Hiusväriallergia voi iskeä vuosikymmenien jälkeen – Samaa ainetta muuallakin

Hiusväriallergian oireita ovat esimerkiksi kutina ja ihottuma. Päänahka voi jopa "palaa". Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 05.07.2013 09:00

Hiusväreille voi allergisoitua vuosikymmenien käytön jälkeenkin. Tummien hiusvärien sisältämää parafenyleenidiamiinia käytetään myös kulmakarvojen ja ripsien kestoväreissä sekä joissakin hennatatuoinneissa.

EU:n uuden kosmetiikka-asetuksen takia hiusväripurkeissa on pitänyt lukea vuoden 2012 marraskuusta lähtien, että tuotetta ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Onko tämä tarpeellista?

– Sikäli kyllä, että potilailla tavataan hiusväriallergioita ja ärsytysreaktioita. Tunnetuimmat ovat lähinnä parafenyleenidiamiini-nimiseen hiustenvärjäysaineeseen ja sen johdannaisiin liittyvät allergiat. Kyseistä ainetta käytetään muun muassa tummissa hiusväreissä sekä kulmakarvojen ja ripsien kestoväreissä, lääketieteen lisensiaatti ja ihotauteihin erikoistuva lääkäri Miia Härkönen sanoo.

Parafenyleenidiamiini- eli PPD-allergian oireet eivät välttämättä ilmene heti värjätessä.

Tummissa hiusväreissä käytetään allergisoivaa parafenyleenidiamiinia. Kuvituskuva.Colourbox.com

– Ne saattavat ilmestyä vaikka vasta vuorokauden kuluttua värjäämisestä. Joillakin allergia puhkeaa vasta vuosikymmenien altistumisen jälkeen.

Reaktiot voivat olla rajujakin.

– Oireiden voimakkuus riippuu osittain siitä, mitä aluetta on värjätty. Hiuspohja voi kutista tai kulmakaariin ja luomiin tulla punoittavaa ihottumaa. Joskus otsa turpoaa ja päänahka "palaa" PPD:n jäljiltä.

– Ärsyttävien ja allergisoivien aineiden kanssa tekemisissä olevat kampaajat saattavat kärsiä nuhatyylisistä oireista, joiden syynä voivat olla esimerkiksi vaalennusaineena käytetyt ammonium- ja kaliumpersulfaatit. Hennalla värjätessä saattaa ilmaantua välittömiä allergiareaktioita.

Muistakin kauneudenhoitotuotteista voi tulla ongelmia

PPD-allergiaa hoidetaan kortisonivoiteella tai -linimentillä (iholle siveltävällä nestemäisellä lääkevalmisteella) sekä hankalissa tapauksissa lisäksi kortisonitableteilla sekä antihistamiinilla. Miten allergian voi todeta?

– Toistuva oireilu tummien väriaineiden jälkeen voi viitata PPD-allergiaan. Allergia todetaan ihotautilääkärin toimesta selkään tehtävillä lapputesteillä, Härkönen sanoo.

Parafenyleenidiamiinia on myös ripsien ja kulmakarvojen kestoväreissä. Kuvituskuva.Colourbox.com

– Kevytvärit ovat siinä mielessä turvallisempia käyttää kuin kestovärit, että kestoväreissä on syvempää sävyä antavaa parafenyleenidiamiinia. Tämä koskee lähinnä tummia värejä. Vaaleissa väriaineissa on muun muassa vetyperoksidia, joka saattaa kyllä sekin ärsyttää. Lisäksi se haurastuttaa hiuksen herkemmin kuin tumma väri.

Varovainen kannattaa olla muidenkin kuin hiusvärien kanssa.

– Hajusteallergikkoja saattavat ärsyttää jo pelkästään vaikka sävyteshampoiden mahdollisesti sisältämät hajusteet. Lisäksi esimerkiksi maito-, manteli-, kananmuna- tai vehnäallergisten on syytä muistaa, että kyseisiä ruoka-aineita käytetään myös monissa kauneudenhoitotuotteissa.

– Erityisesti ulkomailla rannoilla otetut hennatatuoinnitkin voivat sisältää lainvastaisesti parafenyleenidiamiinia, Härkönen huomauttaa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox

Tiesitkö, mitä käyttämäsi kosmetiikka tekee sinulle?

"Kiinteyttävä" ja "heleyttävä"? Näin ihovoiteiden vaikutuksia mitataan

Näin ihovoiteiden turvallisuutta testataan

Näihin aineisiin anti age -tuotteiden vaikutus perustuu

Hiuksensa menettänyt Mari: Huoliiko kukaan mies kaljua naista?

Tuoreimmat aiheesta

Studio55