Valvira huolissaan: Potilaita voi kuolla teho-osastojen lakon aikana – Superin Paavola: "En ota syyllisyyden taakkaa"

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on huolissaan potilasturvallisuudesta hoitajalakkojen aikana.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat antaneet elokuun aikana viisi lakkovaroitusta, jotka uhkaavat sulkea teho-osastoja ensi viikosta alkaen Kanta-Hämeessä ja myöhemmin Oulussa ja Turussa.

Teho-osastoille ei ole luvattu lainkaan suojelutyötä lakkojen ajaksi, minkä vuoksi potilaita voi kuolla lakon aikana, sanoo potilasturvallisuutta valvovan Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

– Jos tosiaan suojelutyötä ei olla saamassa, on tilanne erittäin vakava. Meillä on potilaita, jotka ehdottomasti tarvitsevat kriittisen sairaudentilansa vuoksi tehohoitoa. Jos tällainen potilas ei saa tehohoitoa, hän suurella todennäköisyydellä kuolee.

Teho-osastojen lakot alkavat Oulun yliopistollisessa sairaalassa aikaisintaan 27. syyskuuta, Kanta-Hämeen keskussairaalassa aikaisintaan 16. syyskuuta ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa aikaisintaan 20. syyskuuta. Lakkojen oli määrä alkaa jo aiemmin, mutta työ- ja elinkeinoministeriö on siirtänyt lakkojen alkamista.

Lakot kestäisivät Oulussa ja Turussa neljä vuorokautta ja Kanta-Hämeessä yhden vuorokauden.

Henrikssonin mukaan on vaikea arvioida, kuinka monta potilasta voi lakon aikana kuolla.

– Esimerkiksi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa yli 20-paikkaiselle teho-osastolle tulee uusia potilaita keskimäärin 4-5 päivässä. Siksi yksikin päivä ilman teho-osastoa on erittäin vaarallinen tilanne.

Vain osa potilaista voidaan siirtää

Henrikssonin mukaan sairaanhoitopiireissä varaudutaan nyt lakkoihin selvittämällä esimerkiksi potilassiirtojen mahdollisuutta. 

 – Vain osa potilasta voidaan siirtää toiseen sairaalaan. Tehohoidon tarvetta voidaan vähentää lykkäämällä kirurgisia leikkauksia, mutta potilaille sekin on vaarallista ja kärsimystä aiheuttavaa.

Henrikssonin mukaan yksittäisille potilaille voidaan tarvittaessa antaa tehohoidon tyyppistä hoitoa heräämössä.

– Sairaaloissa, joihin lakon uhka kohdistuu, tehdään joka päivä intensiivistä suunnittelutyötä, ja käännetään kaikki kivet sen eteen, että potilasturvallisuus voitaisiin varmistaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan valmistelee parhaillaan lakia, jolla hoitajat voitaisiin tarvittaessa pakottaa töihin lakon aikana.

"En ota syyllisyyden taakkaa"

Superin puheenjohtajan Silja Paavola ei halua kommentoida suoraan suojelutyön määriä.

Paavola kuitenkin toteaa, että työnantajat ovat hyvissä ajoin saaneet tiedon lakoista varautumista varten.

– En ota syyllisyyden taakkaa. Olemme monta vuotta yrittäneet hyvinkin seikkaperäisesti selvittää päättäjille, että näin tulee käymään, ja hoitajapula on kriittinen. 

– Hoitajapulaa on ollut koko ajan teho-osastoilla ja vanhustenhuollossa, eikä kukaan ole reagoinut. Nyt kun on tulossa yhden tai neljän vuorokauden lakkoja, kaikki hätääntyvät. 

Miten kommentoitte siihen, että Valvira on huolissaan siitä, että potilaita kuolee lakon aikana?

– Tilannetta on ollut jo pidemmän aikaa, eikä kukaan ole sanonut mitään. Miksi juuri nyt?

Valviran Henrikssonin mukaan hoitajajärjestöt ovat oikeassa siinä, että myös hoitajapula itsessään uhkaa potilasturvallisuutta.

– Hoitajajärjestöt oikeassa siinä, että meillä on vakava hoitajapula. Meidän täytyy lisätä työn veto- ja pitovoimaa. Hoitajajärjestöjen vaatimuksia on helppo ymmärtää, mutta nyt on kysymys keinoista. Teho-osastohoito Suomessa ei saa loppua.

Lue myös:

    Uusimmat