Hongkong aikoo soveltaa uutta turvallisuuslakia ankarasti, sanoo hallintojohtaja – Google, Facebook ja muut jättiyhtiöt asettuneet viranomaisia vastaan

Hongkong aikoo soveltaa Kiinan masinoimaa uutta turvallisuuslakia ankarasti, sanoo erityishallintoalueen Kiina-mielisenä pidetty hallintojohtaja Carrie Lam.

Lam varoitti tiistaina lehdistötilaisuudessa lakia rikkovia "radikaaleja" vakavista seurauksista. Kiistelty ja laajasti kritisoitu turvallisuuslaki tuli voimaan viikko sitten kesäkuun lopussa.

Lain seurauksena Hongkongin poliisi sai maanantaina laajat valtuudet esimerkiksi valvontaan sekä kotietsintöihin, joihin ei tarvitse hakea lupaa. Lisäksi poliisi voi esimerkiksi määrätä kansalaisia poistamaan aineistoa internetistä, jos sen katsotaan uhkaavan kansallista turvallisuutta.

– Uudet säännöt ovat pelottavia. Ne antavat poliisille valtuuksia, joita normaalisti valvoisi oikeuslaitos, asianajaja Anson Wong arvioi South China Morning Postille.

Pompeo: Orwellimaista

Maanantaina julkaistu hallinnon asiakirja kertoo Kiinan tavoitteista sensuroida internetin sisältöä ja kerätä tietoa käyttäjistä myös Hongkongissa.

Vaikka Hongkongin viranomaiset ovat vakuutelleet, että lain vaikutukset koskevat vain pientä osaa alueen noin 7,5 miljoonasta asukkaasta, pidetään lakia suurimpana muutoksena Hongkongin asemassa sitten vuoden 1997. Tuolloin Britannia luovutti alueen hallinnan Kiinalle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi Kiinan valvontasuunnitelmia "orwellimaisiksi". Hongkongissa käydään esimerkiksi läpi kirjastojen sekä koulujen kirjoja ja poistetaan demokratia-aktivistien teoksia, muun muassa yleisradioyhtiö BBC on kertonut.–  Tähän saakka Hongkong on kukoistanut, koska vapaa ajattelu ja ilmaisunvapaus on ollut sallittua. Ei enää, Pompeo sanoi lausunnossa.

Jättiyhtiöt pidättäytyvät tietojen luovutuksesta

Useat teknologiayhtiöt ja sosiaalisen median alustat, muiden muassa Facebook, Twitter ja Google ovat ilmoittaneet, etteivät ne anna käyttäjätietoja Hongkongin viranomaisille.

TikTok puolestaan ilmoitti keskeyttävänsä videonjakopalvelunsa. TikTokin omistaa kiinalainen ByteDance. Videonjakopalvelu on toistuvasti kieltänyt jakavansa käyttäjätietoja Kiinan viranomaisille.

Kiinan mukaan laki mahdollistaa sen, että nettiyhtiöitä ja palveluntarjoajia voidaan vaatia poistamaan sisältöä. Sanktioina voi olla sakkoja tai enimmillään vuoden vankeustuomio. Firmoilta vaaditaan myös pääsyä tunnistetietoihin sekä avustusta salausten purkamisessa.

Facebook ja sen laajasti käytetty viestipalvelu Whatsapp ilmoittivat, että tietojen luovuttamien keskeytetään ainakin siihen asti, että yhtiö saa käytyä lain läpi ihmisoikeusasiantuntijoiden kanssa.Uuden lain myötä monet Hongkongin sosiaalisen median käyttäjät ovat poistaneet vanhoja päivityksiään seurausten pelossa.

Hongkongissa on järjestetty laajoja demokratiaa vaativia mielenosoituksia, jotka esimerkiksi viime vuonna jatkuivat useita kuukausia. Kiinan arvioidaan käyttävän turvallisuuslakia mielenosoitusten murskaamiseen.

Päivitetty kello 7.45 pidempi versio artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat