Historia ei tunne vastaavaa - Niinistön pyrkiminen presidentiksi valitsijayhdistyksen kautta on poikkeuksellista

2:22img
Julkaistu 29.05.2017 17:27(Päivitetty 29.05.2017 18:09)

MTV UUTISET - STT

Kärkiehdokkaan pyrkiminen presidentiksi valitsijayhdistyksen kautta on poikkeuksellista, sanoo Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Esimerkiksi vuoden 1994 vaalissa oli neljä valitsijayhdistysten ehdokasta, mutta kukaan heistä ei kuulunut ennakkosuosikkeihin.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tänään, että hän mittauttaa kannatuksensa ja pyrkii jatkokaudelle valitsijayhdistyksen kautta. Presidenttiehdokkuuteen tarvitaan 20 000 kannattajakorttia.

Myös kokoomus nimeää Niinistön presidenttiehdokkaakseen, kertoo puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo. Nimeäminen tapahtuu ylimääräisessä puoluekokouksessa tai puoluevaltuustossa syksyyn mennessä.

– Jos kokoomus olisi tehnyt muuta kuin lähtenyt täysillä Niinistön mukaan, se olisi ollut erikoinen vaihtoehto, Jokisipilä sanoo.

Orpon mukaan Niinistön valitsijayhdistys on looginen jatko tavalle, jolla Niinistö on pyrkinyt toimimaan kokoavana voimana puoluepolitiikan ulkopuolella. Hänen mukaansa valitsijayhdistyksen ympärille rakentuva organisaatio määrittää myös kokoomuksen roolia kampanjassa.

– Kannattajakorttien keräämisen täytyy käynnistyä mahdollisimman pian, varmaan se jonkun päivän ottaa ennen kuin lähtee liikkeelle, Orpo sanoo.

2:02img

Perussuomalaiset Niinistön taakse?

Esimerkiksi SDP ja perussuomalaiset eivät ole vielä nimenneet presidenttiehdokastaan. Jokisipilä arvioi, että perussuomalaisten liittyminen puolueena Niinistön taakse voisi olla mahdollista.

– Perussuomalaiset on Soinin kautta ja muutenkin ollut äärettömän tyytyväinen Niinistön linjaan, Jokisipilä arvioi.

SDP taas on ilmoittanut asettavansa oman ehdokkaansa. Kansanedustaja Eero Heinäluoma harkitsee vielä omaa suostumustaan ehdokkaaksi.

– SDP:llä on historiallinen velvollisuus kokonsa ja historiansa kautta lähteä omalla ehdokkaalla mukaan. Olisi ainutkertainen ja hurja homma, jos SDP lähtisi Niinistön mukaan, Jokisipilä sanoo.

Orpo toivottaa Niinistön taakse tervetulleeksi myös puolueet, jotka eivät ole vielä valinneet presidenttiehdokastaan.

– Toivon puolueiden miettivän tätä mahdollisuutta, mutta jokainen tekee tietenkin omat ratkaisunsa, Orpo sanoo.

Jokisipilä sanoo, että perinteisten puolueiden ote äänestäjistä on hiljalleen murentumassa, kun esimerkiksi puolueiden jäsenmäärät ovat laskeneet.

– Presidentti hakee suoraan kansalta kannanilmaisua. Turha käyttää puolueen kaltaista kutistuvaa instituutiota, kun voi hakea mandaatin suoraan kansalta, Jokisipilä kärjistää.

Hänen mukaansa Niinistön asemassa näin voi toimia. Presidentinvaalit käydään tammikuussa.

– Tämän päivän tiedolla ja asemalla on lähellä, että vaali jää yhteen kierrokseen, Jokisipilä sanoo. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa