Hoitajajärjestöt Tehy ja Super lieventävät ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja kesän ajaksi. Järjestöt kertovat, että niiden jäsenet voivat kesäkuun alun ja elokuun lopun välillä tehdä halutessaan ylityötä ja vaihtaa vuoroa, mutta työnantaja ei voi niihin määrätä.
– Me keskitymme hoitajien asiaan. Kun tilanne näyttää pitkittyvän, haluamme tällä linjauksella helpottaa muutenkin matalapalkkaisten jäsentemme toimeentuloa kesäkuukausina, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.
Hoitajajärjestöt korostavat, että työtaistelutoimilla tavoitellaan aina mahdollisimman hyvää painostusvoimaa parhaan mahdollisen neuvottelutuloksen saamiseksi omille jäsenille. Samalla toteutustavan tulisi olla sellainen, että jäsenille aiheutuisi toimista mahdollisimman vähän haittaa tai menetyksiä.
Lue myös: Tehy ja Super moittivat muita kunta-alan järjestöjä vapaamatkustajiksi: "Avointa hoitajien tavoitteiden vastaista toimintaa"
Sopimukseton tila jatkuu mahdollisesti pitkään
Sopimuksettoman tilan jatkuminen mahdollisesti pitkäänkin koko kunta-alalla vahvistui eilen maanantaina, kun Kunta- ja hyvinvointialuetyöantajat KT:n ja kahden muun pääsopijajärjestön Jukon ja JAU:n tunnustelut sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen pohjalta kariutuivat.
– On mielenkiintoista, että tunnustelu ei johtanut tulokseen, koska muut kunta-alan sopijaosapuolet olivat jo osaltaan hyväksyneet sovittelulautakunnan ehdotuksen. Pakka tuntuu siellä olevan kiistatta hieman sekaisin. Selkeää on sen sijaan se, että pulaan hoitohenkilöstöstä on pakko löytää lääkkeet, pohtii Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Hoitajajärjestöt ovat vaatineet palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi vuosittain 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan.
Työnantajapuoli ei ole hyväksynyt tätä.
Tehy ja Super perustelevat vaatimustaan hoitajapulalla, jonka ratkaisemiseksi palkkaohjelma olisi järjestöjen mielestä tarpeen.
JHL laskee menetyksiksi jopa satoja euroja
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on pettynyt siihen, ettei kunta-alan työntekijöille saatu neuvoteltua palkankorotuksia kesäksi. Järjestö vaatii tilanteeseen pikaista ratkaisua ja on valmis myös lisäämään painostustoimia.
– Palkankorotukset kuuluvat kaikille. Jokainen kuukausi ilman palkankorotuksia on tappio kunta-alan työntekijöille, koska korotuksia ei makseta takautuvasti. JHL olisi halunnut palkankorotukset kaikkien kunta-alan työntekijöille jo kesäkuun alussa, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa.
Järjestö laskee, että jos tänä kesänä luvassa ollut 46 euron korotus jäisi saamatta, siitä kertyisi vuoden loppuun mennessä menetystä 322 euroa.
JHL olisi ollut valmis hyväksymään sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen.