Omikronin leviäminen väestössä näkyy sairaalahoidon potilasmäärien kasvuna pääkaupunkiseudulla. Nykyinen tartuntatilanne ennustaa kuormittavaa joulua sairaaloihin.
Koronaviruksen omikronmuunnos on noussut valtaviruksen asemaan pääkaupunkiseudulla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen MTV Uutisille.
Käytännössä luku tarkoittaa sitä, että yli 50 prosenttia positiivista koronanäytteistä on omikronia tai omikronepäilyjä. Epäilyistä suuri osa vahvistetaan myöhemmin muunnostapauksiksi.
Pysytäänkö rokotuksilla omikronin perässä?
Tavalliselle ihmiselle tämä näyttäytyy Lehtosen mukaan siten, että omikron leviää nopeammin kuin aiemmat valtavariantit.
Lehtonen uskookin, suuri osa väestöstä tulee kohtamaan viruksen nykyisellä rokotussuojalla.
– Valitettavasti se voi kiertää rokotusten antamaa suojaa. Eli rokotuksista huolimatta tartuntoja tulee, Lehtonen kommentoi puhelimitse suorassa MTV Uutiset Liven lähetyksessä.
Lehtosen mukaan omikron leviää niin nopeasti, että suuri osa väestöstä tulee kohtamaan viruksen nykyisellä rokotussuojalla.
– Valitettavasti omikronin tartuttavuus ja leviäminen on niin nopeaa, että minä itse ainakin epäilen kovasti, pysyykö rokottaminen viruksen perässä.
Artikkeli jatkuu videon jälkeen.
6:13Katso video: Tämä kaikki omikronista nyt tiedetään.
Etelä-Afrikassa tartuntaluvut kasvaa, sairaalahoito ei – onko sama kehitys mahdollinen Suomessa?
Vaikka kaksi rokoteannosta ei välttämättä suojaa tartunnalta, Lehtosen mukaan tämänhetkisen tiedon mukaan kaksi rokoteannosta suojaa hyvin vakavalta tautimuodolta.
– Kyllähän tuolla maailmalla kovastikin kannustetaan kolmas rokotus ottamaan, varsinkin riskiryhmäläisten ja vanhemman väestön osalta.
Etelä-Afrikassa tartuntaluvut ovat lähteneet rajuun kasvuun omikronmuunnoksen myötä. Sairaalahoitoa kaipaavien koronapotilaiden tai koronakuolemien määrä ei kuitenkaan ole kasvanut samassa suhteessa.
Tämänhetkiset tiedot antavat olettaa, että omikronmuunnos aiheuttaa suurimmilta osin lievää tautia. Lehtosen mukaan kuitenkaan tähän tietoon ei voi täysin tuudittautua, sillä maailmalla on myös päinvastaisia esimerkkejä.
– Valitettavasti Tanskassa ja Isossa-Britanniassa on kuitenkin myöskin sairaalahoidon tarve lähtenyt kasvuun, kun näitä omikrontartuntoja on tullut.
– Etelä-Afrikassahan väestö on huomattavan nuorta verrattuna eurooppalaiseen väestöön. Siellä muutenkin tämä vakavan taudin riski on pienempi, Lehtonen toteaa.
Lue myös: Omikronvariantista on saatu uusia tietoja: Tällaisen taudin se aiheuttaa ja näin rokotteet siihen tehoavat
Luvassa hankala joulu
Suomessa koronatilanne noudattaa edelleen jo aiemmin havaittua kaavaa, eli sairaalahoidon tarve kasvaa joidenkin päivien tai viikkojen viiveellä tartunnoista.
Päivittäisten tartuntojen määrän kasvu on heijastunut myös potilasmäärän kasvuun HUSin alueella.
– Meillä on parikymmentä prosenttia viime viikosta noussut sairaalaan otettujen potilaiden määrä ja tyypillisesti terhohoidon tarve tulee hiukan hitaammin perässä, Lehtonen kertaa.
Nykyinen tartuntatilanne ennustaa hankalaa tulevaa, ja Lehtonen uskoo, että edessä on hankala joulu, ainakin sairaaloissa.
– Käytännössä ensi viikon aikana nähdään, liittyykö tähän omikroniin merkittävää sairaalahoidon tarpeen kasvua vai ei. Valitettavasti tämä tieto tulee jouluksi ja aiheuttaa haasteita sairaalahoidolle.
Omikronmuunnoksen muuttumisesta pääkaupunkiseudun valtavirukseksi uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Lue myös: HUSin Asko Järvinen: Joulua ei ole peruttu! "Rokotetut turvallisin mielin", mutta ulkomailta saapuvat älkööt heti bailatko
Juttua muokattu kauttaaltaan Lasse Lehtosen kommenteilla 17.12.2021 kello 11.51.