Hovioikeus antaa ratkaisunsa "katujengijutusta" – käräjillä Milan Jaff sai pitkän tuomion

Käräjäoikeus katsoi aiemmin, että kaksikon toiminnassa oli kyse törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Helsingin hovioikeus antaa tänään tuomionsa ensimmäisestä niin sanotusta katujengijutusta.

Kokonaisuuteen liittyy muun muassa ravintola Kaivohuoneen tapaus. Milan Jaff, räppäri Cavallini ja joukko muita syytettyjä otettiin kiinni autosta syksyllä 2021. Helsingin käräjäoikeuden mukaan syytetyt olivat matkalla Kaivohuoneelle ja suunnitelleet tekevänsä siellä järjestetyssä räppitapahtumassa vakavaa väkivaltaa.

Jaff ja Cavallini, oikealta nimeltään Yahye Mohamud, tuomittiin toukokuussa 2022 käräjillä vuosien vankeusrangaistuksiin muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Molemmat kiistävät syytteet ja vaativat hovioikeudessa niiden hylkäämistä.

Syyttäjä: Kyse kostonkierteestä

Syyttäjän mukaan kesän ja syksyn 2021 tapahtumissa oli kyse helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin vihanpidosta, joka johti väkivaltaisuuksiin. Käräjäoikeus katsoi Jaffin johtaneen Kurdish Mafiaksi tai 47:ksi kutsuttua ryhmää. Rikoksissa kohteena olivat oikeuden mukaan espoolaiset nuoret miehet, joita poliisi pitää L-City-nimisenä katujenginä.

Oikeuden mukaan iskusuunnitelma ja Kaivohuoneelle meno liittyivät aiemmin samana kesänä tapahtuneeseen puukotukseen. Espoolaismies puukotti tuolloin Jaffin ryhmään liitettyä miestä Itäkeskuksessa Stoan aukiolla. Käräjäoikeuden mukaan helsinkiläiset halusivat kostaa puukotuksen.

Todisteena tilakuuntelua

Näyttönä Kaivohuoneelle kohdistuneesta suunnitelmasta oli muun muassa tilakuuntelua, jossa Jaff ja Mohamud keskustelevat asiasta. Poliisi taltioi keskustelut, ja Kaivohuoneen tapahtuma peruttiin. Käräjäoikeuden mukaan tapahtuman peruuntumisesta huolimatta syytetyt halusivat mennä paikalle näyttäytymään tarkoituksena osoittaa "ylemmyyttä" vastustajaksi koetuille espoolaisille.

Jaffin hovioikeudelle toimittamassa valituksessa sanotaan, että tilakuuntelussa tallennetut keskustelut eivät olleet vakavasti otettavaa puhetta, vaan vain uhoamista ja niin sanottua egobuustailua.

Jaff vetoaa siihen, ettei pelkkiä pahoja ajatuksia voi kriminalisoida, vaan valmistelurikoksen tunnusmerkistö edellyttää yksityiskohtaista suunnitelmaa. Mohamud sanoo omassa valituksessaan, ettei syyttäjän näyttö täytä valmistelurikoksen tunnusmerkistöä ja jos täyttäisi, valmistelusta on luovuttu omasta aloitteesta.

Jaff kiistää johtajuuden

Jaff kiistää myös käräjäoikeuden näkemyksen siitä, että hän olisi johtanut syytteessä olevan valmistelurikoksen järjestelyä.

– Kukaan asiassa kuulluista kanssavastaajista ei ole kertonut, että Jaff olisi heidän johtajansa tai olisi käskenyt tai yllyttänyt muita vastaajia osallistumaan mihinkään rikokseen tai antanut ohjeita rikoksen teosta, valituksessa sanotaan.

Käräjäoikeus kovensi Jaffin ja Mohamudin rangaistuksia, sillä se katsoi, että rikokset oli tehty osana järjestäytynyttä rikollisryhmää. Jaff tuomittiin kymmenen vuoden vankeuteen ja Mohamud yhdeksän vuoden.

Jaffin puolustuksen mukaan asiassa ei ole mitään liityntää väitetyn järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan. Mohamudin puolustuksen mukaan rikosta ei voida katsoa hyväksytyksi ennakkoon ryhmän puolesta.

– Täten ei rikosta voida katsoa tehdyn osana rikollisryhmän toimintaa ja koventamisperusteen soveltamiselle ei täten ole perusteita, valituksessa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat