Koronaepidemian takia asetetut rajoitukset ja ihmisten kulutuskäyttäytyminen ovat iskeneet moneen alaan. Ravintoloiden ohella esimerkiksi hotellitoiminta on kokenut kovan kolauksen liiketoiminnassaan.
– Yhden viikon aikana näytti siltä, että bisnes loppuu kuin seinään, Scandic Hotelsin Suomen-toimitusjohtaja Aki Käyhkö muistelee.
Maaliskuun toisella viikolla Scandicilla oli 65 hotellia auki. Kuun loppuun mennessä määrä oli enää 12 tai 13 ja niissäkin käyttöaste viiden prosentin luokkaa, Uutisaamussa vieraillut Käyhkö kertoo.
– Se tuli alalle kuin Tsunami.
Tuoreimmat yhteistoimintaneuvottelut käytiin tiistaina, ja ketjun lomautukset jatkuvat kesän yli. Yli 90 prosenttia työntekijöistä on lomautettuna.
Helpotusta kotimaisilta kuluttajilta
Samankaltainen on tilanne SOK:n hotelleilla. Ketjun matkailu- ja ravitsemuskaupan johtajan Harri Ojanperän mukaan käänne tapahtui muutamassa yössä.
– Aika nopeasti tuli selväksi, että tästä tulee yksi kaikkien aikojen kriiseistä, varsinkin siinä vaiheessa, kun Suomesta laitettiin vielä rajat kiinni, Ojanperä sanoo.
Kesä ei Ojanperän mukaan näillä näkymin tuo merkittävää helpotusta ulkoimaisen turismin osalta. Sen sijaan hotelliliiketoiminta on kotimaisten kuluttajien varassa.
– Luulen, että tästä tulee suomalaisille sellainen Happoradion ”päästäkää minut pois Kalliosta” -tyyppinen kesä. Luulen, että tapetit on revitty seinistä ja muurahaiset laskettu keittiössä, ja nyt halutaan pois, Ojanperä lohkaisee.
Ojanperän mukaan ilmiö alkaa jo näkyä Sokos-hotellien ennakkovarauksissa. Hän uskoo, että matkailussa nähdään uusi kuluttajaryhmä eli ne suomalaiset, jotka aiemmin ovat viettäneet lomansa ulkomailla.
Aamiaistarjoilu muuttuu
Ravintolat aukeavat tietyin rajoituksin ensi maanantaina. Yksi rajoituksista tulee olemaan noutopöytien kieltäminen, mikä koskee myös hotellien ravintoloita.
Hotellien aamiaispöydät ovat tunnetusti buffet-periaatteella toimivia. Miten hotelliketjuissa reagoidaan muutokseen?
Scandicin Käyhkö sanoo, että ketjulla on muutoksen varalle ”erilaisia suunnitelmia”. Sokos-hotelleissa on Ojanperän mukaan luvassa kaksi eri mahdollisuutta aamiaiselle.
Joko asiakas ottaa aamiaisen mukaan ja nauttii sen ulkona tai hotellihuoneessaan tai vaihtoehtoisesti syö aamiaisen valmiiksi annosteltuna hotellin ravintolassa.
Käyhkön mielestä on epäloogista ajatella, että noutopöytä muuttuu vaaralliseksi ravintoloissa samaan aikaan, kun kaupoissa on saanut annostella salaattinsa itse tai huoltoasemilla täyttää kahvikuppinsa omatoimisesti.
Ravintoloiden rajoituksia ei ole vielä vahvistettu eduskunnassa. Lakia on tarkoitus käsitellä Käyhkön mukaan perjantaina. Maanantaina ravintoloiden pitäisi toteuttaa niitä jo käytännössä.