Sote-uudistuksen myötä jokaista suomalaista ollaan hinnoittelemassa sen mukaan, millainen terveydenhuollon kustannusriski hän on. Helsingin Sanomat kertoo, että Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on laatimassa erityistä kapitaatiokorvausmallia, jossa suomalaiset pisteytetään mahdollisimman tarkasti tiettyjen muuttujien mukaan. Näitä ovat ainakin henkilökohtainen terveyshistoria, ikä, perhesuhteet, työllisyys, koulutus ja asuinpaikka.
Jos eduskunta hyväksyy uuden sote-lainsäädännön, perusterveydenhuolto eli nykyiset terveyskeskukset avataan kilpailulle. Yksityiset yritykset voivat perustaa terveyskeskustason sote-keskuksia. Ihmiset voivat valita sote-keskuksensa, joka saa asiakkuudesta kiinteän korvauksen.
Oikea hinta estäisi väärän bisneksen
Helsingin Sanomien haastattelema THL:n tutkimuskeskuksen päällikkö Timo Seppälä sanoo, että tämän korvauksen pitää olla "ehdottomasti yksilökohtainen". Jos kuukausikorvaus olisi kaikista ihmisistä sama, sote-keskusten kannattaisi haalia markkinoinnilla asiakkaikseen terveimpiä ihmisiä. Heistä terveysfirmat saisivat kiinteän maksun, mutta mahdollisimman vähän todellisia hoitokuluja.
Seppälän mukaan kapitaatiomaksun vaikutuksen pitää olla päinvastainen: jo valmiiksi sairaista asiakkaista saatava maksu olisi suurempi ja houkuttelisi firmoja haalimaan tällaisia asiakkaita.
Ei kerrota kansalaiselle, ettei "syyllistetä"
Seppälän mukaan yksilöllisiä tietoja kansalaisten terveydentilasta ja sairausriskeistä kootaan parhaillaan eri tietokannoista, muiden muassa Kelasta ja Väestörekisterikeskuksesta ja Tilastokeskuksesta. Ihmisen terveydenhuollon hintaa ei ole tarkoitus paljastaa hänelle itselleen, koska "tätä pidetään syyllistävänä", arvioi Seppälä.