Huijaussivustolla Hjallis Harkimon väitettiin selviytyneen konkurssista bitcoiniin sijoittamalla – "Rikollista toimintaa tehdä juttu, jossa sanotaan näin"

10:13img
Julkaistu 15.10.2018 10:15

Salla Laurila

Muun muassa Hjallis Harkimo, Kimi Räikkönen, Ivan Puopolo ja Nina Rahkola päätyivät valheelliselle sivustolle mainostamaan Bitcoin-sijoitustoimintaa.

Lue myös:

MTV:n ruutukasvot päätyivät valekampanjan keulakuviksi – Nina Rahkola hämmästyi, kun häntä käytettiin bitcoin-sivustolla: "Tämä on valetta"

IDECnews-nimisellä sivustolla kerrotaan artikkelissa, kuinka muun muassa Kimi Räikkönen ja Harry Harkimo ovat saaneet Nina Rahkolan sijoittamaan bitcoineihin ja rikastumaan minuuteissa kesken Huomenta Suomi -lähetyksen.

Artikkelissa väitetään, että julkisuuden henkilöt pääsivät kryptovaluuttaan sijoittamalla pois konkurssista.

Todellisuudessa kyseistä keskusteluohjelman lähetystä ei ole koskaan tapahtunut, vaan se on valheellinen. 

Hjallis Harkimo kertoo aamun Huomenta Suomessa, että hän ei ole myöskään koskaan sijoittanut bitcoineihin.

– Tämä ei pidä paikkansa. Minulta on kysytty paljon sijoitusvinkkejä ja tietoa bitcoineista, olen vastannut näihin kertomalla, että itse en sijoittaisi bitcoiniin. Se on riskialtista, valuutan arvo menee ylös ja alas.

Harkimo kertoo, että myös artikkelin tieto, että hän olisi tehnyt konkurssin, on väärä.

Rikollista toimintaa

Kyseisestä sivustosta on MTV Uutisten tietojen mukaan tehty ainakin yksi rikosilmoitus. Myös Hjallis Harkimo aikoo ilmoittaa sivustosta poliisille.

– On rikollista toimintaa tehdä juttu, jossa sanotaan, että minä olisin sijoittanut siihen.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Marko Leponen sanoo, että on mahdollista, että sivusto on linkittynyt kansainväliseen rikollisuuteen, sillä samankaltaisia sivustoja on nähty myös muualla maailmalla.

On mahdollista, että rahansa laittanut ei tule sijoittaneeksi bitcoineihin lainkaan.

– Tässä on todennäköisesti kyse identiteettivarkaudesta ja jonkinlaisesta petosrikollisuudesta, kun toisen ihmisen kasvoilla, nimellä ja haastattelulla pyritään huijamaan ihmisiltä rahaa, Leponen kertoo.

– Lahjoitussumma on niin pieni, että en usko, että sillä sijoitetaan bitcoineihin. Pannaan vaan rahat tilille ja lähdetään kotiin, Harkimo lisää.

Liian hyvää ollakseen totta

Sekä Leponen että Harkimo uskovat, että huijarit käyttävät hyödykseen kryptovaluutan tuntemattomuutta. Bitcoineista tietämättömän on helpompi haksahtaa huijaukseen.

– Mikä on liian hyvää ollakseen totta, ei ole, se on hyvä nyrkkisääntö, Leponen sanoo.

Harkimo muistuttaa, että sijoituspäätöksiä ei koskaan pitäisi tehdä nopeasti.

– Kannattaa tuntea sijoituskohteen maailmaa ja tietää, mihin rahansa laittaa. Kannattaa kuunnella asiantuntijoita.

Tuoreimmat aiheesta

Verkkohuijaukset