Mittausaseman historia sai alkunsa jo vuonna 1942, lähes 80 vuotta sitten, kun paikallinen viljelypäällikkö soitti Eero Setälän isälle.
Tuolloin viljelypäällikkö oli kertonut puhelimessa, että Ilmatieteen laitoksen tarkoituksena on laajentaa sadehavaintoasemien määrää.
– Hän tiedusteli ensin isäni halukkuutta aloittaa tämä työ. Isäni kuitenkin vetosi kiireisiinsä ja ehdotti minua tähän hommaan, muistelee Setälä mittausaseman alkua.
– Tässä sitä nyt sitten ollaan. Vuosikymmeniä tätä on jo tehty. Olin vasta 11-vuotias, kun aloitin, jatkaa Setälä.
Päivittäinen rutiini
Setälä ilmoittaa sadevesimäärän joka päivä lankapuhelimellaan Ilmatieteen laitokselle. Ennen vanhaan lukema kuitenkin merkittiin tarkasti ylös lyijykynällä muistivihkoon.
– Tiedot lähetettiin sitten kuukausittain eteenpäin Ilmatieteen laitokselle. Kahtena ensimmäisenä vuotena merkintöjä ei tehty vihkoihin vaan ainoastaan kaavakkeisiin, kertoo Setälä.
Setälällä on arkistoituna muistivihkoihinsa kaikki tieto vuosikymmenten takaa. Muistivihkojen paksu pino kertoo, että työtä on riittänyt.
– Kyllä tästä määrätty rutiini on kehittynyt. Muuta elämää se ei ole haitannut. Sadevesimäärä pitää aina kello kahdeksan jälkeen ilmoittaa eteenpäin. Aamun ohjelma täytyykin rakentaa tämän rutiinin ympärille, jotta ehtii toimenpiteen suorittaa, selittää Setälä.
Katkeamaton perinne
Setälä on hoitanut jokapäiväistä tehtäväänsä käytännössä yksin.
– Silloin kun olin esimerkiksi sotaväessä mukana, joku perheenjäsenistä kirjasi muistiinpanoja ylös, kertoo Setälä.
– Pääasiassa 77 vuoden aikana minä olen tätä muutoin kyllä hoitanut. Eläkevuosina on ollut onneksi aikaa, jatkaa Setälä.
Kuluneiden viikkojen aikana mittausaseman säiliöön ei ole kertynyt sadevettä juuri nimeksikään. Poutaisena ja sateettomana alkanut juhannusviikko näkyy samanlaisena myös Setälän erään muistivihon merkinnöissä.
– 50 vuotta sitten juhannuksena oli sää poutainen ja sateeton. Ei ole merkintää sadevedestä tuolta ajanjaksolta, selaa Setälä muistivihkoansa vuodelta 1969.
Setälä aikoo jatkaa työtään vielä niin pitkään kuin terveys sallii.
– Tämä taitaa olla Ilmatieteen laitoksen katoavaa perinnettä, hyväntuulinen Setälä pohtii.