Kansainvälisten tiedotusvälineiden käsiinsä saama tietovuoto paljastaa, kuinka Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiri on hyödyntänyt veroparatiisiyhtiöitä epämääräisten kauppojen välineenä.
Useat tahot pitävät juuri venäläisiin liikemiehiin liittyviä löydöksiä vuodettujen asiakirjojen tärkeimpänä antina.
Venäjällä dokumentteja ovat tutkineet Novaja Gazeta sekä korruptiota ja organisoitunutta rikollisuutta tutkiva järjestö. Novaja Gazetan alkuperäisen artikkelin voi lukea venäjäksi täältä.
Venäläisjulkaisun huomio on kiinnittynyt ensisijaisesti sellisti Sergei Rodulginin omistamiin veroparatiisiyhtiöihin. Rodulgin on venäläinen sellisti ja presidentti Vladimir Putinin lapsuuden ystävä. Rodulginin ja Putinin ystävyys alkoi jo 1970-luvulla, ja Rodulgin on presidentin ensimmäisen tyttären kastekummi.
Novaja Gazetan mukaan ennen tietovuotoa Rodulginin tiedettiin omistavan vain pienen osuuden ”presidentin ystävien pankkina” tunnetusta AKB Rossijasta. Vielä vuonna 2014 sellisti on todennut New York Timesin haastattelussa, että ”en ole liikemies, minulla ei ole miljoonia”.
Vuodetut asiakirjat kertovat kuitenkin toista tarinaa: dokumenttien mukaan Rodulgin on ollut mukana omistajana useissa veroparatiisiyhtiöissä, jotka ovat tienanneet suuria voittoja hämärillä bisneksillä. Yhtiöt ovat lopettaneet toimintansa vuonna 2015.
Kolme pääasiallista tulonlähdettä
Yksi Radulginin omistamista yhtiöistä on ollut varallisuudeltaan lähes 2 miljardin dollarin arvoinen, muut taas noin 100 miljoonien dollareiden arvoisia. Yhtiöt ovat takoneet rahaa erilaisilla monimutkaisilla konsteilla, jotka Novaja Gazeta jakaa karkeasti kolmeen kastiin.
Yhtiöt ovat muun muassa ostaneet venäläisten yritysten osakkeita kohtuuhintaan, jonka jälkeen osakkeet on seuraavana päivänä myyty takaisin valtavalla voitolla. Venäläisjulkaisun mukaan näillä järjestelyillä yhtiöt tienasivat arviolta 400—500 000 dollaria per kauppa.
Toinen ansaintatapa ovat olleet venäläisiltä bisnesmiehiltä saadut halvat lainat, jotka on myöhemmin annettu anteeksi käytännössä ilman minkäänlaista takaisin perintää – esimerkiksi kuuden miljoonan dollarin lainasta on maksettu takaisin vain yksi dollari.
Kolmas rahanlähde ovat olleet lainat kyproslaiselta RCB-pankilta, jota kontrolloi venäläinen VTB-pankki. Myöskään näitä lainoja ei oletettavasti ole koskaan ollut tarkoitus maksaa takaisin.
Novaja Gazetan mukaan rahoja on käytetty ”lomasijoituksiin” sekä strategisiin osakeostoihin Venäjällä. Veroparatiisiyhtiöt ovat muun muassa rahoittaneet yrityksiä, joiden omistuksessa on erilaisia lomailukeskuksia, kuten esimerkiksi Karjalan Sortavalassa sijaitseva Datsha vintera.
Putinin luotettu
Novaja Gazeta kertoo pyytäneensä kommentteja useilta veroparatiisiyhteyksistä kärähtäneiltä tahoilta, mutta valtaosa kieltäytyi haastatteluista. Sergei Rodulgin itse vastasi lehden kyselyihin seuraavasti:
– En totta puhuen voi antaa nyt mitään kommentteja. Minun täytyy selvittää ja ymmärtää, mitä voin sanoa, ja mitä en. Minä vain pelkään antaa haastattelun.
– Kun kieltäydyin antamasta yhdelle saksalaiselle haastattelua, he kirjoittivat, että Putin on niin pelotellut tuttaviaan ja ystäviään, että he pelkäävät antaa haastatteluja. Sillä tavalla minut esitetään. Ymmärrän, että nämä ovat hyvin tärkeitä asioita. Oletko mukana bisneksessä vai etkö ole? Mistä rahat? Kenen? Minä tiedän. Nämä ovat hienovaraisia asioita.
Lehden haastattelema henkilö Radulginin lähipiiristä kertoo nimettömästi Novaja Gazetan artikkelissa vähän enemmän. Hänen mukaansa Radulgin on yksi niistä Putinin läheisistä, joille joille presidentti uskoi myös julkisuudelta piilossa pidettäviä päätöksiään.