Dubain ilmastokokouksen uudessa sopimusehdotuksessa kehotetaan fossiilisten polttoaineiden tuotannon ja käytön vähentämiseen, mutta ei esitetä niistä luopumista.
Sopimusluonnoksen mukaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä tulee vähentää "oikeudenmukaisella, järjestelmällisellä ja kohtuullisella tavalla niin, että nettovaikutus päästöihin on nolla ennen vuotta 2050 tai sen tietämillä, tieteellinen tieto huomioon ottaen".
Perjantaina esitellyssä aikaisemmassa luonnoksessa käytettiin fossiilista polttoaineista puhuttaessa muotoilua "poistetaan vähitellen käytöstä", mutta tämä ilmaisu oli nyt poistettu uudesta luonnoksesta.
Fossiilisten polttoaineiden vähittäistä poistamista olivat sopimukseen ajaneet muun muassa ilmastoaktivistit, meren pinnan nousun uhkaamat saarivaltiot ja Euroopan unioni.
Muun muassa Saudi-Arabia, Irak ja Öljynviejämaiden järjestö Opec ovat vastustaneet sellaisia luonnoksia, joissa puhutaan fossiilisista polttoaineista luopumisesta kokonaan.
Uusi sopimusehdotus on valmisteltu kokouksen puheenjohtajan Sultan al-Jaberin johdolla. Al-Jaber on myös Yhdistyneiden arabiemiraattien valtiollisen öljy-yhtiön johtaja.
Kansalaisjärjestöt pitivät ensimmäisissä kommenteissaan uutta sopimusluonnosta pettymyksenä ja askeleena taaksepäin.
Ilmastokokouksen on määrä päättyä huomenna, mutta sen uskotaan venyvän ylihuomiseen saakka.
Lue myös: Hämmentävä näytelmä jatkuu Dubaissa: Näin öljypomo saarnasi maailmalle ilmastokokouksessa
Toiveissa kunnianhimoinen sopimusluonnos
EU:n pääneuvottelijoihin kuuluva Outi Honkatukia toivoi aikaisemmin tänään uudesta sopimusluonnoksesta mahdollisimman kunnianhimoista.
– Kun aletaan käymään lehmänkauppoja eri tekstien välillä, siinä vaiheessa kunnianhimo ei nouse vaan se aina laskee, Honkatukia kommentoi suomalaismedialle aamupäivällä.
– Suomen näkökulmasta prioriteetti on katsoa se, millaisella kärjellä fossiilisiin polttoaineisiin liittyen tullaan ulos.
Puheenjohtajamaa Arabiemiraattien olisi vaikea päästää läpi fossiilisista polttoaineista luopumista kokonaan varsinkin, jos sopimukseen kirjattaisiin jokin tavoitevuosi, Honkatukia kertoo.
– Täällä on yritetty todella paljon löytää kiertoilmaisua sille, ettei tarvitsisi puhua fossiilisista polttoaineista, vaan voitaisiin puhua esimerkiksi siirtymisestä puhtaaseen energiaan tai energiatransitiosta.