Hiusvärimainonos voi väittää, että kyseessä on ekologinen, täysin turvallinen väri, vaikka näin ei olisikaan. Kuluttajalla on hiusten värjäämisessä suuri vastuu, sillä hiusvärin aiheuttama allerginen reaktio voi iskeä koska tahansa.
Parafenyleenidiamiini PPD:tä ja sen johdannaisia! Kaliumpersulfaattia. Aminofenoleja, resorsinolia!
Et ehkä ostaisi näitä, mutta "suojaavan ja hoitavan" voisit ostaakin.
– Kesto- ja kevythiusväreissä, jotka ovat hapetevärejä, käytetään reagoivia ja hyvin allergisoivia kemikaaleja. Tämä on asia, joka mainonnassa usein piilotetaan. Monessa tuotteessa se kätketään luonnollisuuden alle. Puhutaan, että tuote on luonnollinen ja sisältää hoitavia öljyjä sekä antaa optimaalisen suojan hiuspohjalle. Mielestäni se on viherpesua, kertoo Anja Nysten.
Nysten on koulutukselta kemiantekniikan diplomi-insinööri. Hän työskentelee ympäristöasiantuntijana.
– Hapettuvan hiusvärin pigmentti on todettu erittäin allergisoivaksi, superherkistäjäksi. Siitä on useita tutkimuksia. Se, mikä tällä hetkellä on jopa hengenvaarallista, on, että näemme joka puolella markkinointia, jossa vähätellään hapetevärin vaarallisuutta. Se on hyvä, peittävä väri, siitä tulee kaunis ja kiiltävä lopputulos, mutta samaan aikaan on huomioitava sen turvallisuusrajoitteet, kampaamoyrittäjä ja ekokampaaja Johanna Ahlberg kuvaa.
Ahlberg arvioi, että 97 prosenttia kaikista nykyhiusväreistä on hapetevärejä. Hapetevärit ovat niin sanottuja kaksikomponenttivärejä, joissa on kaksi osaa: vetyperoksidi ja siihen sekoitettava kemikaalicocktail, jossa yksi osa on hapettuva pigmentti. Tämä muodostaa värin hiukseen.
– Markkinointi on siinä mielessä hengenvaarallista, että ihminen, joka on jo allergisoitunut ja herkistynyt tälle hapettuvalle pigmentille voi saada todella pahoja reaktioita.
"Ei sisällä parabeeneja"
Peittää harmaat! Kiiltävä, kampaamotasoinen tulos! Jättää hiukset silkkisiksi.
TUKEsin ohje ainesosaluetteloista
- Ainesosien luettelo on ilmoitettava käyttöpäällyksessä ja/tai ulkopakkauksessa.
- Ainesosaluettelon edellä on oltava sana "ingredients"
- Ainesosat merkitään painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Ainesosa, jota on eniten, on siis ensimmäisenä
- Ainesosat, joita on alle yksi prosentti, voidaan merkitä missä järjestyksessä tahansa luettelon loppuun.
- Kosmeettisen valmisteen ainesosa merkitään pakkauksiin pääsääntöisesti INCI-nimien (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) mukaan. Näin kuluttajat voivat myös toisessa Euroopan maassa havaita itselleen allergiaa aiheuttavat aineet.
Allergiaystävällinen, kaikille sopiva, peittävä, turvallinen. Hiusvärejä mainostetaan kaikenlaisilla termeillä, jotka eivät aina pidä paikkaansa.
– Välillä näkee valitettavasti myös harhaanjohtavaa mainontaa. Hiusväriä saatetaan mainostaa esimerkiksi termillä "allergiaystävällinen", vaikka kyseessä oleva hiusväri sisältäisi yleisiä allergiaa aiheuttavia aineita, kertoo Merike Laine, Iho- ja kosmetiikkaneuvoja Allergia- ja Astmayhdistyksestä.
Allergia- ja Astmayhdistykseen tulee viikoittain kyselyjä hiusväreistä.
Lehdet ja televisio vilisevät erilaisia mainosväitteitä. Hiusvärimainonnassa voidaan antaa ymmärtää, että kyseessä on ekologinen, täysin turvallinen väri ja jopa luonnontuote, vaikka näin ei olisikaan. Samalla hankalat termit, kuten "toluene-2,5-diamine" ja "4-amino-2-hydroxytoluene" hämäävät. Kuluttajan on siis vaikea tietää, millaisia ainesosia pitäisi varoa.
– Jos (väripaketissa) on varoitus ”tämä tuote voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion”, silloin voi olla vakuuttunut siitä, että tuote sisältää allergisoivaa ainetta. Sama lukee kampaamotuotteissa. Kampaajan pitäisi kysyä asiakkaalta, onko ollut aiemmin herkistymiä, Anja Nysten kuvaa.
Allergikon tulee tuotetta ostaessaan tietää, ettei tuote sisällä hänelle allergiaa aiheuttavia aineita, tai niiden lähisukulaisaineita. Maininta hiusvärien sisältämistä allergeeneista voi olla hyvin pienellä tekstillä, jolloin sitä joutuu erikseen haeskelemaan.
– Joskus tuotteita saatetaan mainostaa niin, ettei tuote sisällä jotain tiettyä ainetta, kuten parabeeneja tai ammoniakkia, mutta jätetään mainitsematta ne enemmän allergiaa aiheuttavat aineet, Merike Laine sanoo.
Ahlberginkin mukaan termi "ammoniakiton" kuulostaa paremmalta kuin onkaan. Ammoniakkia tarvitaan hapettuvaan väriin.
– Ammoniakki haisee todella pahalta, mutta jos värissä ei ole ammoniakkia, siinä on etyleeniamiinia, joka on erittäin allergisoiva ja haitallinen kemikaali. Jos on pakko värjätä hapetevärillä, niin mieluummin sellaisella, joka haisee pahalta ja jossa on ammoniakkia, Johanna Ahlberg kuvaa.
– Kuluttajalta ja ammattilaiseltakin vaaditaan, että pitää ymmärtää, millä värjäystä tehdään. Pitää ymmärtää, mitä INCI- eli ainesosalistalla lukee, mitä ne kyseisen tuotteen sisältämät kemikaalit ovat. Se on aika paljon vaadittu, hän jatkaa.
Hän toivoisi viranomaisilta tiukkaa kuria mainontaan.
"Lopetin siltä istumalta"
Kuluttajatuotteissa varoitustekstit on usein kirjattu jopa häviävän pienellä. Kauniit kuvat ja hymyilevät naiset dominoivat mainoksia. Nysten näkee mainonnassa alan kulttuuria.
– On ajateltu, että kyse on kosmetiikasta ja kauneudenhoidosta. Samalla ajatellaan, että ainahan mainokset liioittelevat. On aivan eri asia puhua ripsiväristä kuin hiusväristä. Ripsiväri tulee ripsen pinnalle ja antaa värin; hiusväri on reagoiva, aivan erilainen tuote. Ne niputetaan samaan kosmeettisten valmisteiden ryhmään, Anja Nysten kuvaa.
Pakkauksessa saatetaan esimerkiksi todeta, että on suositeltavaa tehdä ihoärsytystesti 48 tuntia ennen värjäystä. Kuinka moni oikeasti tekee – kotona tai kampaamossa?
Kemian alalla työskentelevä Nysten osti koemielessä hiusväripaketin ja tutki sen sisältämät hanskat. Hän kysyi myös kemianteollisuudessa työskentelevältä ystävältään, miltä hanskat vaikuttavat.
– Hän totesi, etteivät ne varmaankaan edes pidä väriä, tai suojaa tarpeeksi hyvin. Hiusväriin ei suhtauduta niin, että se on reagoivia kemiallisia aineita.
Nysten on kirjoittanut hiusväreistä ja kemikaaleista monta vuotta. Ei varmaankaan tule yllätyksenä, ettei hän värjää hiuksiaan.
– Kun perehdyin asiaan ja ymmärsin sen, lopetin siltä istumalta. En voisi uskottavasti puhua tästä, jos käytän itse värejä. Olen ollut tosi tyytyväinen ratkaisuuni, Nysten sanoo.
Millaisia hiusvärejä on?
- Suoravärit muuttavat hiusten väriä tilapäisesti. Sävy peseytyy pois muutamassa pesussa. Tuotetta ei tarvitse itse sekoittaa ennen käyttöä. Suoraväriaineiden värilliset molekyylit asettuvat hiuksen pinnalle.
- Kevytvärit pystyvät tunkeutumaan hiukseen. Väriaineet asettuvat hiuksen pintakerroksen suomujen päälle ja alle. Koska värin molekyylejä ei kiinnitetä hiuksen proteiineihin, väri haalistuu asteittain. Uusi sävy kestää tavallisesti kuusi viikkoa.
- Kestovärin pakkaus sisältää ainakin kahta eri osaa, jotka täytyy sekoittaa keskenään ennen käyttöä. Värjäyksen vaikutusaikana muodostuvat, suuret värimolekyylit jäävät hiuksen sisään ja väristä tulee kestävä. Kestoväri pysyy, kunnes hius kasvaa. Väri voi haalistua.
Lähde: teknokemia.fi
Väri valuu pitkin kroppaa
Nysten ei kuitenkaan tarkoita, että hiukset pitää jättää värjäämättä ja hiusvärit kieltää.
– Onhan se kiva välillä muuttaa ulkonäköä ja kokeilla väriä. En sano, että värjääminen pitäisi lopettaa. On tärkeää, että ihmiset tietävät, mikä riski on, ja että tiedetään, mitä tehdään. Ja kun värjätään, tehdään se mahdollisimman turvallisesti. Kotivärjäystä tehdään usein vähän miten sattuu: ylitetään vaikutusaikoja ja hanskojen käyttö on mitä on. Väri huuhdellaan suihkussa niin, että se valuu pitkin kroppaa, Nysten kuvaa.
– Jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, miten tarpeellista värjääminen on. Ja jos värjää, katsoo, miten sen tekee. Sitten on kasvivärejä ja muita, joista voi löytyä vaihtoehtoja. Markkinointi tosin on sellaista, että kaikki, mitä kasvivärinä mainostetaan, ei ole sitä. Siinäkin täytyy olla aika tarkkana.
Kuulostaa siltä, että kuluttajalla on käsissään iso vastuu.
– Nimenomaan. Minusta teollisuus siirtää vastuun aika pitkälti kuluttajalle, mikä on mielestäni väärin, Nysten sanoo.
– Kuinka moneen muuhun asiaan suhtaudutaan hirveällä vakavuudella? Tämä on aliarvostettu asia. Tässä on kyse kuluttajaturvallisuudesta ja yhden ammattiryhmän työturvallisuudesta, eli tämä ei ole ihan vähäpätöinen asia, hän jatkaa.
Myös Ahlberg sanoo, että kaksikomponenttiväri on turvallista käyttää, kunhan tietää, mitä on tekemässä.
– Väri on hyvä, siitä ei ole kyse: sillä saa aikaan upeita lopputuloksia ammattilaisen käsissä. On monta asiaa, jotka vaikuttavat siihen, onko väri turvallista. Puolueettoman koulutuksen tarve on huutava.
Hiusten värjääminen on kuitenkin aina riski. Osa väreistä, kuten suoravärit, ovat turvallisempia. Niihinkin kuitenkin sisältyy riskejä.
– Peräänkuulutan ammattitaitoa: kun asiakas tulee kampaamossa tuoliini, käymme keskustelun siitä, onko asiakas allergisoitunut jollekin tuotteelle tai kemikaalille. Miltä hiuspohja tuntuu: onko se rikki, kutisiko se edellisessä värjäyksessä? Onko asiakkaalle laitettu joskus hennatatuointi? Onko hän alle 16? Jos joku kriteereistä täyttyy, värjäystä ei tehdä, Ahlberg kuvailee.
– Tietääkö kuluttaja tämän kaiken, kun hän menee ostamaan värin kaupasta? Jos hiuspohja on rikki ja siihen laitetaan näitä kemikaaleja, ne menevät suoraan verenkiertoon. Hapeteväripigmentti menee verenkiertoon, oli iho rikki tai ei, mutta jos iho on rikki, muutkin kemikaalit pääsevät tunkeutumaan verenkiertoon, hän jatkaa.
Hiusta saa leikata, muttei värjätä
Lähtöolettamus Suomessa tuntuu olevan se, että kaikilla on vähän väriä päässä. Näin ei tarvitse olla.
– Kun itse olin nuori, aika harvoin värjäsi hiuksia, mutta nykyisin tuntuu, että nuoret vaihtavat vähän väliä hiustenväriä. Kävin hiljattain matkalla Saksassa. Siellä oli mielenkiintoista katsoa vanhempia rouvia. Heillä oli ihan aidosti harmaat, hyvin tyylikkäästi malliin leikatut hiukset, jota ei ollut värjätty. Suomessa kävin huvikseni kuuntelemassa yhden hiustenvärjäyskoulutuksen, ja siellä sanottiin, että Keski-Euroopassa hiusta saa leikata, muttei värjätä. Suomessa on päinvastoin, Nysten kuvaa.
Nysten katselee joskus julkisessa liikenteessä kulkiessaan ihmisten hiuksia. Joskus ihmisen juurikasvu kertoo, että hiuksia värjätään usein. Juurikasvun sävy voi kaiken lisäksi olla kauniimpi kuin värjätyn hiuksen.
– Oli hius sitten harmaa, olki tai muu luonnonsävy, kaivataan punaista tai tummaa. Suomalaisten hiusten omat sävyt olisivat hienovaraisia ja aika kauniitakin. Harmittaa, että yleissävy on maantienharmaa, se on mielestäni väärä (termi). Suomalaisten hiuksissa on todella kauniita värejä.
Korjaus 17.3.2015 klo 14.37: korjattu parafenyleenidiamiinin kirjoitusasu oikeaksi.