Natsi-Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitlerin hurmoksellisista puheista on taltiointeja tuntikaupalla. Vain yhdellä nauhoitteella kuullaan kuitenkin Hitlerin normaalia puheääntä. Se nauhoite on tehty salaa Suomessa.
Tallenteella Hitlerin ja Mannerheimin lisäksi keskustelevat presidentti Risto Ryti sekä kenraalisotamarsalkka Wilhelm Keitel.
Nauhoitteen tarinaa ja siihen liitettyjä virheellisiä urbaaneja legendoja avataan Kari Salon Ylipäällikön juna – Mannerheimin junan matkat 1939–1946 -kirjassa.
Nauhoite on peräisin Hitlerin Suomen-vierailulta marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäivän kunniaksi 4. kesäkuuta 1942. Hitler ja Mannerheim tapasivat tuolloin ensimmäistä kertaa. Kaksikko kätteli Immolassa ja siirtyi junaan, jossa Hitler esitti virallisen onnittelunsa.
Tämän jälkeen Hitler, Mannerheim, presidentti Risto Ryti sekä Saksan kenraalisotamarsalkka Wilhelm Keitel siirtyivät vaunuun A 90 pitämään kahdenkeskisiä keskusteluja. Heidän tietämättään myös tähän vaunuun oli asennettu mikrofoneja, ja osa keskusteluista tallentui.
– Alaiseni henkilökunta valmistautui mm. juhlallisuuksien täydelliseen radiointiin, jota varten juhlajuna oli varustettava teknisellä välineistöllä… mikrofoneja oli asennettava kaiken varalta melko runsaasti, tapausta kertaa Tuntematon Mannerheim -kirjassaan Päämajan tiedotusosaston silloinen päällikkö, kapteeni Kalle Lehmus.
– Sellainen toimitettiin erikseen myös siihen eristettyyn vaunuosastoon, johon Mannerheim vetäytyi kahdenkeskiseen (!) keskusteluun Hitlerin kanssa, Lehmus jatkaa.
Hitler hämmästeli venäläispanssareita
Tunnin mittainen keskustelu on monella tapaa historiallinen. Hitler puhuu lähinnä yksin, muiden säestäessä täydentävillä kysymyksillä.
Aiheena on saksalaisten hyytävä sotaretki Neuvostoliittoon, jonka panssarien valtavaa määrää (35 000) hän muun muassa hämmästelee. Lisäksi Hitler ja Mannerheim ihmettelevät, miten Neuvostoliitto voi pitää Suomea uhkana itselleen.
Nauhoite katkaistiin 11 minuutin kohdalla, jonka jälkeisestä keskustelusta on tallella vain Rytin muistiinpanot päiväkirjoistaan.
Niiden mukaan Hitler uhitteli tuolloin Leningradin (nyk. Pietari) sekä Moskovan täydellisellä hävityksellä. Myös siviiliväestön annettaisiin kuolla.