Historiallisen moni synnytyksistä päätyi viime vuonna keisarinleikkaukseen

Viitta synnytysosastolle ja päivystykseen Mikkelissä.
All Over Press
Julkaistu 25.06.2024 09:47

MTV UUTISET – STT

Synnytyksistä yli viidennes päätyi viime vuonna keisarileikkaukseen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan. Osuus on ennakkotietojen mukaan isompi kuin kertaakaan vuoden 1987 jälkeen.

Viime vuonna kaikista synnytyksistä yli 20 prosenttia ja ensisynnyttäjistä melkein 25 prosenttia päätyi sektioon. THL:n erityisasiantuntija Anna Heino kertoo tiedotteessa, että keisarileikkausten voidaan odottaa kasvavan entisestään.

– Tiedämme, että jos ensimmäinen synnytys päätyy keisarileikkaukseen, on suurempi todennäköisyys, että myös seuraavat synnytykset päätyvät keisarileikkaukseen. Kasvava ensisynnyttäjien keisarileikkausosuus viittaakin siihen, että jatkossa voidaan odottaa, että keisarileikkausten osuus kaikista synnytyksistä nousee yhä, Heino toteaa tiedotteessa.

Syitä on monia

Synnyttäjien keski-iän nousu on Heinon mukaan yksi merkittävimmistä syistä sektioiden kasvuun.

– Sekä kaikkien synnyttäjien että ensisynnyttäjien keski-ikä nousee. Iän myötä erilaiset perussairaudet kasvavat. Myös esimerkiksi yhä useammat ovat ylipainoisia, mikä lisää todennäköisyyttä sektioon, Heino sanoo STT:lle.

Heino kertoo keisarileikkausten osuuden nousun jatkuneen jo useamman vuoden.

– Lähtökohtaisesti sektiolle pitää Suomessa aina olla lääketieteelliset perusteet, mutta totta kai päätös synnytystavasta tulee aina tehdä yhdessä raskaana olevan kanssa keskustellen, kertoo hän THL:n tiedotteessa.

Synnytyspelko merkittävä tekijä

Sekä suunnitellut että kiireelliset keisarileikkaukset ovat tiedotteen mukaan lisääntyneet. Hätäkeisarileikkauksien määrä on pysynyt jokseenkin samana.

Yksi merkittävä syy sektioiden lisääntymiseen on Heinon mukaan synnytyspelkodiagnoosien kasvu.

– Tiedetään meidän tilastoistamme, että noin 25 prosentilla näistä synnyttäjistä, joiden synnytys päätyi sektioon, oli synnytyspelkodiagnoosi.

Heino huomauttaa myös, että keisarileikkaus on usein tarpeellinen ja jopa välttämätön toimenpide sekä synnyttäjän että syntyvän lapsen terveyden varmistamiseksi. Toimenpide on hänen mukaansa turvallinen.

Sairaaloissa hoitokäytäntöeroja

Heino kertoo, että keisarileikkauksien osuudessa synnytyksissä on Suomessa alueellisia eroja.

– Koko maan keskiarvo on 20,1 prosenttia, mutta sairaaloiden välillä voi olla useammankin prosenttiyksikön eroja, Heino sanoo STT:lle.

Heittelyä voivat hänen mukaansa selittää sekä synnyttäjien taustatekijät että sairaaloiden hoitokäytäntöjen väliset erot.

– Tarkemmin hoitokäytäntöeroista meidän tilastomme eivät valitettavasti kuitenkaan kerro, Heino sanoo.

Lue myös: HUS piti päänsä: Lohjan synnytysosasto lakkautetaan

Tuoreimmat aiheesta

Synnytys