HS: Uninen nainen luuli miestä aviopuolisokseen eikä vastustellut miehen kourintaa – oikeus ei tuominnut raiskauksesta

raiskaus masennus hyväksikäyttö nuori lapsi nainen (6)
Julkaistu 04.09.2018 16:54

MTV UUTISET

Sormen työntäminen nukkumaan menneen naisen sisään ei ollut raiskaus. Helsingin Sanomien uutinen käy läpi raiskauslainsäädännön mahdollisen muutoksen keskeisintä kysymystä.

Lue myös: 

Sukupuoliyhteys 10-vuotiaan kanssa ei ollut raiskaus – KKO ei myöntänyt valituslupaa

Helsingin Sanomat kertoo tapauksesta, jossa nainen meni nukkumaan kotinsa sänkyyn illanistujaisten päätteeksi. Pian makuuhuoneeseen viereen makaamaan tuli henkilö, joka kosketti selkää, laittoi kätensä naisen alushousujen sisälle ja työnsi sormen naisen sisään.

Kun aviomies saapui makuuhuoneeseen, nainen huomasi ettei sänkyyn tullut henkilö ollutkaan hänen aviopuolisonsa.

Teko ei ollut raiskaus

Nainen vaati vuoteeseen tulleelle vieraalle miehelle rangaistusta raiskauksesta, koska hän ei ollut suostuvainen seksiin eikä miehellä ollut lupaa koskea häneen.

Lue myös: Syytön vai syyllinen? Nuori nainen raiskattiin Helsingissä – vai raiskattiinko?

Helsingin käräjäoikeus ei HS:n mukaan tuomitse miestä raiskauksesta, vaan seksuaalisesta ahdistelusta viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Maksimirangaistus kyseisestä rikosta on kuusi kuukautta ehdollista vankeutta. Mikäli mies oltaisiin tuomittu raiskauksesta, hänen tuomionsa olisi voinut olla vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta.

Raiskauksen määritelmässä olennaista ovat väkivalta tai sen uhka. Teko katsotaan myös silloin raiskaukseksi, jos uhri on ollut puolustuskyvytön esimerkiksi unen tai tajuttomuuden vuoksi.

Oikeussalissa puidaan jo nyt suostumuksen puutetta

Suomen rikoslakia on vaadittu uudistettavan raiskauksen määritelmän osalta niin, että rikokselle olennaista olisi suostumuksen puute eikä niinkään väkivalta, sen uhka tai uhrin avuton tila. Oikeusministeriö tekee syksyllä arviomuistion siitä, pitäisikö lakia muuttaa.

Asiantuntijoiden epäilys lakimuutoksesta liittyy suostumuksen puutteen osoittamiseen oikeudessa. Helsingin käräjäoikeus kuitenkin toteaa, että jo nyt raiskausrikoksissa näyttökysymykset ovat hankalia.

Hovioikeuden neuvos Timo Ojala toteaa Helsingin Sanomien jutussa, että jo nykyisellään keskustelu oikeussalissa kiertyy suostumuksen puutteen ympärille.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos