Tämän vuoden ravustuskautta on jäljellä viikko. Korona-aika on näkynyt saksiniekkabisneksessä niin, että yksityishenkilöiden tekemät raputilaukset kasvoivat paikoin jopa ennätyslukemiin. Ravintoloiden tilausmäärät taas vähenivät koronan takia.
Tämän vuoden ravustuskausi tulee jäämään historiaan monin tavoin.
Jo lähtökohdat ravustuskaudelle olivat vaikeat, koska pitkään jatkuneiden helteiden takia vedet olivat poikkeuksellisen lämpimiä eri puolilla Suomea.
– Lämmin vesi sitoo vähemmän happea kuin viileä. Toisaalta eliöt tarvitsevat sitä enemmän happea, mitä lämpimämpää vesi on, Luonnonvarakeskuksen tutkija Esa Erkamo kertoo.
– Nyt tuli se tilanne, että lämmön takia ravut joutuvat hakeutumaan syvemmälle viileämpään veteen, jossa ei välttämättä ole kuitenkaan riittävästi happea kaikin paikoin. Tämä aiheutti aikamoista jännitystä siitä, vieläkö rapuja tulee vai ovatko ne kuolleet syvyyksiin.
Saalis jäi odotettua pienemmäksi
Esimerkiksi Varsinais-Suomessa Pyhäjärvestä on viime vuosina noussut noin puoli miljoonaa saksiniekkaa pyyntikauden aikana. Tänä vuonna monen alueella toimivan ravustajan saalismäärä jää odotettua pienemmäksi.
Alueelliset erot saalismäärissä ovat olleet suuria.
Yksityiset herkuttelijat ravuilla
Koronapandemia heikensi tänä vuonna ravintoloiden ja suurten yritysten tilausmääriä. Sen sijaan yksityishenkilöiden tekemät raputilaukset lisääntyivät ravustuskauden aikana jopa ennätyslukemiin.
– Sekä kelioloiltaan että kysynnän ja tarjonnan puolesta ei ole ikinä tämmöistä tilannetta ollut, Rapukuningas Ky:n ravustaja Jonas Karlsson kuvaa.
– Kaikki ravut, mitä ylös on saatu, ovat kyllä menneet markkinoille melkein saman tien.