TikTok antoi bännit leggingstrendille – "Tämä on inhottavaa"

TikTok on päättänyt katkaista myrkylliseksi kuvaillulta sosiaalisen median trendiltä siivet.

Moni TikTokin käyttäjä on ehkä viime aikoina törmännyt videoihin, joiden aiheena on leggingsit. Asiasta uutisoi muun muassa New York Post.

Sen sijaan, että trendissä keskityttäisiin mukaviin ja helppokäyttöisiin leggingseihin vaatteena, sen keskiössä on se, miltä käyttäjän jalat näyttävät.

Avainsanan #legginglegs takaa on löytynyt lukemattomia videoita nuorista tytöistä, jotka kertovat, etteivät heidän jalkansa näytä tarpeeksi hyvältä leggingseissä.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

Vain yhtä tietynlaista vartalomallia ihannoivan trendin juuret ovat viime vuoden lopussa. Nyt sen pelätään vaikuttavan haitallisesti nuorten mieleen ja kehonkuvaan.

TikTok jyrähti

Nyt eri sosiaaliset mediat ovat alkaneet bännäämään tai ainakin piilottamaan avainsanan alle putoavia videoita. Ihmiset, jotka etsivät hakusanoilla kyseisiä videoita saavat sen sijaan auttavaa informaatiota syömishäiriöistä.

Australian TikTokin viestintä varmistaa News.com.au:lle asian.

– Kun ihmiset etsivät #legginglegs-hakusanalla tai vastaavalla sisältöä, saavat he pop up-linkin Butterfly Foundationin sivuille, viestinnästä kerrotaan.

Australialainen Butterfly Foundation tarjoaa samankaltaisia tukipalveluita ja informaatioita kuin kotimainen Syömishäiriöliitto.

– TikTok on kaikki huomioon ottava ja kehopositiivinen ympäristö. Me emme hyväksy sisältöä, joka näyttää, mainostaa, normalisoi tai ihannoi syömishäiriöitä, viestinnästä kerrotaan.

Hiukan vanhemmat ihmiset saattavat tunnistaa yhtäläisyyksiä leggingstrendin ja muutaman vuoden takaisen thigh gap -trendin, eli reisivakotrendin väliltä. Muutamia vuosia sitten ihannoitiin vartalomallia, jossa reidet eivät saaneet koskettaa toisiaan, vaan niiden väliin piti jäädä rako.

Terapeutti Holly Essler kutsuu vartalotrendejä iljettäviksi.

– Tämä uusi on käytännössä trendi, jonka mukaan leggingsejä käyttävän on oltava tietynmallinen saadakseen käyttää leggingsejä. Tämä on inhottavaa. Älkää antako sosiaalisen median kertoa, että kehonne on jokin trendi. Jos sinulla on kroppa ja sinulla on leggingsit, niin sinulla on leggingsjalat, Essler kertoo aiheeseen liittyvällä videollaan.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Muistatko vielä haitallisen ja myrkyllisen reisivakotrendin?

Monet muut milleniaaliksi itsensä identifioituvat käyttäjät ovat myös tuominneet trendin.

– Ymmärrättekö te, että tuolla on nyt 15-vuotiaita tyttöjä, jotka pukeutuvat legginseihin päivittäin, mutta kyseenalaistavat, voivatko he pukeutua legginseihin, koska heillä ei ole leggingsjalkoja, eräs käyttäjä tylyttää.

– Muistan reisivaon olleen itselleni pakkomielle ollessani nuorempi. Muistan sen ajaneen minut hulluuden partaalle, olin vihainen genetiikalleni ja käytännössä menetin kaiken, jotta jaloissani olisi ollut se helkkarin rako. Vain koska sosiaalinen media kertoi minulle sen olevan viehättävää, malli ja fitness-yrittäjä Steph Claire Smith kritisoi trendiä.

Australiassa on äskettäin valmistunut tutkimus, jonka mukaan lähes puolet 12–18 vuotiaista olivat epätyytyväisiä heidän vartaloonsa sosiaalisen median takia. Viime vuosina on valmistunut myös monia muita tutkimuksia, jotka osoittavat yhteyden ihmisten huonon kehonkuvan, syömishäiriöiden ja sosiaalisen median välillä.

– On elintärkeää, että haastamme retoriikkaa ja kannustamme ihmisiä näkemään itsensä kokonaisuuksina, emmekä pelkästään ulkonäön ja koon perusteella, Butterfly Foundationin viestintäpäällikkö Melissa Wilton toteaa.

– Nämä ulkonäköön perustuvat sosiaalisen median trendit voivat olla äärimmäisen vaarallisia, koska ne kuvastavat todella kapeaa ideaalia siitä, mikä on kaunista. Niiden perusteella on olemassa vain yksi täydellinen keho ja ne kannustavat uskomaan, että ulkonäkö tai keho määrittää ihmisen arvon, Wilton jatkaa.

Hän lisäsi, että sosiaalisen median lukutaidon kehittäminen on avainasemassa. Näin TikTokin tai Instagramin kaltaisista sovelluksista saataisiin positiivisempi paikka käyttäjille, vähennettäisiin syömishäiriön tai kehonkuvaongelman kehittymisen tai pahenemisen riskiä.

Lue myös:

    Uusimmat