Näin asiantuntijat uskovat omikronin iskevän jouluksi Suomeen: "Useissa maissa tartunnat 16-kertaistuvat 10 päivässä" – rajojen osalta peli menetetty

1:12img
"Kyllä se omikron sieltä tulee" – näin Asko Järvinen ennakoi HUSin tilannetta lähipäivinä ja -viikkoina. Koko haastattelu katsottavissa alempana artikkelissa.
Julkaistu 15.12.2021 19:35
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Omikronin leviämistä väestössä ei pystytä estämään ja rajojen osalta peli on menetetty jo aiemmin, arvioi Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Uudellamaalla jo noin neljäsosa tartunnoista on omikron-epäilyjä. Järvisen mukaan viruksen tukahduttaminen on turha toivo ja luulo.

Myös muualta Suomesta on alkanut kantautua tietoja omikron-tartunnoista tai epäilyistä, pääkaupunkiseutu on vain muun maan kehitystä edellä.

Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä

Linnan juhlat 2024 koko tiimi

Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.

Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.

Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

 

– Kysymys on lähinnä, millaisella vastustuskyvyllä omikronin ottaa vastaan: rokotettuna, jolloin vakavan taudin riski on todennäköisesti huomattavasti pienempi, vai rokottamattomana, Järvinen kiteyttää.

Lue myös: Joululoman pidennyksestä apu omikronin leviämiseen? Helsingin pormestari Vartiainen: "Olen tavannut lääkäreitä, jotka ovat sitä mieltä..."

Euroopan tautikeskuksen antamien tietojen perusteella omikron voi olla valtavirus Suomessa jo viikon kuluttua. Joulun aikaan tai viimeistään joulun pyhien jälkeen omikronin uskotaan olevan aiheuttajana jo valtaosassa tartunnoista.

– Useissa maissa tartunnat 2,5-kertaistuvat vuorokaudessa eli käytännössä nelinkertaistuvat viidessä päivässä, kuusitoistakertaistuvat kymmenessä päivässä ja niin edelleen, havainnollistaa zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta MTV Uutisille.

Jos tämä tahti pitäisi kutinsa Suomessa, joulupyhinä tartuntoja todettaisiin siis jopa 20 000 päivässä, noin 16-kertaisesti viime päivien lukemiin verrattuna.

Lue myös: Euroopan tautikeskus: Omikronia ei pysäytetä pelkillä rokotuksilla – erittäin vakava riski kansanterveydelle

Professori Vapalahti ennustaa tartuntojen lisääntyvän pian rajusti, jos ihmisten väliset kontaktit säilyvät ennallaan, ja taudille altista väestöä on riittävästi.

– Äkkiä siirrytään pienemmistä isompiin numeroihin.

Millaisen taudin omikron sitten aiheuttaa?

Husin Asko Järvisen mukaan omikronin aiheuttamia oireita arvioitaessa täytyy erottaa toisistaan, millaista tautia muunnos aiheuttaa rokotetuissa ja millaista rokottamattomissa.

– Alkaa näyttää aika vahvasti siltä, ettei se ainakaan deltamuunnosta vaikeampaa tautia todennäköisesti aiheuta. Todennäköistä on, että se aiheuttaa (deltaa) vähemmän vaikeita tautimuotoja, mutta miten paljon? Se on vielä auki.

Katso videolta Järvisen ja Vapalahden koko haastattelut: "Viruksen tukahduttaminen on turha toivo"

11:04img

Järvinen uskoo kuitenkin, että rajusti kasvavat tapausmäärät näkyisivät sairaalahoidoissa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että muissa Pohjoismaissa, joissa omikronia on jo paljon enemmän, sairaalahoidossa olevien määrä näyttää toistaiseksi olevan lähellä Suomen tasoa.

Toimivatko rokotteet?

Asko Järvinen kertoo, että kaksi koronarokoteannosta näyttää antavan hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan, vaikka kyseessä olisikin omikronin aiheuttama tartunta. Sen sijaan lieväoireista tartuntaa vastaan rokotteiden teho on omikronin tapauksessa kohtalaisen huono.

– Suomessa kaksi annosta on annettu pidemmällä aikavälillä ja voisi olettaa, että meillä suoja voisi olla jopa hieman parempi vaikeita tautimuotoja vastaan. Kolmannesta rokotteesta tiedetään, että se nostaa vasta-ainetasoja huomattavan korkealle.

Lue myös: Kahden rokotteen teho näyttää olevan lähes mitätön lievää omikron-tartuntaa vastaan, rokoteväli voi tiivistyä kolmeen kuukauteen: Hanna Nohynek näkee tässä ison ongelman

Professori Olli Vapalahti puolestaan nostaa esille myös aikaisempaa järeämpien maskien käytön erityisesti sisätiloissa ja tilanteissa, joissa on koolla paljon ihmisiä. Hän mainitsee esimerkkeinä FFP2-tason hengityssuojaimet.

– Näköpiirissä on, että tartuntoja tulee niin paljon, että jo ennestään kuormittuneelle terveydenhuollolle tulee ylimääräistä kuormitusta.

Euroopan tautikeskuksen mukaan koronaviruksen omikron-muunnosta ei pysäytetä pelkillä rokotuksilla. Keskuksen mukaan rokottamattomia on niin paljon, ettei aika riitä estämään leviämistä, vaan tarvitaan myös muita voimakkaita toimia.

Lue lisää: Hanna Nohynek 5–11-vuotiaiden rokotuksista MTV Uutisille: "Riskiryhmillä havaittu vakavampiakin tautimuotoja"

Tuoreimmat aiheesta

Omikron