Oikeusoppineiden mukaan perhe- ja avioeroriidat ovat muuttuneet vuosien varrella hankalammiksi, kertoo Helsingin Sanomat. Riitely vaatii yhä useammin juristia.
Perhe- ja perintöoikeuteen perehtynyt asianajaja Hilkka Salmenkylä uskoo, että perintöriidoissa puretaan lapsuuden traumoja.
Suurin osa perinnönjaosta sujuu suhteellisen sopuisasti, mutta kun riitoja tulee, ne ovat entistä hankalampia ja niihin on vaikeampi löytää sopua kuin ennen.
– Ne jotka riitelevät, riitelevät melkein mistä tahansa, Salmenkylä toteaa Helsingin Sanomissa.
Samanlainen kokemus on myös Helsingin yliopiston siviilioikeuden professorilla Urpo Kangaksella. Riidat ovat keskittyneet tietyille ihmisille.
– Osa ihmisistä on sellaisia, että he haluavat riidellä mistä tahansa. Riitaa voi tulla perinnönjaossa vaikka pihalla olevasta halkopinosta.
Syynä internet ja kansainvälisyys
Salmenkylä arvioi, että osasyynä riitojen vaikeutumiseen on se, että ihmiset etsivät itse paljon tietoa internetistä ja päättävät kantansa tiukasti etukäteen.
Kangas uskoo, että se johtuu myös avio- ja sukulaisuussuhteiden kansainvälistymisestä. Pankkisalaisuus suojaa Kangaksen mukaan liiankin hyvin jo pelkästään kotimaassa olevaa omaisuutta ja ulkomailta on vielä vaikeampaa saada tietoa – siinä voidaan tarvita asianajajan apua.
Jos pohtii, haluaako käyttää riitatilanteessa asianajajaa, kannattaa Kangaksen mukaan pohtia myös kuinka suuresta summasta riidellään. Salmenkylä kertoo, että moni kokee ammattilaisen osallistumisen takaavan oman mielenrauhan.
– Eron jälkeen tai perinnönjaossa voi olla sellaisessa mielentilassa, ettei sovun sisältöön jaksa kiinnittää huomiota. Asianajajana tehtäväni on katsoa, ettei asiakas päädy itselleen vahingolliseen sopimukseen.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.