Hoitajien perjantaina uhannut isompi lakko siirtyy kahdella viikolla

Sairaanhoitaja Sairaala
Jo aiemminkin siirrettyä hoitajien lakkoa ei saa lain mukaan enää siirtää.Lehtikuva
Julkaistu 28.03.2022 13:46(Päivitetty 28.03.2022 21:28)

MTV UUTISET – STT

Perjantaina alkavaksi ilmoitettu kolmeatoista sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta ihmistä koskeva hoitajalakko siirtyy alkamaan aikaisintaan 15. huhtikuuta. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) päätti siirrosta tänään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ehdotuksesta.

Sen sijaan kahdella viikolla jo aiemmin lykätty kuuden sairaanhoitopiirin ja 25 000 hoito-alan ammattilaisen lakko alkaa perjantaina, ellei sopua sitä ennen synny. Neuvottelut päättyivät tänä iltana tuloksettomina, ja niitä on määrä jatkaa huomenna tiistaina. 

Tärkeimmät kiistakysymykset liittyvät palkkoihin ja pääsopimusta koskeviin vaatimuksiin.

Hoitoalan liitot Tehy ja Super ovat vaatineet yleisen linjan mukaisten korotusten päälle monivuotista 3,6 prosentin korotusohjelmaa hoitajien palkkojen nostamiseksi. Työnantajapuoli eli Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on ilmoittanut, että palkansaajajärjestöjen palkankorotusvaateet ovat julkiselle taloudelle kestämättömiä ja johtaisivat veronkorotuksiin ja velkaantumiseen. 

Sopimuksen syntymistä toivotaan

Kunta-alan pääneuvottelujärjestöt julistivat tänään jälleen viikon mittaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihto alkaa viikon kuluttua maanantaina ja on voimassa sunnuntaihin 10. huhtikuuta saakka, järjestöt kertoivat tiedotteessa.

Painostustoimilla järjestöt haluavat vauhdittaa sopimusratkaisun aikaansaamista valtakunnansovittelijan neuvottelupöydässä.

Jukon, JHL:n ja Jytyn nyt julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on kunta-alalla kolmas.

– Meillä on tahtotila sopimuksen syntymiseen, mutta myös valmius laajentaa toimenpiteitä yhä entisestään, jos näin ei käy. Kunta-alalle tarvitaan palkkaohjelma ja reilut korotukset, eikä tämä ratkaisua viivyttämällä muuksi muutu, Jytyn puheenjohtaja  Jonna Voima sanoo tiedotteessa.

Kunta-alan sopimusten viranhaltijat eivät kuulu kiellon piiriin. Kiellon ulkopuolelle rajataan myös muun muassa työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle.

– Jäsenemme ovat tosissaan ja vaativat kunnollisia palkankorotuksia koko kunta-alalle. Me olemme valmiita laajentamaan ja lisäämään painostustoimia, mikäli neuvottelut eivät ala etenemään. Tarvittaessa laitamme vaikka koko valtakunnan kiinni, sanoo myös JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa.

Myös Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen peräänkuuluttaa muutosta.

– Toistuvien ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen sekä laajojen koko ajan laajenevien lakkovaroitusten on viimeinkin herätettävä kuntatyönantaja ja sen taustalla olevat poliittiset päättäjät siihen, että tyhjillä lupauksilla ja kiitospuheilla ei nyt palkkaohjelmasta selvitä.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) on aiemmin todennut, että palkansaajajärjestöjen palkankorotusvaateet ovat julkiselle taloudelle kestämättömiä.

Koko kunta-alaa koskevien ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen lisäksi Jyty, JHL ja Juko ovat lakkoilleet ja jättäneet lakkovaroituksia kymmeneen kaupunkiin neljässä aallossa.

Lakoissa on järjestöjen mukaan mukana yli 80 000 kuntapalkansaajaa.

Lue myös: Hoitajien lakko voisi toteutuessaan keskeyttää sairaaloissa kiireettömän hoidon kokonaan

*Otsikkoa täsmennetty kello 16.42: Aiemmin otsikossa puhuttiin hoitajien lakosta, nyt otsikkoon on täsmennetty hoitajien isompi lakko. Perjantaina alkaa toinen, 25 000 hoitajaa koskeva lakko.

Tuoreimmat aiheesta

Työtaistelut