Hoitajajärjestöt Tehy ja Super moittivat muita kunta-alan työntekijäjärjestöjä siitä, että ne ovat kaatamassa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tarjoaman paikallisen ratkaisun hoitajajärjestöille.
Tehy ja Super lähettivät tänään medialle yhteisen tiedotteen, jossa ne paheksuvat muiden kunta-alan pääsopijoiden "avointa hoitajien tavoitteiden vastaista toimintaa" sekä valtakunnan tasolla että Kanta-Hämeessä.
– On alkanut ikävästi näyttää siltä, että muiden kunta-alan järjestöjen edunvalvonta rakentuu ennen kaikkea vapaamatkustamiselle hoitajien siivellä, toteavat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.
Kanta-Häme tarjosi erillissopimusta
Taustalla on kiista Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tarjoamasta erillissopimuksesta ja vaikea tilanne kunta-alan valtakunnallisissa neuvotteluissa.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johto lähestyi hoitajajärjestöjä ajatuksella erillissopimuksesta, jolla hoitajat saisivat haluamansa palkankorotukset ja palkkaohjelman ja sairaanhoitopiiri työrauhan määräajaksi.
Tehyn ja Superin mukaan sopimus on nyt kaatumassa kunta-alan muiden neuvotteluosapuolten vastustukseen. Muut järjestöt vaativat samoja korotuksia.
Tilanne on samankaltainen valtakunnan tasolla. Tehy ja Super hylkäsivät taannoin sovintoesityksen, jonka muut kunta-alan järjestöt olisivat olleet valmiita hyväksymään.
Sovintoesityksen tarjoama palkkaohjelma ei riittänyt Tehyn ja Superin mielestä hoitajapulan ratkaisuksi.
Kaikille sama palkankorotusprosentti?
Maanantaina kariutuivat puolestaan neuvottelut muiden järjestöjen osalta siitä, että muu kunta-ala hoitajia lukuun ottamatta olisi sopinut työehdoista ja palkankorotuksista.
Syy oli se, että muut työntekijäjärjestöt, Juko ja JAU, olisivat halunneet sopimukseen ehdon, että hoitajien mahdollisesti myöhemmin saamat paremmat palkankorotukset tulevat muillekin. Tähän Kuntatyönantaja ei suostunut.
Muut järjestöt pitävät kiinni kunta-alan periaatteesta, että kaikki saavat samat palkankorotusprosentit.
– Olemme ehdottomasti samaa mieltä siitä, että hoitajapula pitää ratkaista ja se edellyttää rahaa. Mutta sellaista ratkaisua, jossa lähdetään eri ammattiryhmiä asettamaan toisiaan vastaa, emme kyllä voi hyväksyä, sanoi JUKO ry:n toiminnanjohtaja Maria Löfgren maanantaina.
Pattitilanteessa olevat neuvottelut ovat heikentäneet myös työntekijäjärjestöjen välejä, mistä Tehyn ja Superin "vapaamatkustaja"-moitteet ovat tuorein esimerkki.
Solidaarisuus työntekijäjärjestöjen välillä on rapissut kevään kuluessa ja samoin on saattanut käydä kunta-alan neuvottelujärjestelmälle.