Hovioikeus linjasi perjantaina, että aiemmin oikeudessa hyödyntämätöntä kertomusta Jari Aarnion vuotamista tiedoista voidaan käyttää oikeudessa.
Kuulustelukertomuksen mukaan Aarnio antoi niin sanotun tynnyrihuumejutun tutkinnasta tietoja asianajajalle, joka puolusti jutussa epäiltyä ja sittemmin tuomittua miestä.
– Ainoa tietolähde tämän asian esitutkintaan oli Jari Aarnio, huumeista tuomitun miehen asianajaja kertoo kuulustelukertomuksessa.
Kerrotun tietojen luovuttamisen aikaan keskusrikospoliisi ja Helsingin huumepoliisi tutkivat yhteisoperaatiossa tynnyrihuumeiden maahantuontia ja levitystä. Tällä hetkellä Aarnio itse on syytteessä siitä, että olisi junaillut samaiset huumeet maahan.
Oikeuden arvioitavaksi siis jää, oliko Aarnion tarkoituksena vesittää tutkintaa.
Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Aarnion huume- ja virkarikosjutun käräjävaiheessa oikeus katsoi, että asianajajan poliisille antama kuulustelukertomus ei ollut hyödynnettävissä. Aarnio kiistää syyllistyneensä rikoksiin.
Jengiläisiä toimistolle
Lisäksi Helsingin hovioikeudessa kuultiin perjantaina toisen huumetynnyreistä tuomitun miehen asianajajaa. Hänen mukaansa tutkinnasta vuodettu tieto päätyi lopulta hänen kauttaan hänen päämiehelleen, huumetynnyrien vastaanottamisesta sittemmin tuomitulle yrittäjälle.
Yrittäjä koki erikoisen tiedonsaannin uhkaavana. Yrittäjä oli kertonut esitutkinnassa huumetynnyrien vastaanottamisesta.
Syksyllä 2012 alkoi yrittäjän asianajajan mukaan konkreettinen uhkailu, kun hänen asianajotoimistolleen saapui kaksi liivimiestä. Asianajaja kertoi, että ainakin toisella miehistä oli M.O.R.E.-jengin tunnus tai tatuointi.
"Se oli kuin Kummisetä-elokuvasta"
Liivimiehet olivat asianajajan mukaan sanoneet, että yrittäjän piti perua kertomuksensa käräjillä. Muussa tapauksessa yrittäjästä levitettäisiin vankilassa insestihuhuja, minkä jälkeen hänet tapettaisiin.
Yrittäjän asianajajan mukaan viestiä tehostettiin eleillä kurkun leikkaamisesta.
– Kuten taisin käräjillä sanoa, se oli kuin Kummisetä-elokuvasta. Tehdään tarjous, josta ei voi kieltäytyä.
Uhkailutapausta on puitu hovioikeudessa aiemminkin. Tällöin ex-jengipomo Keijo Vilhunen kertoi, että hän lähetti liivimiehet asianajotoimistolle Aarnion toimesta.
Puntarissa kymmenen vuotta
Käräjäoikeus tuomitsi sekä Aarnion että Vilhusen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Lisäksi Aarnio tuomittiin käräjillä törkeästä ja Vilhunen perusmuotoisesta todistusaineiston vääristelemisestä.
Kokonaisuudessaan Aarnio sai käräjillä kymmenen vuotta vankeutta muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Myös Vilhunen sai kymmenen vuotta vankeutta törkeistä huumerikoksista ja edellä kuvatuista syytteistä. Molemmat hakevat tuomioon muutosta hovissa.
Lisäksi Aarniolla on lainvoimainen kolmen vuoden tuomio seurantalaiteyhtiön haarasta.