Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen tekee 12 tunnin työpäiviä eikä ole suinkaan ainoa johtamassaan toimistossa. Tänä vuonna toimistoon saapuvien kanteluiden määrä nousee kaikkien aikojen ennätykseen.
Pelkästään koronaan liittyviä kanteluita on tehty tänä vuonna oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille yhteensä jo lähes 1200.
Eniten oikeusasiamiehelle on kanneltu opetukseen ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyen. Jääskeläinen antaa esimerkkejä.
– Ne ovat koskeneet yliopistojen valintakriteerien muutoksia kesken hakuprosessin. Lisäksi on kanteluita koskien kouluruokailun järjestämistä, kertoo Petri Jääskeläinen.
– Sitten meillä on satakunta kantelua sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon alueelta ja niissä on kysymys erilaisista koronaviruksen johdosta määrätyistä tai suositelluista rajoituksista. Esimerkiksi tapaus, jossa hoitokodin asukas ei päässyt oman puolisonsa hautajaisiin. Ja ylipäänsä nämä vierailukiellot, mitä näihin vanhusten hoitoyksiköihin on annettu, ovat hyvin ongelmallisia.
Yli puolet tapauksista on ehditty ratkaisemaan ja noin joka kuudes tapaus on johtanut toimenpiteisiin.
– Siellä on hyvin erityyppisiä asioita. Lukumääräisesti suurin toimenpideratkaisujen ryhmä on työttömyysetuuksien käsittelyyn liittyvien määräaikojen ylittyminen, Jääskeläinen toteaa.
Ihmiset kantelevat aiheesta?
– Kyllä.
Hallituksen koronatoiminta kerää kritiikkiä
Vastaavasti oikeuskanslerin tontille tulee paljon kanteluita liittyen hallituksen työskentelyyn.
– Viime päiviltä on esimerkiksi tämä maskitiedotus. Aikaisemmin oli rajat ylittävään liikenteeseen liittyvät asiat. Hallinnon ohjeistuksiin ja lakiehdotusten perusteluiden riittävyyteen liittyvät kysymykset ovat yksi päävirta, kertoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti.
Pöystin mukaan parannettavaa riittää.
– Suositusten ja velvoittavien määräysten erittely toisistaan on ollut sellainen, missä erityisesti on ollut parantamisen tarvetta. Ja viestin yleinen ymmärrettävyys on toinen tematiikka, missä aina voidaan parantaa.
Kiirettä piisaa
Yhtä lailla oikeuskanslerin virastossa mennään ennätyslukemissa.
Vuonna 2017 oli 2375 kanteluasiaa, mikä oli siihen asti kaikkien aikojen suurin kantelumäärä. Tämän vuoden kokonaiskantelumäärä on jo nyt 2379, joista koronakanteluiden osuus on 398 kappaletta.
– Työmäärämme on muutenkin noussut. Kyllä kanteluita tulee muistakin asioita kuin koronasta.
– Kokonaiskäsittelyajat olemme suunnilleen pystytty pitämään, mutta on tietysti selvää, että kun koronasta ja muista asioista tulee satojen asioiden lisääntyvä määrä eikä se ole kertaluontoinen piikki, niin jossakin vaiheessa se alkaa näkymään, tai vaihtoehtoisesti tarvitaan lisää voimavaroja.
Jääskeläinen kertoo, että oikeusasiamiehelle saapuvien kanteluiden määrä saattaa kasvaa tänä vuonna jopa tuhannella. Tällöin toimiston kantelujen kokonaismäärä olisi peräti noin 7500 kappaletta. Nyt jo tiedetään, että vuosi 2020 tulee olemaan kanteluiden osalta kaikkien aikojen suurin luku.
"Oikeusvaltio toimii"
Pöystin mukaan kanteleminen on hyvä asia.
– Se kertoo siitä, että meillä oikeusvaltio ja valvonta toimii. Pystymme myöskin tarvittaessa puuttumaan viranomaistoiminnassa tulleisiin virheisiin tai huolehtimaan siitä, että hallitus toimii perustuslain mukaisesti, oikeuskansleri toteaa.
– Tämä määrä ei välttämättä kerro siitä, että olisi isoja ongelmia, mutta se kertoo siitä, että ihmisillä on huolia oikeuksien toteutumisesta. On syytä ja tarvetta olla selkeänä ja tarkkana ja noudattaa tunnollisesti lakia.
Osa ongelmista saattaa jäädä piiloon
Oikeusasiamies huomauttaa, että korona näkyy myös niin, että tarkastusten tekemisiä laitoksiin on jouduttu jäädyttämään. Jääskeläisen mukaan osa ongelmista saattaa nyt jäädä piiloon.
– Näin voi olla. Poikkeuksellisten olojen aikana tarve näille tarkastuksille olisi vielä suurempi kuin tavanomaisesti.