Yhdysvaltojen edustajainhuone on yksimielisesti hyväksynyt lakiesityksen, jossa vaaditaan tiukkoja pakotteita kiinalaisia johtohenkilöitä ja Hongkongin poliisia vastaan.
Laki on vastalause Kiinassa pikavauhtia läpi nuijitulle turvallisuuslaille, jolla Kiina pyrkii tukahduttamaan erityishallintoalueen demokratialiikkeen.
Laki menee seuraavaksi uuteen käsittelyyn senaatissa, mutta tiedossa ei vielä ole, onko presidentti Donald Trump valmis vahvistamaan sitä. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tuomitsi Kiinan toimet ja vaati pakotteiden hyväksymistä.
– Jos vaikenemme ihmisoikeuksista Kiinassa taloudellisten etujen takia, menetämme moraalisen oikeutuksen puhua ihmisoikeuksista missään päin maailmaa, Pelosi sanoi.
Viime vuonna Trump epäröi pitkään ennen kuin vahvisti toisen Hongkongia koskevan lain, jossa myös vaadittiin pakotteita erityishallintoalueen itsemääräämisoikeutta loukkaaville kiinalaisjohtajille.
Nyt säädettävänä oleva uusi laki velvoittaa pakotteiden määräämiseen, jolloin Trumpin mahdollisuudet keventää niitä ovat rajoitetummat. Laki määräisiä myös pakotteita pankeille, joilla on liiketoimintaa pakotteita loukkaavien toimijoiden kanssa.
Demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden moitti Trumpin toimettomuutta ja sanoi presidentin antaneen Kiinalle vapaat kädet toimia Hongkongissa.Kiinan turvallisuuslain tultua voimaan Hongkongin poliisi otti kiinni liki 400 mielenosoittajaa, joista kymmenen uuden lain nojalla.
Lue myös: Kovat keinot käytössä: Poliisi hajottaa mielenosoituksia Hongkongissa kyynelkaasulla ja vesitykeillä – jo yli 400 ihmistä pidätetty, ainakin yksi kyltin kantamisen vuoksi
Asianajajat "syvästi huolissaan"
Hongkongin asianajajien yhdistys otti tiukin sanoin kantaa uuteen turvallisuuslakiin ja totesi löyhästi muotoillun lakitekstin murentavan kaupungin oikeuslaitoksen riippumattomuutta.
– Hongkongin asianajajayhdistys on syvästi huolissaan sekä lain sisällöstä että sen toimeenpanon tavasta, yhdistys sanoi lausunnossaan.
Yhdistys luettelee lausunnossaan kymmenkunta ongelmallista kohtaa laissa ja nostaa erityisesti esille sen, että lain sisältöä ei julkistettu ennen kuin se oli saatettu voimaan. Samalla sivuutettiin myös Hongkongin oma lakiasäätävä järjestelmä.
– Asianajajilla, tuomareilla, poliisilla ja Hongkongin asukkailla ei ollut mitään mahdollisuutta perehtyä uuden lain sisältöön eikä sen luomiin vakaviin rikosnimikkeisiin, yhdistys tuomitsi.
Australia harkitsee turvapaikan tarjoamista
Australiassa pääministeri Scott Morrison sanoi pitävänsä Hongkongin tilannetta erittäin huolestuttavana ja sanoi hallituksen vakavasti harkitsevan ehdotuksia, että Hongkongin asukkaille tarjottaisiin mahdollisuutta muuttaa Australiaan.
Morrisonin mukaan lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta Australia on valmis antamaan tukea Hongkongin asukkaille. Britannia ilmoitti aiemmin, että osa Hongkongin asukkaista saa mahdollisuuden muuttaa Britanniaan ja hakea kansalaisuutta.
Lausunnon voi odottaa kiristävän Kiinan ja Australian jo ennestään huonoja välejä entisestään.
Australia on vaatinut riippumatonta tutkintaa Kiinasta lähteneen koronaviruspandemian alkuperästä ja syyttänyt Kiinaa taloudellisesta ja teknologisesta kiristyksestä.