Hoitajien pakkotyölaki valmisteilla – "En usko, että Suomessa poliisit hakevat ketään kotoa töihin"

9:51img
Voidaanko hoitajat pakottaa töihin? Asiaa kommentoivat MTV:n Uutisaamussa Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen ja Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi.
Julkaistu 07.09.2022 08:53
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään parhaillaan, voidaanko hoitajat velvoittaa työhön lakkouhan alla oleville teho-osastoille. Työoikeusasiantuntijan mukaan henkilökunnan pakottaminen työhön ei yksinkertaista. Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja taas toivoo, että asia ratkeaisi työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa eikä lakia tarvittaisi.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat uhanneet Hämeenlinnan, Turun ja Oulun teho-osastoja lakolla tässä kuussa, mikäli hoitajien työehtoja ei paranneta.

Lakkoja voitaisiin kuitenkin mahdollisesti rajoittaa potilasturvallisuuslailla.

Lue myös: Valvira huolissaan: Potilaita voi kuolla teho-osastojen lakon aikana – Superin Paavola: "En ota syyllisyyden taakkaa"

"Pakkotyö ei lakkotilanteessa yksinkertaista"

Työoikeuden emeritusprofessorin Seppo Koskisen mukaan hoitajien pakottaminen työhön lakkotilanteessa ei ole yksinkertaista.

– Lainsäädäntökin edellyttää, että työnantaja on käyttänyt ensin kaikki muut mahdollisuutensa. Ministeriökin on jo antanut ohjeita nykytilannetta silmällä pitäen siitä, että pitää kehittää etukäteen esimerkiksi yhteistyötä eri terveyspalveluita antavien tahojen kanssa. Lisäksi pitää varautua muutenkin siihen, että tällainen tilanne voi syntyä, Koskinen toteaa.

– Jos ei omilla, ennalta estävillä keinoilla pystytä tilannetta hoitamaan, sitten tulevat potilasturvalain keinot käyttöön.

Koskinen viittaa vielä vuoden 2007 tapahtumiin, kun muun muassa irtisanoutuneet voitiin velvoittaa takaisin töihin.

– Uusi tilanne on sellainen, että jos laki saadaan aikaan, joko velvoitetaan työtaistelussa olevat antamaan suojelutyötä tai sitten lähdetään siitä, että Tehyn ja Superin työntekijät antavat sitä, Koskinen selvittää.

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– On olemassa myös sellainen vaihtoehto, että velvoitetaan kaikki terveydenhuollon ammattilaiset suojelutyöhön tarvittaessa.

Lue myös: Ylen kysely: Suurin osa kansanedustajista haluaa pitää kiinni hoitajamitoituksesta

Lohi: Suomalaiset lainkuuliasta kansaa

Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo MTV:n Uutisaamussa, että vaikka valtio ei halua puuttua työtaistelutoimiin, yhteiskunnallisten päättäjillä on vastuu tehdä jotain, jos kyseessä on ihmisten terveys tai henki.

Toisin sanoen teho-osastojen valmius ottaa vastaan onnettomuuksien uhreja tai äkillisesti sairastuneita on Lohen mukaan säilytettävä.

Lohi ei kuitenkaan usko siihen, että hoitajia jouduttaisiin pakottamaan töihin poliisien kanssa.

– Hallitus hioo vielä lain yksityiskohtia, mutta varmasti käytännössä aluehallintovirasto olisi se, joka voisi määrätä töihin ääritilanteessa. Toivotaan, että siihen ei tarvitse mennä.

Siitäkään, miten työstä kieltäytymisestä rangaistaisiin, ei ole tarkkaa tietoa.

– Varmasti siitä tulevat lakiin pykälät, mutta esitystä asiasta ei ole vielä eduskunnassa, joten en pysty ottamaan siihen kantaa. En usko, että Suomessa mennään siihen, että poliisit hakevat töihin ketään kotoa. Kyllä suomalaiset ihmiset ovat lakia kunnioittavaa kansaa. Ja toivon edelleen, että työmarkkinaosapuolet neuvottelevat riittävästä suojelutyöstä, että tätä lakia ei edes tarvittaisi.

9:00img

Katso myös: Hoitajapula pahenee – onko potilasturvallisuus vaarassa? Näin vastaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylihoitaja.

Lohi toivoo ymmärrystä päättäjien toimille

Lohi sanoo ymmärtävänsä tarpeen hoitajien pitkäaikaiselle palkkaratkaisulle, joka toisi houkuttelevuutta alalle ja olisi omiaan korjaamaan tilannetta niin, ettei hakeuduttaisi hoitoalalta muihin tehtäviin. 

– Meillähän on akuutti pula hoitajista. 

– Samaan aikaan toivon, että ymmärretään se, että päättäjillä on viime kädessä virkavastuu siitä, että tehdään parhaamme, että ihmishenkiä ei menetetä. 

Hoitajien palkat maksaa viime kädessä valtio. 

– Mutta kyllä palkkaneuvottelut käyvät muut tahot.

Lue myös: Tehyn ja Superin työriidan sovittelu jatkuu huomenna: "Jonkin verran lähentymistä on tapahtunut"

Hoitajien työriidan sovittelu jatkuu tänään 

Hoitoalan työriidan sovittelu jatkuu tänään valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla. 

Sovittelulle on varattu aikaa myös ylihuomenna perjantaina sekä sunnuntaina.

Valtakunnansovittelijan mukaan hoitajaliittojen ja työnantajaedustajan välillä on jonkin verran tapahtunut edistystä, mutta työtä on vielä paljon jäljellä.

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto