THL:n luvut: Syntyvyys laski taas viime vuonna reippaasti – ennätysmäärä synnytyksistä käynnistettiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennakkotiedot kertovat, että Suomeen syntyi viime vuonna taas reippaasti vähemmän vauvoja kuin aikaisemmin. Ennätysmäärä synnytyksistä käynnistettiin.

Ennakkotietojen mukaan vuonna 2022 Suomessa syntyi 44 581 lasta, THL kertoo. Määrä on yli yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. 

THL:n mukaan muissakin Pohjoismaissa on havaittu vastaavaa kehitystä syntyvyyden laskussa. Vuonna 2021 syntyvyys nousi merkittävästi, minkä THL arvioi selittyvän koronaepidemialla.

Vuonna 2022 synnytyksistä 35 prosenttia käynnistettiin, mikä on THL:n mukaan suurempi osuus kuin kertaakaan tilastoinnin aikana. 

Käynnistykset ovat yleisempiä ensisynnyttäjillä ja 40 vuotta täyttäneillä synnyttäjillä, THL kertoo. Käynnistyksen todennäköisyys kasvaa myös äidin painoindeksin mukaan.

THL:n tutkimusprofessori Mika Gisslerin mukaan käynnistyksen peruste on aina lääketieteellinen. Gissler kertoo, että käynnistyksen syynä voi olla esimerkiksi yliaikainen raskaus tai raskauteen liittyvät riskitekijät ja komplikaatiot.

Synnytykset vähenivät kaikissa sairaaloissa

Suomessa oli viime vuonna 23 synnytyssairaalaa, ja THL:n mukaan synnytysten määrä väheni kaikissa niissä

Kuudessa Suomen sairaaloista oli vuoden aikana alle tuhat synnytystä. Tuhat synnytystä on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama raja synnytystoiminnalle. Jos synnytyssairaala on tätä pienempi, sillä on oltava STM:n poikkeuslupa toiminnan jatkamiseen. 

Vuoden 2018 jälkeen Suomessa ei ole lakkautettu yhtäkään synnytyssairaalaa. STM:n määräys ei koske Ahvenanmaata.

Lapsista 35 prosenttia syntyi THL:n mukaan vuonna 2022 Uudellamaalla. Kolmannes lapsista syntyi siis Hyksin, Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa. Lapsista 28 prosenttia syntyi Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa, jotka ovat Hyksin sairaaloita.

Viidennes kaikista synnytyksistä päätyi keisarileikkaukseen. Luku ei THL:n mukaan muuttunut edellisvuodesta. 

Joka kuudes käynnistetyistä synnytyksistä päätyy keisarileikkaukseen. Keisarileikkauksien osuus kaikista synnytyksistä on kuitenkin kasvanut huomattavasti 2000-luvun alusta.

– Suomessa keisarileikkausten osuus on korkeampi kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Tähän vaikuttanee mahdollisten synnytyskäytäntöerojen lisäksi muun muassa synnyttäjien korkeampi keski-ikä, Gissler kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat