Olisiko suomalaisessa yleisurheilussa syytä ohjata taloudellisia ja valmennuksellisia resursseja vain tiettyihin lajeihin? Tätä mietitään syksyn mittaan lajia hallinnoivassa Urheiluliitossa, joka aikoo laittaa valmennusjärjestelmänsä remonttiin.
- Huippu-urheiluun ei kuulu tasapäistäminen. On mentävä voimakkaammin siihen suuntaan, että mitkä lajit ja ketkä urheilijat, Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen linjasi ja painotti teholajeja.
Yleisurheilussa Suomen menestys perustuu useimmiten urheilija-valmentaja-pareihin. Se toimii aikuistasolla, mutta nuorten osalta liitto aikoo suunnata valmennusta alueellisesti. Kemppaisen mukaan puolet urheilijoista asuu Helsinki-Tampere-Jyväskylä-akselilla.
Valmennusta on Kemppaisen mukaan syytä suunnata parikymppisten ikäluokkiin, koska niissä hyvän valmennuksen vaikuttavuus on parempi kuin vanhemmissa ikäluokissa.
- Valmennuksen lisäksi pitää varmistaa, että urheilijoilla on hyvä lihashuolto, ruokailut ja lääkäripalvelut, keihään lajivalmentaja Hannu Kangas muistutti.
Naisissa taso noussut
Keihäänheitossa Antti Ruuskasen ja Tero Pitkämäen takana näyttää tyhjältä, ja Kemppainen ja Kangas tunnistavat hälytyskellojen äänen, mutta eivät ole paniikissa. Valmennusosaamista Suomessa on, ja valon pilkut voivat olla lähellä. Kankaan mukaan vammoista kärsineet Lassi Etelätalo ja Sampo Lehtola voivat tulla paikkaamaan tilannetta jo ensi kaudella.
Kangas myöntää, ettei juniorisarjoissa ole kovin paljon superlahjakkuuksia, ja monien kehitystä vammat rassaavat.
- Oli ilouutinen, että Oliver Helander päätti jättää käsipallon ja keskittyä keihäänheittoon, Kangas kuvasi 19-vuotiaiden EM-kisoissa viime vuonna seitsemänneksi yltänyttä heittäjää.
Kangas toivoo, että seuraavan olympiadin aikana suomalaiset saavat puntaroida myös naisheittäjien kisaamista.
- Siellä on 22-sarjassa hyviä tyyppejä, taso on noussut. Sanni Utriaista potkivat oma tyttäreni (Jenni Kangas), Nokelaisen Heidi ja Sormusen Oona. Eivät he kovin kaukana ole kärjestä, Kangas sanoi.
Kankaan mukaan nopeakin kehitys on nuorilla mahdollinen, kuten 21-vuotiaana naisten olympiavoittoon yltänyt Kroatian Sara Kolak osoitti.