Tänään selvisi, ketkä 15 edustavat suomalaisia Euroopan parlamentissa seuraavat viisi vuotta.
MTV Uutiset seurasi eurovaaleja hetki hetkeltä verkkosivuillaan, somessa ja tv:ssä.
Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo onnitteli vasemmistoliiton Li Anderssonia valtavasta äänisaaliista. Orpo sanoi kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä, että vaikka hän ja Andersson ovat monista asioista eri mieltä, Anderssonin henkilökohtainen äänimäärä on historiallinen ja tämä ansaitsee onnittelut.
Orpon mukaan Anderssonilla on ollut selkeä viesti ja selvä sanoma, josta äänestäjät ovat palkinneet.
Andersson nousi Suomen eurovaalien kaikkien aikojen ääniharavaksi ja rikkoi Paavo Väyrysen aiemman ennätyksen.Andersson valittiin Euroopan parlamenttiin yli 247 600 äänellä. Suomen ensimmäisissä eurovaaleissa vuonna 1996 Väyrynen keräsi 157 668 ääntä.
Suomessa suurimman ääniosuuden eurovaaleissa keräsi kokoomus 24,8 prosentin ääniosuudella.
Kun kaikki äänet oli laskettu, toiseksi ylsi vasemmistoliitto 17,3 prosentin kannatuksella. Kolmantena oli SDP 14,9 prosentin kannatuksella ja neljäntenä keskusta 11,8 prosentin kannatuksella.
Vihreät keräsi 11,3 prosentin kannatuksen, perussuomalaiset 7,6 prosentin ja RKP 6,2 prosentin kannatuksen. Kristillisdemokraattien ääniosuus oli 4,1 prosenttia ja Liike Nytin 0,5 prosenttia.
Ääniosuudet, kun kaikki äänet on laskettu: kokoomus 24,8 %, vasemmistoliitto 17,3, SDP 14,9, keskusta 11,8, vihreät 11,3, PS 7,6, RKP 6,2, KD 4,1, Liike Nyt 0,5.
Tulokset ovat näkyvillä myös MTV:n tulospalvelusta.
Toveri läpi ensimmäistä kertaa
Kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja Pekka Toveri oli eurovaaleissa ensimmäistä kertaa ehdokkaana ja meni läpi noin 90 000 äänellä.
Vaikka uusi europarlamentaarikko kertookin olevansa yllättynyt, valmistelut eivät häntä pääse yllättämään.
– Kyllähän tässä vanhana sotilaana valmisteluita on tehty kaiken varalta. Tiistaina varmaan pitäisi hypätä lentokoneeseen. Keskiviikkona ensimmäiset kokoukset, mihin olisi hyvä päästä osallistumaan. Totta kai pitää ruveta järjestelemään kaikkea asunnon löytämistä ja hallinnollisia asioita.
Toverilla on myös selvä näkemys, mihin valiokuntiin hän haluaisi.
– Suunnitelmissa on, että perustettaisiin ihan aito puolustusvaliokunta, niin sinne ehdottomastai. Ja toinen olisi sitten tämä agri, missä käsitellään maa- ja metsätaloutta.
Purra: "Nyt tuli turpaan"
– Ei sitä sovi peitellä. Nyt tuli turpaan. Mutta tästäkin me noustaan, aloitti perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puheensa puolueensa vaalivalvojaisissa.
Puolue on menettämässä toisen paikkansa Euroopan parlamentissa.
Vasemmistoliiton kannatus on ennakkoäänten perusteella kasvanut selvästi.MTV
Purran mukaan tulos on hämmentävä.
– Tässä vaiheessa sen voi jo myöntää, että näihin viimeisimpiin gallupeihin, jotka lupasivat meille lisäpaikkaa, en suoraan sanottuna uskonut, mutta en myöskään uskonut tällaiseen tulokseen. Tämä on minulle selvä yllätys.
Purra kertoo, ettei ollut saanut mistään viitteitä, että puolueen tulos olisi näin huono.
– Päinvastoin meillä on ollut loistavat ehdokkaat, he ovat tehneet hirvittävästi töitä. Meillä on ollut selkeä, erottuva linja. Puheenjohtaja ei ole kai pahemmin mokaillut paneeleissa. Kaikki näytti hyvältä. Mutta tämä on tulos ja se nöyrästi vastaanotetaan.
Purran mukaan on surullista, miten eurovaalit kiinnostavat suomalaisia niin vähän.
– Ajatus siitä, että Euroopan unionista ei tule mitään hyvää ja mihinkään ei voi vaikuttaa, on erittäin ikävä ja väärä uskomus, koska näin ei ole. Euroopan unioni käyttää koko ajan enemmän valtaa meidän kaikkien asioihin.
Purra kertoo, että hallituksessa on tullut selväksi, että EU:ssa todellakin voi vaikuttaa asioihin.
8:00Katso kuinka rentona ja hyväntuulisena Riikka Purra otti tappion vastaan.
Tynkkynen lähdössä europarlamenttiin
Perussuomalaiset näyttää menettävän toisen paikkansa. Varma läpimenijä puolueesta näyttää olevan Sebastian Tynkkynen.
Tynkkysen mielestä puolueen ongelmana oli se, etteivät äänestäjät halunneet menettää perussuomalaisia poliitikkoja europarlamenttiin.
– Aika paljon tuli ehdokkaiden kommenttikenttiin viestejä, että haluaisin äänestää, mutta haluaisin, että pysyt Suomen eduskunnassa, on tärkeämpää olla siellä. Oli sellainen ajatus, että jos tulee valituksi Euroopan parlamenttiin, poliitikko ikään kuin menetetään. Tätä vastaan sai sitten aika kovasti taistella.
Tynkkynen lupaa, että viiden vuoden päästä asiasta ei tarvitse enää keskustella.
– Nyt viiden vuoden aikana pyrin todella aktiivisesti kertomaan niistä asioista, mistä EU:sta päätetään ja avaamaan mittaluokan, mikä se vaikutus Suomelle ja Suomen politiikkaan on, mitä EU:ssa on päätetty. Uskon, että seuraavissa EU-vaaleissa meidän äänestäjille ei ole enää epäselvää, kuinka tärkeää on, että siellä on myöskin perussuomalaisia meppejä enemmän vaikuttamassa.
2:03Sebastian Tynkkynen: Tuloksesta tuli paljon hiljaisia signaaleja
Orpolla näkemys kokoomuksen voitosta
Petteri Orpolla on selvä näkemys siitä, miksi kokoomus voitti nämä vaalit.
– Kaksi tärkeintä asiaa ovat: Turvallisuus. Ukrainan tuki pitää jatkua. Siinä ei saa olla mitään kysymysmerkkejä. Toinen asia on kilpailukyky, joka on meidän hyvinvointimme perusta. Nämä olivat kaksi asiaa, jotka ihmisiä puhututtivat. Ne olivat kaksi asiaa, joihin meillä oli vastaukset. Ja siksi me voitimme nämä vaalit, hän totesi vaalivalvojaisissa pitämässään puheessa.
0:43Petteri Orpo listasi kaksi syytä kokoomuksen voittoon.
Katri Kulmuni menossa todennäköisesti läpi
Viime viikonloppuna toisen lapsensa saanut keskustan Katri Kulmuni on yksi todennäköisesti läpimenevistä europarlamentaarikoista.
– Tämä on ollut niin poikkeuksellinen viikko minulle. Viikko sitten olin vielä synnytyssairaalassa ja nyt sitten tämmöinen vaali-ilta. Toki tässä on ollut aikamoista myllerrystä tämä viikko, Kulmuni sanoo.
Syksyn Kulmuni aikoo olla vanhempainvapaalla.
– Jos tarve vaatii, lähden neuvottelemaan paikkajaosta ja osallistun tärkeisiin äänestyksiin, kuten tein edelliselläkin kerralla. Luottamushenkilöt ovat aina palveluksessa, mutta toki täytyy lapset hoitaa myös, ja se on ainutlaatuista aikaa elämässä pienen vauvan kanssa, Kulmuni toteaa.
Ranskassa laitaoikeisto ottamassa selvän voiton
Ranskan laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma on ovensuukyselyn mukaan ottamassa selvän voiton eurovaaleissa. Puolue on keräämässä 32 prosenttia äänistä. Puolueen puheenjohtaja ja kärkiehdokas Jordan Bardella vaati heti alustavien tulosten tultua julki presidentti Emmanuel Macronia hajottamaan kansalliskokouksen ja järjestämään uudet vaalit.
Ennakkoarvioiden mukaan Kansallinen liittouma voi nousta europarlamentin suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi 31 paikalla, kertoo TV-kanava TF1. Se olisi yhden paikan verran enemmän kuin mitä Saksan kristillisdemokraatit eli CDU-CSU on saamassa.
Macronin tukipuolue Renaissance on ensiarvioiden mukaan saamassa alle 16 prosenttia äänistä, sosialistipuolue vajaat 14 prosenttia.
Keskustaliberaali Renaissance on menettämässä edellisiin eurovaaleihin verrattuna yli seitsemän prosenttiyksikköä kannatuksestaan.
Äänestysvilkkaus Ranskassa nousi korkeammaksi kuin edellisissä vaaleissa. Liki 53 prosenttia äänesti.
Euroopan parlamentin paikkaennuste: EPP 181, S&D 135, RE 82, ECR 71, ID 62, vihreät 53, vasemmisto 34, muut ja sitoutumattomat 102.
MTV:n kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kertoo, että puolen yön jälkeen tulevat luvut tulevat kertomaan tilanteesta tarkemmin.
Liike Nytin tulos jäämässä odotettua vaatimattomammaksi
Ennakkokyselyissä vaikutti siltä, että Liike Nytin kanssa vaaliliitossa oleva Kristillisdemokraatit voisi saada paikan europarlamentista. Nyt kuitenkin näyttää, että se jää vain haaveeksi.
– Näyttää siltä, että vaaliliittokumppanin Liike Nytin tulos on jäämässä odotettua paljon vaatimattomammaksi, toteaa puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.
Hän on kuitenkin tyytyväinen puolueensa tekemään työhön.
– Tietysti ilahduttaa Eija-Riitta Korholan henkilökohtainen äänimäärä, joka näyttäisi nousevan noin kymmenen parhaimman joukkoon. Kovasti on töitä tehty, mutta valitettavasti yhteisäänimäärä ei näytä riittävän, hän toteaa.
Äänestysaktiivisuus laski hieman
Suomessa asuvien äänestysprosentti eurovaaleissa oli 42,4. Viime eurovaalien äänestysprosentti Suomessa oli 42,7.
Ennakkoon äänesti 25,5 prosenttia.
Ahkerimmin äänestettiin Helsingin vaalipiirissä, jossa äänestysprosentti oli 55,8. Matalin äänestysprosentti oli Savo-Karjalan vaalipiirissä, 35,8.
Kokoomus selvänä ykkösenä
Nyt lasketuissa äänissä kokoomus on selvä ykkönen. Kokoomuksen Henna Virkkunen on jo nyt varmistanut kolmannen kautensa europarlamentissa.
– Totta kai se tuntuu aika yllättävältäkin, koska ennakkogallupit näyttivät, että erot olisivat niukemmat puolueiden välillä, Virkkunen toteaa.
Virkkusta on soviteltu Suomen seuraavan komissaarin paikalle. Hän ei halua kertoa, ottaisiko paikkaa vastaan, jos sellaista tarjottaisiin.
– Vielä se on ennenaikaista. Suomen hallitus ei ole vielä tehnyt esitystä, mutta uskon, että kesän aikana tulee tekemään. Itse olen pyrkinyt Euroopan parlamenttiin jäseneksi ja olen iloinen, että olen saanut näin tuntuvan tuen siihen tehtävään.
Virkkunen uskoo, että komission tekemisestä tulee vaikea.
– Normaalisäännöissä komission pitäisi aloittaa marraskuun alussa. Jo keväällä uumoiltiin, että saattaa mennä pidemmälle syksyyn, ennen kuin saadaan valmista. Paljon riippuu siitä, että saadaanko sellainen enemmistö parlamenttiin, joka pystyy muodostamaan enemmistön von der Leyenin taakse ja sopimaan tietyistä politiikan päälinjoista yhdessä, kokenut europarlamentaarikko toteaa.
Kokoomuksen listoilta europarlamenttiin nouseva Mika Aaltola on yllättynyt iloisesti saamastaan äänipotista.
– Kyllähän se aina tuo kansan kosketus ja miten se tuntuu ja näkyy eri paikoissa, niin kyllä se antoi itselle sellaisen olon, että kyllä tästä aika potti on tulossa. Mutta miten iso, niin sitä jäin vähän arvuuttelemaan. Kirsi kyllä arvasi paljon paremmin, kun on seurannut tiiviisti tätä asiaa. Taisi mennä tuo puolueiden järjestyskin hänellä oikein, hän kehaisee vaimoaan.
Aaltola on hakenut europarlamentin lisäksi myös vanhaan työhönsä Ulkopoliittisen instituutin johtajana. Hänelle on kuitenkin selvää, kumman paikan hän valitsee.
– Kansa päättää. Tämä selkeyttää omia työkuvioita huomattavasti. Tässä on iso haaste edessä, iso savotta tehtäväksi, ja hihat pitää kääriä saman tien. Ei siinä ole mitään vaihtoehtoa. En ole koskaan työtä juossut karkuunkaan. Nyt kun on tällainen hyvä tilaisuus vaikuttaa, otan tämän suurella nöyryydellä vastaan, hän vakuuttaa.
3:11Mika Aaltola: Kansan kosketus antoi kuvan että aika potti oli tulossa
Vasemmistoliitossa iloisesti yllättynyt tunnelma
Vasemmistoliiton vaalivalvojaisissa ennakkoäänten julkistaminen sai aikaan iloista epäuskoa. Tulos oli niin hyvä.
– Olen shokissa edelleen. Tämä on parempi kuin mitä olen koskaan uskaltanut toivoa, toteaa erittäin iloisen ja yllättyneen oloinen Li Andersson. Hän pitää loistavaa ennakkoäänitulosta kunnianosoituksena puolueensa työlle.
– Olemme puhuneet ihmisoikeuksista, oikeusvaltioperiaatteen tärkeydestä, työntekijöiden oikeuksista, ympäristö ja ilmastosta. Ja se on kantanut. Todellakin! Andersson kertoo olevansa erittäin helpottunut.
– Luulen, että se toinen paikka, mistä olimme epävarmoja, näyttää nyt hyvin varmalta, hän toteaa hymyillen.
Heidi Hautalan mukaan Li Anderssonin ilmiömäinen henkilökohtainen äänimäärä on ennakkoäänten sensaatio.
– Se on ansaittu erittäin hyvillä esiintymisillä vaalikeskusteluissa. Siitä varmaan syntyi joku sellainen asetelma, että pääministeri Orpo ja Andersson oli aika onnistunut vastakkainasettelu, joka ehkä sitten selvensi tilannetta. Andersson osasi varmasti aika taitavasti yhdistää kotimaan tilanteen ja europolitiikan, Hautala arvioi.
Samaa mieltä on MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.
– Tätä Vasemmistoliiton valtavaa nousua ei osattu oikeastaan missään mittauksissa pystytty arvioimaan. Nähtäväksi jää, mitä siellä tapahtuu tänään, koska Vasemmistoliitto on myös puolue, joka yleensä vaalipäivänä saa vähemmän ääniä kuin ennakkoon, Grönlund pohtii.
0:38Li Andersson häkeltyi ennakkoäänistä.
Vasemmistoliiton Merja Kyllönen nousee eduskunnasta toista kertaa Euroopan parlamenttiin. Hän kiittelee etenkin puolueensa puheenjohtajaa Li Anderssonia.
– Meidän puheenjohtaja on tehnyt valtavan hyvää työtä ja vetänyt mukaansa ihmisiä myöskin seuraamaan Euroopan politiikkaa. Väkeä on tullut teltoille enemmän kuin pitkään aikaan, ja ihmiset ovat olleet innostuneita. Sellainen Li-henki on ollut kaikkialla ja on ollut tosi ilo tehdä vaalityötä täysillä loppuun asti.
Kyllönen uskoo, että pelätty äärioikeiston nousu ei näissä vaaleissa toteudukaan.
– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tällaiset keskivoimat, jotka asioita voivat viedä eteenpäin, olisivat nousemassa ihan merkittävään rooliin. Nämä ääriliikkeet eivät ole saamassa niin isoa osaa kuin arvioitiin.
Henriksson helpottuneena tuloksista
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pystyy jo hymyilemään helpottuneena ennakkoäänten tulosten tultua julki.
Tämähän on aivan loistava tulos ja olen suunnattoman ylpeä koko joukkueestamme. Tämä vastaa sitä tunnetta, joka minulla on ollut, kun olen kiertänyt vaalikentillä, hän sanoo.
– Nyt näyttää vahvasti siltä, että pidämme paikkamme Euroopan parlamentissa.
Henriksson on varma, että edessä on mukava ilta RKP:lle.
– Uskon, että äänisaalis tästä kasvaa. Lähennellään varmasti kuutta prosenttia kaikista äänistä.
1:07Anna-Maja Henriksson: Aivan mahtava tulos
Orpo tyytyväinen ennakkoääniin
Ennakkoäänten mukaan kokoomukselle tulossa 4 paikkaa, Vasemmmistoliitolle 3 paikkaa ja RKP on jäämässä ilman paikkoja.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli tyytyväisen näköinen ennakkoäänten tultua julki.
– Olihan tuo aika hurja tulos kokoomukselle ja näytti pitävän aika paljon yllätyksiä muutenkin sisällään.
Vielä Orpo ei uskaltanut olla varma kokoomuksen neljännestä paikasta.
– Ei olla mistään varmoja, ennen kuin laskettu, mutta kyllähän tuo oli aika vahva kiinnitys siihen.
0:36Näin tieto ennakkoäänten tuloksesta otettiin puolueissa vastaan
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta uskoo yhä torjuntavoittoon.
– Nyt jännitetään. Jos kaksi saadaan, niin sitten juhlitaan isosti tänään. Ei se ihan mahdottomalta näytä, mutta odotetaan loppuun asti.
Myös vihreiden kokenut europarlamentaarikko Ville Niinistö on varmistanut jatkopaikkansa. Hän on tyytyväinen vihreiden tulokseen.
– Onhan tämä vihreille hyvä tulos. Olemme palaamassa nousutielle niistä pohjista, mitkä oli vuosi sitten, hän toteaa.
Niinistö pitää työtään Euroopan parlamentissa tärkeänä.
– Europarlamentaarikon työ on minulle eräänlainen unelmatyö. Se on maailmanparantajien paikka. Jos haluat korjata maailman talouden epäkohtia, torjua ympäristö- ja luontokriisiä, vahvistaa Euroopan demokratiaa, ihmisoikeuksia, turvallisuutta suhteessa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaan. EU:n yhteiset päätökset ovat tänä aikana tosi tärkeitä. Itse koen, että minulla on siinä paljon annettavaa ja olen pitänyt sitä tosi tärkeänä, joten jatkan mielelläni.
Purra pettynyt tuloksiin
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on pettynyt puolueensa ennakkoäänissä saamiin tuloksiin.
– Kampanjoinnissa ei ole mennyt mikään vikaa. Meillä on ollut erittäin hyvä kampanja, selvästi erottuvat teemat, loistavat ehdokkaat, jotka ovat tehneet paljon töitä, Purra kuitenkin toteaa.
Hänen mielestään syyt tulokseen ovatkin muualla.
– Äänestysaktiivisuus jää alhaiseksi, hallitusvastuu painaa varmasti ja tämä tietynlainen selvä polarisaatio vasemmiston huiman nousun ja kokoomuksen nousun kautta näyttää selvältä.
Purra ei myönnä, että hän olisi vielä täysin luopunut toivosta kolmannen paikan suhteen.
– Katsotaan, miten ilta etenee. Toivon, että saisimme sen kaksi säilytettyä.
5:53Näin suurten puolueiden puheenjohtajat kommentoivat vaalitulosta.
Saarikko yllättyi tuloksista
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko pitää ennakkoäänien tuloksia yllättävinä.
– Onhan tuo lista kokonaisuudessaan hyvin yllättävä, monta käännettä sisältävä ja poikkeaa vaaliviikonkin kyselyistä. Kun katson omaa joukkuettani, jos lukema säilyy vaalipäivänkin äänten myötä tuollaisena, niin voimme olla tyytyväisiä kahden paikan säilymisestä.
0:50Annika Saarikko: Ennakkoäänien tulos on monimerkityksellinen
Lindtman: "Korkeampaa lukemaa odotettiin ennakkoääniin"
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ei ollut tyytyväinen puolueensa ennakkoäänien määrään.
– Kyllä on sanottava, että korkeampaa lukemaa odotettiin ennakkoääniin. Näyttää siltä, että tässä on isoja muutoksia siihen, mitä on gallupeissa ennakoitu, hän sanoi heti ennakkoäänien julkistamisen jälkeen.
1:27Näin SDP:n Antti Lindtman kommentoi vaisua ennakkoäänisaalista.
Henriksson: "Minulla on luottavainen tunne"
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson odottaa jännityksellä ennakkoääniä.
– Tämä tulee olemaan äärettömän jännittävä ilta. Itse uskon, että me tulemme tämän mandaattimme pitämään. Tässä on monta asiaa, minkä pitää loksahtaa paikalleen. Kun saadaan ennakkoäänet, tiedetään, mikä suunta on, hän toteaa.Henriksson kuitenkin vakuuttaa uskovansa puolueensa ainoan europarlamenttipaikan säilymiseen.
– Minulla on luottavainen tunne. Se, mitä olen ehtinyt kiertää kentällä, niin on ollut hyvin myönteistä ja on tullut paljon positiivista palautetta niin suomen- kuin ruotsinkielisiltä ympäri Suomen.
Andersson ei ollut ikinä nähnyt yhtä paljon itkeviä kampanjatilaisuudessa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei suostu veikkaamaan puolueensa tulosta.
– Mielipidemittauksen perusteella meillä voi olla mahdollisuus toiseen paikkaan, mutta se ei ole millään tavalla varmaa. Voi olla, että jännitämme ihan illan viimeisille minuuteille asti, hän toteaa.
Andersson sanoo, ettei ole ikinä nähnyt yhtä paljon itkeviä ihmisiä kampanjatilaisuuksien yhteydessä.
– Ihmiset ovat tosi huolissaan siitä tavasta, kuinka nyt jaetaan ihmisiä voittajiin ja häviäjiin. Mihin suuntaan tämä maa on menossa. Yhtä lailla se kytkeytyy kysymykseen Euroopan tulevaisuuden suunnasta. Tulemmeko nyt Euroopankin tasolla näkemään yhä enemmän hyvin kylmää ja epäinhimillistä politiikkaa.
Purra ei halunnut spekuloida vaalituloksella
Perussuomalaisten vaalivalvojaisista tavoitettu puheenjohtaja Riikka Purra kertoo EU:n käyttävän koko ajan enemmän valtaa ja vaaleissa on tärkeää äänestää.
– Jätän spekulaatiot näistä tuloksista ja siitä ennustamisen muille. Tietenkin tavoittelemme hyvää tulosta, Purra kertoo.
Perussuomalaisille on luvattu gallupeissa 2–3 europarlamenttipaikkaa. Mahdollisiksi läpimenijöiksi on veikattu kansanedustajia Sebastian Tynkkystä ja Mauri Peltokangasta.
Tynkkysen tilalle eduskuntaan nousisi poliisi ja Oulun kaupunginvaltuutettu Merja Rasinkangas (ps.). Peltokankaan tilalle nousisi Vaasan kaupunginvaltuuston jäsen ja viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut rakennusmies Jukka Mäkynen (ps.).
SDP tavoittelee kolmea paikkaa
SDP:n vaalivalvojaisissa puolueen puheenjohtaja Antti Lindtman puolestaan kertoo, että SDP:n tavoitteena on lisätä kannatusta ja paikkoja kolmeen paikkaan.
– Lähdemme hakemaan selkeää vaalivoittoa viiden vuoden takaiseen, Lindtman kertoo.
Sosiaalidemokraateilla melko varmana läpimenijänä voi pitää nykyistä EU-parlamentin jäsentä Eero Heinäluomaa.
Jos puolue saa tämän viikon gallupeiden mukaisesti yhteensä kolme paikkaa, mahdollisia läpimenijöitä voisivat myös olla istuva kansanedustaja Maria Guzenina ja "Terapeutti-Villenä" tunnettu ensimmäisen kauden kansanedustaja Ville Merinen.
Virta kertoo palautteen olleen positiivista
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kertoo, että kentällä palaute on ollut positiivista.
– Lähdemme siitä, että saamme ainakin yhden paikan, Virta kertoo.
Virran mukaan erityisesti luontokysymysten kannalta olisi kriittisen tärkeää, että puolue menestyy vaaleissa.
Vihreille on povattu Helsingin Sanomien tuoreessa gallupissa 1–2 EU-parlamenttipaikkaa.
Orpo: "Ilmassa ei ole mitään yllätyksellistä"
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että Suomi on saamassa yhden paikan lisää.
– Ilmassa ei ole mitään yllätyksellistä. Tietysti demokratian puolesta toivon, että äänestysprosentti nousisi ylöspäin, mutta samoilla prosenteilla kuin aikaisemmin todennäköisesti mennään, Orpo sanoo.
Kokoomus valitsee myös tulevan EU-komissaarin.
– Näiden vaalien jälkeen lähdetään neuvottelemaan ja katsotaan, kuka on juuri oikea henkilö siihen salkkuun, Orpo kertoo.
Saarikko: "Olisi mukava nähdä tänään parempi lukema taululla"
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko pitää puolueensa tavoitteena kahden paikan säilyttämistä.
– Viisi vuotta sitten keskusta oli maaliintulojärjestyksessä viiden puolueista, ja mukava olisi nähdä tänään parempi lukema taululla, Saarikko toteaa.
Ennakkoäänestys vilkkaampaa kuin viimeksi
Euroopan parlamenttiin valitaan kaikkiaan 720 jäsentä. Ensimmäiset Euroopan-laajuiset alustavat tulokset julkistetaan vasta puolen yön jälkeen.
Parlamentti tekee EU:n lainsäädäntöä koskevat päätökset yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa. Neuvosto edustaa EU-maiden hallituksia. Käsiteltävä aihe määrittää, ketkä ministerit neuvoston kokoukseen kulloinkin osallistuvat.
2:46Viimeisen tunnin tunnelmat äänestyspaikoilta.
Lue lisää: Suurin ennakkoon ilmoitettu vaalibudjetti on 145 000 euroa – tällaisia summia ehdokkailla on
Suomalaiset antoivat ennakkoääniä tänä vuonna runsaat miljoona, joten ennakkoon äänesti noin joka neljäs Suomessa asuvista äänioikeutetuista. Ennakkoäänestysaktiivisuus oli vilkkaampaa kuin viisi vuotta sitten.
Vaaleissa on useita kiinnostavia kulmia. MTV:n Tulosillan asiantuntijat ja studiossa vieraillut Heidi Hautala listasivat heitä itseään kiinnostavimmat asiat.
– Tässä on jonkinlainen versio Brexit-äänestyksestä meneillään. Osa puolueista on sitä mieltä, että nyt on tärkeää päättää itse tilanteessa, joka vaatii vahvaa Euroopan unionia, vihreiden pitkäaikainen, nyt paikkansa jättävä europarlamentaarikko Hautala toteaa.
MTV:n asiantuntijat puolestaan kertovat kiinnittävänsä huomionsa äänestysprosenttiin.
– Itse jännitän äänestysprosenttia. Sen perusteella ratkeavat viimeiset paikat, Eeva Lehtimäki toteaa.
– Alhaisesta äänestysprosentista hyötyisi RKP, joka voisi pitää silloin paikkansa. Korkea äänestysprosentti lisäisi perussuomalaisten ja SDP:n mahdollisuuksia kasvattaa paikkamääräänsä, Kimmo Grönlund jatkaa. Vaaleissa on useita kiinnostavia kulmia. MTV:n Tulosillan asiantuntijat ja studiossa vieraillut Heidi Hautala listasivat heitä itseään kiinnostavimmat asiat.
– Tässä on jonkinlainen versio Brexit-äänestyksestä meneillään. Osa puolueista on sitä mieltä, että nyt on tärkeää päättää itse tilanteessa, joka vaatii vahvaa Euroopan unionia, vihreiden pitkäaikainen, nyt paikkansa jättävä europarlamentaarikko Hautala toteaa.
Grönlundin mukaan kymmenen paikkaa ovat selviä, mutta viidestä paikasta käydään kovaa taistelua.
MTV:n kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kommentoi Brysselistä, että illan seuratuimpia asioita on se, miten suureksi oikeiston suosio vaaleissa nousee.