Helsingin Sanomien artikkeli ammattikoulutukseen liittyvistä ongelmista on herättänyt tänään laajaa keskustelua. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen uskoo, että ammattikouluihin palautettavat soveltuvuustestit helpottaisivat tilannetta.
Helsingin Sanomat kertoi tänään, että esimerkiksi lähihoitaja- ja vartijakoulutuksiin pääsee ihmisiä, joita opettajat eivät uskalla lähettää edes työharjoitteluun.
Vartijoiksi opiskelee lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kuumakalleja, jotka eivät sovi alalle. Hoitotyön opettajan mukaan lähihoitajaksi pääsee puolestaan kuka vain. Opettajan mukaan joidenkuiden kohdalla on "vain pakko toivoa, että he eivät saa töitä koskaan”. Opettajan mukaan he voivat olla jopa vaaraksi hoidettavilleen.
"Soveltuvuustestien poistaminen oli virhe"
Lehden tänään haastattelema Sanni-Gran Laasonen sanoo pyrkivänsä palauttamaan ammattikouluille mahdollisuuden valita opiskelijoita soveltuvuustesteillä vielä tällä hallituskaudella. Hallituskausi päättyy ensi keväänä.
Nykyään koulut saavat järjestää soveltuvuustestejä, mutta niiden perusteella ei enää saa ratkaista, kuka pääsee opiskelemaan.
– Viime hallituskaudella oppilaitoksilta poistettiin mahdollisuus jättää opiskelija valitsematta soveltuvuustestin perusteella. Tämä muutos huomattiin toimimattomaksi heti, kun se tuli voimaan 2015. Palautetta on tullut runsaasti erityisesti hoitoalalta”, Grahn-Laasonen sanoo.
Ongelma on Grahn-Laasosen mukaan etenkin kouluissa, joihin pääsevät sisään jokseenkin kaikki hakijat.
– Oppilaitoksilla tulee olla mahdollisuus jättää valitsematta koulutukseen henkilö, joka on selkeästi soveltumaton toimimaan alalla, jossa ollaan vastuussa toisten ihmisten terveydestä tai turvallisuudesta. Meidän on voitava luottaa siihen, että esimerkiksi valmistuvilla lähihoitajilla on edellytykset työskennellä alalla ja huolehtia potilasturvallisuudesta, Grahn-Laasonen sanoo medialle lähettämässään tiedotteessa.
"Evätyille on löydettävä soveltuvampi opiskelupaikka"
Opetusministerin mukaan muutos tulee tehdä vastuullisesti siten, että oppilaitoksella on velvollisuus ohjata soveltuvuuskokeissa ”reputtanut” toiselle alalle tai tarpeen mukaan esimerkiksi valmentavaan koulutukseen tai päihde- tai mielenterveyspalvelujen piiriin.
Opiskelijoita tulisi myös tukea nykyistä vahvemmin sopivan alan löytämisessä esimerkiksi vahvistamalla peruskoulun opinto-ohjausta.
– On väärin myös opiskelijaa kohtaan kouluttaa hänet alalle, jolle hänellä ei ole edellytyksiä työllistyä, Grahn-Laasonen sanoo.
Gran-Laasonen sanoo HS:ssä työryhmän arvioivan parhaillaan voimassa olevaa sääntelyä muun muassa soveltuvuustesteistä kuten myös sitä, milloin esimerkiksi rikoksesta tuomitun tai huumeita käyttävän opiskelijan opinto-oikeuden voi evätä.
Asia voidaan päättää asetuksella, eikä se vaadi pitkää lainvalmisteluprosessia eduskunnassa.