Suomen kriisinhallintaa tuoreessa kirjassaan arvioivan professori Hiski Haukkalan mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli oikeassa ehdottaessaan pääministeri Sanna Marinille operatiivista nyrkkiä koronakriisin hoitoon viime keväänä.
– Jos faktisesti jälkikäteen todetaan, niin tasavallan presidentti oli oikeassa. Hän ilmaisi huolensa, että onko koordinaatiokyky riittävä ja käytännön tasolla (esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä) selvät vajavaisuudet näkyivät, Haukkala kertoi näkemyksiään MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Kuohuttaneet viestit julki! Tällä viestillä Niinistö kehotti hallitusta perustamaan "nyrkin" – näin pääministeri Marin vastasi
Haukkalan mukaan Niinistön kirjeenvaihto Marinin kanssa oli luontevaa presidentiltä luontevaa, jolla on tiettyä yleisjohtajuutta ja laajempaa huolta kantaa suomalaisten turvallisuudesta ja terveydestä.
Valtiosääntöön sisältyy riski
Haukkala ottaa Suuren pelin paluu -kirjassaan kantaa myös Suomen valtiosäännön ongelmalliseen muotoiluun.
– Presidentti johtaa (ulkopolitiikkaa) yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, se ei ole maailmanhistorian selvin formulointi.
Haukkalan mukaan muotoilu ei toimi teoriatasolla, mutta käytännössä – toistaiseksi. Valtiosääntö vaatii, että presidentti ja pääministeri ovat hyvissä väleissä keskenään.
– Se on potentiaalisesti haavoittuva, vaatii että kaikki ovat siihen poliittisesti sitoutuneita. Emme välttämättä tiedä tulevaisuuden poliittisia olosuhteita, joissa me joudumme toimimaan ja siihen sisältyy riski.
Haukkalan mukaan valtiosäännön ongelmallisuudesta on voitava puhua kriittisesti, vaikka yhteistoiminta nyt sujuisikin.
– Tutkijan tehtävä on välillä maalailla piruja seinille ja varoittaa mahdollisista murheista, tämä on yksi potentiaalinen kohta, joka voi osoittautua haasteeksi.
Haukkalan mukaan presidentin vahva rooli on tärkeä Suomelle useastakin syystä.
– Se pitäisi mieltää ensiarvoisen tärkeäksi toimijaksi, jolla on kyky ja mahdollisuus päivän poliitikasta erillisen roolinsa vuoksi paneutua syvällisemmin. Se on valuuttaa, jota pieni valtio voi käyttää suhteessa muihin.
Haukkalan mukaan maailman valtaapitävät pyrkivät keskusteluihin vain toisten valtaapitävien kanssa. Siksi presidentti Niinistö onkin erityisen suosittu myös maailmalla niin idässä kuin lännessäkin.