Kirjailija Leevi Lehto kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa saaneensa valmiiksi synopsiksen suomalaisen runouden historiasta, sen jälkeen kädet lakkasivat toimimasta.
Kääntäjä ja kirjailija oli saanut aikaisemmin parkinson-diagnoosin. Se oli vaihtunut väistämättä kuolemaan johtavaksi MSA-taudiksi. Taudin kuvaan kuuluu muun muassa eri puolilla aivoja tapahtuva hermosolukato. Se oli jo aiheuttanut Lehdolle tasapainovaikeuksia ja ryhdin kumaruutta. Myös sormet lakkasivat toimimasta.
Pari vuotta sitten sulkapalloa
Lehto kertoo Helsingin Sanomissa pelanneensa vielä vuonna 2016 sulkapalloa.
– Ajattelin, että pitääkö minunkin myöntää olevani burnoutissa, kun olen niin väsynyt. Sitten huomasin syödessäni, että vasen käsi ei kuljeta haarukkaa moitteettomasti, Lehto sanoo lehden haastattelussa.
Lehto sai kustannussopimuksen jo 16-vuotiaana. Hän on julkaissut muun muassa runoteoksia, esseitä, yhden romaanin ja kymmeniä käännöksiä. Lehdon tekstejä on käännetty useille kielille. Vuonna 2007 hän perusti Ntamo-kustantamon. Kustantamo pyörii edelleen Jarkko S. Tuusvuoren luotsaamana.
Lehto kertoo lehdelle ajautuneensa usein työputkiin, joissa hän saattoi vain kääntää ilman liikuntaa ja ruokataukoja. Parhaimmillaan työtahti oli 80 liuskaa kerralla, jolloin hän ei nukkunut kahteen vuorokauteen.
Aikaa vain kuukausia?
Lehto pohtii haastattelussa elämän pituutta. Hän sanoo, että elinaikaa saattaa olla vain kuukausia, tauti voi myös edetä hitaamminkin.
Lehto sanoo myös, että kuolema ei pelota.
– On myös parempi jatkaa toivomista, että tilani kohenee, vaikka toivo olisi mahdotonta. Haluaisin jatkaa edelleen asioista innoittumista ja muiden innoittamista.
Kirjailija Lehdon sairaus on edennyt nopeasti, ja mies asuu nykyisin Helsingin Kannelmäessä sijaitsevassa hoitokodissa. Puhuminen takkuilee ja kulkeminen onnistuu enää korkean rollaattorin avulla.