Jo alle 10 minuutin TikTok-selailu on haitallista: "Voi olla vain jäävuoren huippu"

Tutkimuksessa jo minuuttien altistus syömishäiriöitä ihannoivalle videomateriaalille vaikutti negatiivisesti. 

Jo muutama minuutti videosovelluksessa voi tehdä hallaa mielenterveydelle.

Australialaistutkimuksen mukaan alle kymmenen minuuttia tietynlaista videosisältöä TikTokissa voi vaikuttaa negatiivisesti kehonkuvaan naisilla.

Charles Sturtin yliopiston tutkijat havainnoivat 273 naista, jotka olivat iältään 18–28-vuotiaita. Koehenkilöt jaettiin TikTokin päivittäisen käyttöajan perusteella ryhmiin, jotka katselivat erilaisia kahdeksan minuutin kokoelmia TikTok-videoista.

Yksi ryhmä katsoi niin sanottua pro-ana-sisältöä, jossa naiset esimerkiksi vitsailivat syömishäiriökäyttäytymisestään ja rajoittivat ruokavalintojaan. Mukana oli myös videoita naisista treenaamassa sekä erilaista painonpudotukseen kannustavaa sisältöä. Videoissa yritettiin esimerkiksi saada kapeampi vyötärö tai päästä "eroon vatsarasvasta". 

Kontrolliryhmä katsoi neutraaleja luonto-, kokkaus- ja huumorivideoita. Kumpikin ryhmä vastasi kyselyihin esimerkiksi kauneusihanteista ennen ja jälkeen videoiden.

Kehotyytyväisyys laski

Kummankin videoryhmän tyytyväisyys omaan kehoon laski videoiden katselun jälkeen. Tyytyväisyys laski eniten niillä, jotka olivat nähneet syömishäiriöitä ihannoivaa sisältöä.

– Naiset kertoivat merkittävästi alhaisemmasta kehonkuvatyytyväisyydestä altistuttuaan pro-ana-TikTok-sisällölle verrattuna naisiin, jotka katsoivat kontrollisisältöä, tutkijat toteavat.

Ryhmässä raportoitiin myös nousua epärealististen kauneusihanteiden sisäistämisessä.

Kontrolliryhmän reaktio korostaa tutkijoiden mukaan sosiaalisen median mahdollista monimutkaista vaikutusta kehonkuvaan. On myös mahdollista, että neutraaleiksi luokitelluissa videoissa esiintyneet ihmiskehon osat, kuten kädet, vaikuttivat jollakin tapaa katsojiin. 

Tutkimuksessa ei kyetty osoittamaan, että suurempi päivittäinen TikTokin käyttö liittyisi häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen ja -asenteisiin. Treenaamaan kannustava #fitspiration-sisältö ei myöskään vaikuttanut negatiivisesti ajatuksiin omasta kehosta, mahdollisesti siksi, että videoissa keskityttiin ulkonäön sijaan kehon kykyihin ja liikkuvuuden parantamiseen.

Tutkimustulos voi olla "vain jäävuoren huippu"

Tutkimusta tehneen Rachel Hoggin mukaan haitallista sisältöä ei tarvitse katsella paljoa, kun se jo alkaa vaikuttaa.

– Tiedämme, että suurin osa ihmisistä viettää TikTokissa paljon enemmän aikaa kuin tutkimuksemme osanottajat, hän kuvasi Euronewsin mukaan.

– Muutos, jonka havaitsimme koeryhmässä ennen koetta ja sen jälkeen, voi olla negatiivisten pitkän aikavälin vaikutusten suhteen vain jäävuoren huippu, Hogg kuvasi tiedotteessa.  

Katso myös:  Minkä arkisen asian voit tehdä mielenterveytesi eteen jo tänään? Asiantuntija jakaa niksin. Juttu jatkuu videon alla.

TikTok kiinnosti tutkijoita algoritmiensa vuoksi: sovellus yrittää tarjota aiemmin katsellun kaltaista sisältöä käyttäjilleen. Samanlaisia algoritmeja on muissakin sovelluksissa.

– Se tarkoittaa, että jollekulle, joka katsoi vain videon ateriavalmisteluista tai kuntosalitreenistä, saatetaan näyttää pro-ana-sisältöä For you -sivulla.

Hoggin mukaan olisi kuitenkin tärkeää saada erilaisia sääntelyitä voimaan esimerkiksi TikTokin suhteen.

Näin vastaa TikTok

Tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä. Se oli kooltaan pieni ja lyhytaikainen, joten lisätutkimuksia aiheesta tarvitaan. Tutkimuskoetta ei myöskään tehty valvotussa ympäristössä, koska alustana toimi netti. Tutkijoiden mukaan naisiksi identifioituvat altistuvat päivittäin erilaisille tietolähteille, joista voi saada kehonkuvaan liittyviä ärsykkeitä, jotka puolestaan saattoivat vaikuttaa tuloksiin.

Snapchat-, Facebook- tai TikTok-sovellusten käyttämisen on havaittu olevan yhteydessä lisääntyneeseen masennusoireiluun myös aikuisilla. Toisaalta toisen tutkimuksen mukaan ruutuaika itsessään ei ole vahingollista.

The Guardianin mukaan TikTokin edustaja kertoi, että sovellus on poistanut käytöstä esimerkiksi syömishäiriöihin liittyvät hashtagit. Se myös ohjaa käyttäjiä avun pariin tarvittaessa. TikTok ei salli syömishäiriöitä normalisoivaa sisältöä.

Katso myös: Nuorten mielenterveysongelma paisuu – asiantuntija kannustaa kahteen asiaan: "Ehkä kantapään kautta huomaa, että täti taisi olla oikeassa"

Lue myös:

    Uusimmat