Jo joka viides synnytys Suomessa tapahtuu keisarileikkauksella eli sektiolla. THL:ssä ilmiötä pidetään yllättävänä ja huolestuttavana. Taustalla vaikuttavat asiantuntijan mukaan muun muassa synnyttäjien korkea ikä ja ylipaino. MTV Uutiset tapasi sairaalassa äkillisesti leikkauspöydälle joutuneen Satu Kuisman.
Lohjalainen Satu Kuisma sai juhannuksena viidennen lapsensa. Vauva tuli maailmaan vauhdilla.
Miksi keisarileikkaus?
– Massiivisen verenvuodon takia. Ei voinut alateitse synnyttää, Kuisma kertoo.
– Kaikki tapahtui vajaassa puolessa tunnissa että lapsi oli maailmassa – siitä kun todettiin, että nyt mennään. Minun toiveilla ei ollut paljon väliä, kunhan me selvitään hengissä, niin se on pääasia.
Kuinka järkyttävä tilanne se oli?
– Todella järkyttävä. Itkin paniikissa. Mutta kun kaikki oli ohi, osasin rauhoittua.
Kuisma joutui leikkauspöydälle harvinaisen lisäistukan vuoksi, jota ei ultrassa näkynyt. Lisäksi ongelmia toi aiemmin havaittu veritulppa. Kuisman käynnistys jäi siis vain haaveeksi, mutta ylipäätänsä keisarileikkauksia tehdään vuosi vuodelta enemmän.
"Olimme pitkään samalla tasolla kuin muut Pohjoismaat"
HUSissa arvioidaan, että yksi merkittävä syy keisarileikkausten lisääntymiseen on ensisynnyttäjyys.
– Ensisynnyttäjyys lisää keisarinleikkauksen riskiä, ja pääkaupunkiseudulla ensisynnyttäjiä on suhteellisesti paljon, kertoo Satu Polkko, joka työskentelee Naistenklinikalla ylihoitajana.
Viime vuonna Suomessa jo joka viides synnytys tapahtui keisarileikkauksella.
– Keisarileikkausten määrän lisääntyminen Suomessa on yllättävää, sillä olimme pitkään samalla tasolla kuin muut Pohjoismaat, kertoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler.
Lue myös: Synnytyspelkoinen Irene Naakka halusi synnyttää toisen lapsensa keisarinleikkauksella – "Tässä olisi parannettavaa Suomessa"
Nuorten synnyttäjien painoindeksi huolestuttava
Eli mitä tässä on käytännössä tapahtunut viime vuosina, mikä selittää tätä ilmiötä?
– Synnyttäjät ovat aiempaa vanhempia, on enemmän ylipainoisia, on enemmän kroonisia tauteja, mutta niiden ei pitäisi selittää näin nopeata keisarinleikkausten määrän yleistymistä. Taustalla taitaa olla kuitenkin sairaaloiden päätös, että tietyssä tilanteissa päädytään aiempaa useammin suunniteltuun keisarileikkaukseen, Gissler sanoo.
– Huolestuttavaa on se, että tämä kasvu on nopeaa - jopa yhden prosenttiyksikön vuodessa. Siihen olisi hyvä keksiä syitä ja selityksiä ja miettiä keinoja vähentää niitä.
– Erityisen huolestuttavaa on se, että jo hiukan yli 20-vuotiailla synnyttäjillä raskautta edeltävä painoindeksi on yli 25. Se osoittaa, että varsinkin nuoressa päässä synnyttäjät eivät ole yhtä hyvässä kunnossa kuin aiemmin.
Sen sijaan monet yli 40-vuotiaat synnyttäjät ovat paremmassa kunnossa kuin 20-30 vuotta sitten, kertoo tutkimusprofessori.
Gissler muistuttaa, että keisarileikkausten määrät kasvavat, kun ensimmäinen synnytys tehdään keisarileikkauksella.
– Keisarileikkauksella on vaikutus seuraaviin raskauksiin ja synnytyksiin korkeamman komplikaatioriskin vuoksi.
Leikkausmäärien ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla jatkossa nouseva.
Tutkimusprofessori mainitsee Viron ja Tanskan, jossa sektioiden määrät on saatu vähenemään ja uskoo, että hyvällä suunnittelulla se onnistuisi Suomessakin. Asiantuntija lähettää viestin sairaaloihin.
– Se, mihin voidaan vaikuttaa on, että mietitään erityisesti ensimmäisen synnytyksen kohdalla, että onko keisarileikkaus se paras tapa synnyttää.