Kirjailijan ihastuksen arkistosta löytynyttä runoelmaa ei ole koskaan julkaistu. Kustantaja WSOY ei suostu kommentoimaan asiaa.
Kirjailija Mika Waltarin julkaisemattoman runoelman käsikirjoitus paljastaa hänestä uuden, aiemmin tiedettyä synkemmän puolen, kertoo Helsingin Sanomat.
Lehti on tutustunut Waltarin ihastuksen ja muusan Leena Ilmarin arkistoon, joka oli julistettu salaiseksi tähän vuoteen saakka.
Arkistosta löytyi paitsi Waltarin Ilmarille kirjoittamia rakkauskirjeitä, myös aiemmin julkaisematon runoelma nimeltä Aamuyö, kello viisi.
Runoelmassa Waltari kuvaa, miten runon puhuja raiskaa vaimonsa sadistisesti useaan kertaan. Säkeissä kuvataan muun muassa puremista, mustelmia, sitomista, oven lukitsemista, verenvuotoa, alistamista ja nöyryyttämistä.
Waltari lähetti runoelman Ilmarille joulukuussa vuonna 1945. Saatekirjeessään Waltari kertoo kirjoittaneensa runoelman muutamia viikkoja aiemmin. Waltarin omien sanojen mukaan teoksen runot ovat ainakin jossain määrin omakohtaisia.
Leena Ilmari on kuollut vuonna 2008, ja HS:n mukaan käsikirjoitusta ei ole koskaan julkaistu. Julkisuudessa ei ole myöskään aiemmin puhuttu siitä, mitä runoelma pitää sisällään.
Kustantamo ei kommentoi "tässä vaiheessa"
Waltarin kustantaja WSOY ei suostunut kommentoimaan runoelmaa STT:lle.
Kustantamon markkinointi- ja viestintäjohtaja Reetta Miettinen lähetti STT:lle tekstiviestin, jossa hän sanoi, ettei WSOY:llä ole kommentoitavaa asiaan "tässä vaiheessa". Hän ei STT:n pyynnöstä huolimatta tarkentanut, milloin ja miten WSOY aikoo mahdollisesti kommentoida tapausta.
Runoelman lisäksi myös Waltarin Ilmarille kirjoittamissa kirjeissä viitataan seksiin ja väkivaltaan.
Waltari muun muassa juoruilee vaimonsa Marjatta Waltarin sekä tuttaviensa avioliiton ulkopuolisista suhteista.
Lisäksi Waltari kertoo pahoinpidelleensä vaimoaan lyömällä häntä päähän. Waltari myös sanoo vaimonsa olleen väkivaltainen ja purreen miestään kaulaan.
Mika Waltari on yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista. Hänen tunnetuin teoksensa on Sinuhe egyptiläinen, jonka Waltari kirjoitti samana vuonna 1945 käydessään kirjeenvaihtoa Ilmarin kanssa.