Suomalaisyritys on kehittänyt ainutlaatuisen teknologian, jolla voidaan valmistaa lankaa suoraan puukuidusta ilman kemiallista käsittelyä.
Nuori yritys tähyää maailmanmarkkinoita kuusi- ja mäntykuidusta valmistetulla langalla. Viime vuoden tammikuussa toimintansa aloittanut yritys on ehditty valita sekä Suomen että Euroopan lupaavimpien cleantech-yritysten joukkoon.
– Meidän etumme on ympäristöystävällisyys. Muut teknologiat, joilla puusta tehdään tekstiilejä, perustuvat kemialliseen käsittelyyn. Kehittämämme suutinteknologian avulla saadaan sellukuidusta suoraan lankaa ja välivaiheet jäävät pois, kuvailee Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen.
Suomesta isommille markkinoille
Ensi vuonna yritys aikoo siirtyä seuraavaan kehitysvaiheeseen.
– Nyt aloitellaan laajennusta esiteolliseen mittakaavaan. Siihen on tarkoitus päästä ensi ja seuraavan vuoden aikana. Tuotanto voisi nousta satoihin tonneihin vuodessa. Tämä vaihe toteutetaan vielä täällä Vaajakoskella, mutta seuraava vaihe pitäisi sitten saada teollisen laitoksen, esimerkiksi sellutehtaan, kylkeen kertoo Spinnovan teknologiajohtaja Juha Salmela.
Yrityksessä toivotaan, että teollisen mittakaavan yhteistyökumppanit löytyisivät Suomesta.
– Suomesta toivottavasti lähdetään liikkeelle, mutta se riippuu kumppaneista. Sitten pyrimme eri puolille maailmaa. Pääasia, että sopivaa kuitua on tarjolla. Pohjoismaissa on tähän sopivin kuitu eli pitkäkuituisten puulajien kuusen ja männyn kuitu, selittää Salmela.
Kansainvälinen kiinnostus yritystä kohtaan on ollut suurta.
– Eri alojen globaalit jättiyritykset ovat ilmaisseet kiinnostuksensa: brändinomistajat, kuluttajatuotteiden valmistajat, raaka-aineen toimittajat eli selluyritykset, vaatevalmistajat, luettelevat Poranen ja Salmela.
Linnan kalleimmat asut
Toimitusjohtaja Poranen esiintyi Nina-vaimonsa kanssa presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla kenties illan kalleimmissa asuissa. Janne Porasen frakkiliivi, solmuke ja taskuliina ja Nina Porasen iltapuvun ruusukkeet oli valmistettu Spinnovan uudesta langasta tehdystä kankaasta.
– Varmasti meillä oli linnan kalleimmat puvut, muutama miljoona euroa tai itse asiassa 5 miljoonaa euroa, joka on tähän mennessä investoitu meidän tuotantoon, naurahtaa Poranen.
Vaikka ensimmäiset tuotteet ovat kalliita, yrityksen perustajat vakuuttavat, että yrityksen tuotteet ovat tulevaisuudessa kilpailukykyisiä.
– Heti, kun pääsemme teolliseen mittakaavaan, pystymme kilpailemaan puuvillan kanssa. Verrattuna puuvillatuotantoon, käytämme 99 prosenttia vähemmän vettä, 80 prosenttia vähemmän energiaa eikä lainkaan myrkkyjä, vakuuttavat Poranen ja Salmela.
Vaatteiden lisäksi puukuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi eristemateriaaleja, biokomposiitteja ja kodintekstiilejä.
Hämähäkinseitti innoitti
Alkuperäinen idea uudesta teknologiasta syntyi hämähäkinseitistä.
– Tutkimme Oxfordin yliopiston kanssa hämähäkinseitin rakennetta ja sitä, voisiko puukuidusta valmistaa lankaa samalla periaatteella, muistelee Salmela.
Toimiva menetelmä löytyi ja se on jo patentoitu.
Yrityksen perustivat viisi Teknologian tutkimuskeskus VTT:n työntekijää. Nyt palkkalistoilla on yhdeksän ihmistä.
– Jatkossa palkkaamme lisää tai sitten työvoimaa tulee yhteistyökumppaneiltamme. Kaikki on mennyt toistaiseksi paremmin kuin hyvin ja olemme edenneet alkuperäisen suunnitelman mukaan, kiittelevät Poranen ja Salmela.
Teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia sekä tekstiili- että metsäteollisuudelle.