TikTok-videosovelluksesta löytyy käyttäjien mukaan syömishäiriöiseen käytökseen kannustavaa sisältöä.
Supersuosittua TikTok-videosovellusta on ladattu jo miljardeja kertoja. NBC:n haastattelemien nuorten mukaan suositun sovelluksen käyttämisellä on kuitenkin hintansa, ja moni kuvasi TikTokin sisältöjä haitallisiksi.
Kaksi miljoonaa ihmistä katsoi videon, jota lataajakin pitää haitallisena
Kayla Christine Long, 17, kärsii syömishäiriöstä. Aiemmin hän latasi TikTokiin videon, jolla kertoi päivän aikana juoneensa vain kannullisen jäävettä.
Ruokahaaste on TikTokissa tavallinen; sen ohessa käytetään hashtagia #whatieatinaday, suom. "kuinka paljon syön päivässä". Osa käyttäjistä kuitenkin käyttää hashtagia kertoakseen, miten vähän syö.
Kun Kayla päätti poistaa videonsa viikkoa myöhemmin, sen oli nähnyt kaksi miljoonaa ihmistä. Kayla ymmärsi kannustavansa muita syömishäiriökäyttäytymiseen.
Hän kertoo nähneensä usein laihduttamiseen kannustavaa sisältöä TikTokissa ja muissa sovelluksissa, ja alkaneensa osin sen vuoksi rajoittaa syömistä.
Moni jakaa haitallista "laihuusinspiraatiota"
Koronaviruspandemian aikana moni on vajonnut TikTokin syövereihin entistä enemmän, kun muutakaan tekemistä ei ole. Pandemian alettua Kayla koki "laihuusinspiraatiota" jakavien julkaisujen lisääntyneen.
Syömishäiriötä sairastaville ja läheisille tarkoitettu Syömishäiriöliiton tukipuhelin päivystää numerossa 02 251 9207 maanantaisin klo 9.00–15.00.
Syömishäiriöliiton SYLI-chat on auki keskiviikkoisin klo 18-19.30 ja perjantaisin klo 14-15.30.
– Kaikilla on nyt niin paljon vapaa-aikaa ja kaikki haluavat päästä kuntoon, joten sisällöntuottajat edistävät hyvin epäterveitä tapoja, Kayla kuvaa.
Seitsemän NBC:n haastattelemaa nuorta naista kertoi, että TikTok on saanut heidät pohtimaan dieettejä ja treenimääriä vaarallisen paljon. Syömishäiriötä ihannoivien julkaisujen tauoton näkeminen voisi Kaylan mukaan olla vaaraksi syömishäiriöstä toipuvalle ja jopa saada palaamaan vanhoihin, haitallisiin tapoihin.
"Ei se ole sen arvoista"
Vastavoimiakin on: TikTokista löytyy myös kehopositiivisia aktivisteja, jotka sisällöllään muistuttavat, ettei ihmisen arvo milloinkaan riipu ulkonäöstä.
Kehopositiivinen Brittani käyttää hashtagia #whatieatinaday tehdäkseen videoita, joilla kertoo, mitä syö toipuessaan syömishäiriöstä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
– Kun latasin TikTokin, näin paljon todella, todella negatiivisia kehonkuvaan liittyviä videoita. Ei se ole sen arvoista, jos mielenterveytesi huononee näiden julkaisujen jatkuvan näkemisen vuoksi, kehopositiivisia videoita jakava Brittani Lancaster sanoo.
Yhteisösäännöt kieltävät haitallisten tapojen ihannoinnin
TikTokin yhteisösäännöt kieltävät syömishäiriöitä ihannoivan tai vaarallisia painonpudotustapoja edistävän sisällön julkaisemisen.
Amerikkalaisen syömishäiriöliiton johtajan Claire Myskon mukaan monet järjestön asiakkaat ovat valittaneet, että TikTok "hämärtää rajoja" fitness-elämän ja syömishäiriöiden välillä.
– Yleisesti käyttäjät ovat yllättyneet, kun sovellus nostaa sisältöjä, jossa kerrotaan dieeteistä ja liikunnasta haitallisella tavalla, Myskon kuvaa.
Ongelmia myös muissa sovelluksissa
Negatiivisen kehonkuvan edistäminen on muidenkin sosiaalisen median alustojen ongelma. Instagramilla on erillinen syömishäiriöohjeistus.
– Vaikka emme salli sisältöjä, joka edistää tai kannustaa syömishäiriöitä, ymmärrämme, että ihmiset saattavat tuntea painetta näyttää somessa tietynlaisilta, Instagramin maailmanlaajuisista käytännöistä vastaava Carolyn Merrell kuvaa.
TikTokissa, kuten myös Instagramissa, julkaisun voi ilmiantaa.
Mitä voi tehdä, jos huomaa, ettei läheinen syö riittävästi? Syömishäiriöliiton asiantuntija kertoo:
2:21
LUE MYÖS: Vuosia sitten Johanna, 30, olisi piilottanut "epätäydellisen" kehonsa – nyt hän kerää kuvillaan kiitosta: "Tuon normaalia synnyttäneen naisen vartaloa kaiken kiiltokuvan keskelle"
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Nbcnews.com, Facebook.com/Instagramin ohje- ja tukikeskus