Ravustuskausi alkoi 21. heinäkuuta, ja kestää lokakuun loppuun saakka. Viiden jälkeen -ohjelmassa testattiin ravustusta Keravanjoella.
Ravustuskausi on tällä hetkellä parhaimmillaan. Yksi tapaa pyydystää rapuja on mertapyynti, jossa rapu hakeutuu mertaan syötin perässä.
– Tällä kertaa syöttinä on pakkasesta otettua kuhafilettä, myös kalan perkeet käy, sanoo kalastusteknikko Markku Tiusanen Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Lue myös: Ravustuskausi on alkanut! Näille alueille povataan hyvää täplärapusatoa
Ravustukseen vaaditaan aina vesialueen omistajan lupa ja lisäksi 18–64-vuotialla tulee olla kalastonhoitomaksu maksettuna, Tiusanen muistuttaa.
– Osa ravustuksen jännitystä on, että tuleeko sieltä jotain. Tulos vaihtelee nollasta ravusta jopa kymmeneen rapuun, Tiusanen sanoo.
Täpläravuista halutaan eroon
Viiden jälkeen -ohjelmassa käytiin testaamassa ravustusta Keravanjoella, jonne on istutettu täplärapuja 1980-luvun loppupuolella. Nykyisin Tiusasen mukaan kyseisestä rapulajista halutaan eroon.
– Tänä päivänä täplärapu on lainsuojaton, ja se pitäisi poistaa. Eikä sitä pitäisi missään nimessä levittää.
Lue myös: Nopeat leivät arkeen ja juhlaan: Katin ihanat rapuleivät
– Ongelma on se, että tämä kestää rapuruttoa aika hyvin. Kun se ei siihen menehdy, se pitää rapuruttokantaa yllä. Silloin meidän oma, kotimainen jokirapukanta ei elvy paikoissa, joissa on täplärapuja.
Katso yllä olevalta videolta, minkälainen saalis merrasta saatiin, ja miltä näyttää jättisuuri 10-vuotias täplärapu! Tiesitkö, että ravut ovat kannibaaleja eli ne syövät toisiaan?