Hiusvärien kemikaalit voivat olla vaaraksi – kampaajasikaan ei välttämättä tunne riskejä

Nainen värjää hiuksia (1)
Kampaajaan voi luottaa, jos hän käy koulutuksissa, kurssittaa itseään ja suhtautuu annettuun tietoon kriittisesti.Alex Oakenman
Julkaistu 17.03.2015 20:30

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Kampaajalle on työturvallisuusriski, jos hän ei tiedä käsittelevänsä vaarallista kemikaalia. Hiusvärien mainonta voi huijata.

Suihkuteta ilmaan kemikaalia. Hengitä sitä. Toista. Käsittele kemikaaleja, uudelleen ja uudelleen.

Tämä ei ole narkomaanin arkea – tämä on kampaajan työ.

Hiusväreissä, hiustenpesuaineessa, hoitoaineessa ja viimeistelytuotteessa voi olla kemikaaleja, joita ei esimerkiksi saa koskettaa paljain käsin. Hiusvärit kuuluvat kemikaaleihin, jotka voivat aiheuttaa jopa geenimuunnoksia. Mainonnassa tuotteista kuitenkin puhutaan termeillä "suojaava", "hellävarainen" ja "luontainen".

Jos hiusväripaketissa on varoitus "tämä tuote voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion", voi olla vakuuttunut siitä, että tuote sisältää allergisoivaa ainetta.  Sama ukaasi löytyy sekä marketti- että kampaamotuotteista.

– Kampaajan pitäisi kysyä asiakkaalta, onko tällä ollut aiemmin herkistymiä (hiusvärille), kuvaa Anja Nysten.

– Kampaajakaan ei välttämättä ole selvillä siitä, mitä kaikkea tuote sisältää. Osa kampaajista on hyvin tietoisia, osa ei. Siinä on kuluttajaturvallisuuteen vaikuttava puute, Nysten jatkaa.

Nysten on koulutukseltaan kemiantekniikan diplomi-insinööri, työskentelee ympäristöasiantuntijana.

Hiusvärin pakkauksessa tulee kertoa seuraavat asiat:

  • Hiusvärit saattavat aiheuttaa vakavia yliherkkyysreaktioita.
  • Lue käyttöohjeet ja noudata niitä.
  • Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille.
  • Väliaikainen musta hennatatuointi saattaa lisätä allergiariskiä.
  • Älä värjää hiuksiasi, jos kasvoissasi on ihottumaa tai hiuspohjasi on herkkä, ärtynyt tai vahingoittunut
  • Älä värjää hiuksiasi, jos olet aiemmin saanut oireita hiusten värjäämisestä
  • Älä värjää hiuksiasi, jos olet aiemmin saanut oireita väliaikaisesta mustasta hennatatuoinnista.
  • Tiettyjä väriaineita sisältävissä hiusväreissä merkintä "Ei saa käyttää silmäripsien eikä  kulmakarvojen värjäykseen".

Lähde: Tukes.fi

Nainen värjää hiuksia

"Käytä hanskoja"

Johanna Ahlberg, kampaamoyrittäjä ja ekokampaaja, käy ennen hiustenvärjäystä asiakkaan kanssa läpi paitsi toiveet, myös riskitekijät. Asiakas ei esimerkiksi saa olla alle 16-vuotias, päänahan tulee olla ehjä eikä asiakas ole saanut ottaa hennatatuointia – eilen, viime viikolla tai koskaan. Hiusväriallergia kun voi iskeä koska vain, myös monien onnistuneiden värjäysten jälkeen.

Ahlberg on myös sitä mieltä, ettei kampaaja aina tiedä, millaisia kemikaaleja hiusväreissä on.

– Tämä riippuu myös siitä, minkä koulun kampaaja on käynyt. On myös pitänyt käydä koulutuksissa säännöllisesti. Tieto, jota kampaajille annetaan hiusvärin yhteydessä, on hyvin kirjavaa, ja tieto pääsääntöisesti tulee valmistajalta, Ahlberg sanoo.

Vajavainen tieto ei vaaranna pelkästään asiakasta. Kampaajalle on työturvallisuusriski, jos hän ei tiedä käsittelevänsä vaarallista kemikaalia.

– Silloin emme osaa suojautua asianmukaisesti. Välttämättä ei ole olemassa työturvallisuusohjeita kemikaalin käsittelyyn: ainoa, mitä sanotaan, on "käytä hanskoja", muttei kerrota, millaisia hanskoja, ja miten kauan ne suojaavat. Ei ole olemassa alan normistoa siitä, miten itsensä suojaisi väriltä, Ahlberg sanoo.

Saksalaisia kampaajia ja heidän allergista ammatti-ihottumaansa on myös tutkittu. Yleisin allergeeni oli nimeltään ammoniumpersulfaatti. Hiuksia vaalennettaessa jauhemainen persulfaatti sekoitetaan nestemäiseen vetyperoksidiin. Persulfaattipöly voi pöllytä jopa huoneesta toiseen, ja se myös allergisoi: oireina ovat yleensä nuha tai astma.

Saksassa on laskettu, että hiusväriallergiaa on vajaalla yhdellä prosentilla väestöstä. Kiinassa hiusväriallergiaa on keski-ikäisistä ja tätä vanhemmista henkilöistä jopa kymmenellä prosentilla. 

Kampaajilla on myös todettu lisääntynyt riski saada virtsarakon syöpä. Sitä, liittyykö riski suoraan hiusväreihin, vai vaikuttaako siihen esimerkiksi tupakointi, ei ole tutkittu. 

Mikä allergisoi?

  • PPD on tunnetuin allergisia reaktioita aiheuttava hiusväriaine.  Sen käyttö on tarkkaan säädelty EU:n kosmetiikkalainsäädännössä
  • PPD ja PTD ovat samansukuisia aineita. Myös PTD:n käyttö on säädelty.
  • PPD:tä ja PTD:tä sisältävissä tuotteissa on varoitus: "Hiusvärit saattavat aiheuttaa vakavia yliherkkyysreaktioita. Lue käyttöohjeet ja nouda niitä. Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle 16]vuotiaille. Väliaikainen musta hennatatuointi saattaa lisätä allergiariskiä. Älä värjää hiuksiasi, jos kasvoissasi on ihottumaa tai hiuspohjasi on herkkä, ärtynyt tai vahingoittunut, olet aiemmin saanut oireita hiusten värjäämisestä, olet aiemmin saanut oireita väliaikaisesta mustasta hennatatuoinnista.
    Sisältää fenyleenidiamiineja (tolueenidiamiineja).
    Ei saa käyttää silmäripsien eikä kulmakarvojen värjäykseen. Sekoitussuhde on ilmoitettu pakkausmerkinnöissä."

Lähde: Hiusyrittajat.fi

Nainen värjää hiuksia (2)

Astma iskee kampaajaan

Kampaajien on todettu kärsivän monista ammattisairauksista, jotka saattavat lyhentää työuraa: jo noin 20 vuotta sitten julkaistussa kotimaisessa tutkimuksessa havaittiin, että parturi-kampaajilla oli vertailuryhmää enemmän muun muassa hengenahdistusta, yskää sekä nuhaa ja silmäoireita. Kroonisen keuhkoputken tulehduksen oireita kampaajilla oli oli viisinkertaisesti vertailuryhmään nähden.

Jos terveysongelmia on runsaasti, ammattia ei voi jatkaa. Parturi-kampaajan riski vaihtaa ammattia käsi-ihottuman ja astman vuoksi oli 3,5-kertainen vertailuryhmään nähden. Toinen väitöskirjatutkimus paljasti, että kampaajien riski sairastua astmaan on kaksinkertainen verrattuna muihin suomalaisnaisiin.

Espanjalaistutkijoiden mukaan kampaajat sairastuvat syöpiin todennäköisemmin kuin muu väestö keskimäärin.

Raha ratkaisee?

Paniikkiin ei ole syytä, mutta kouluttautuminen ja riskien ymmärtäminen ovat avainasemassa. Kampaajaan voi luottaa, jos hän käy koulutuksissa, kurssittaa itseään ja suhtautuu annettuun tietoon kriittisesti. Hapetevärit ovat turvallisia ja tehokkaita, jos niitä vain osaa käyttää turvallisuuden huomioiden.

Mitä tarkoitusta siis voi palvella se, että tieto täytyy itse etsiä?

– Raha valitettavasti ratkaisee tässäkin tapauksessa. Tätä perustellaan sillä, että kosmetiikkateollisuudessa on niin valtavat määrät työpaikkoja kiinni, että hapeteväriä ei voida sen takia esimerkiksi kieltää, Ahlberg sanoo.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, TukesTSR.fiYle.fi, Tohtori.fi

Tuoreimmat aiheesta

Allergiat