulium ferrugineum -mäkäräislajin edustajia.
Mäkäräislajeja on Kullbergin mukaan niin paljon, ettei hän lähde arvailemaan, mikä laji voisi olla kyseessä.
– Olisikohan mahdollista, että havainnon tehnyt on aiemmin sekoittanut mäkäräiset ja polttiaiset, jotka ovat selvästi pienempiä ja aivan yhtä pirullisia, Kullberg miettii.