Professori vastaa Niinistön kommentteihin: "En ainakaan minä ole tukkimassa presidentin suuta"

9:21img
Asiantuntijat puivat Niinistön erityishaastattelussa esille nousseita asioista keskiviikon Uutisaamussa.
Julkaistu 15.07.2020 10:52

Julia Saario

julia.saario@mtv.fi

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tiistaina MTV Uutisten erikoishaastattelussa tuntevansa, että hänen suunsa halutaan tukkia. Keskiviikon Uutisaamussa presidentin kommenttia oli puimassa valtio-opin professori Kimmo Grönlund ja e2 Tutkimuksen Karina Jutila.

Grönlundin mukaan presidentti viittasi kommentillaan suoraan Helsingin Sanomien laajaan artikkeliin, jota varten myös professoria itseään oli haastateltu.

– En ainakaan minä ole tukkimassa presidentin suuta, Grönlund naurahtaa.

– Minun mielestäni hän ylireagoi, sillä tämä on ihan normaalia vapaan yhteiskunnan toimintaa, jossa lehdistö tutkii vallankäyttäjiä ja vallankäyttäjien toimintaa.

Grönlundin mielestä presidentin tulisikin katsoa kritiikkiä positiivisena merkkinä vapaan demokratian toimivuudesta.

– Jos olisin presidentti, olisin paljon enemmän huolissani siitä, jos vallanpitäjiä ei tutkittaisi ja kritisoitaisi lehdistön ja tutkijoiden toimesta, hän painottaa.

Lue myös: Presidentti Niinistö: Kiinan ja Yhdysvaltojen ottelu jatkuu ja Venäjä hakee ”tasapainottajan” roolia

"Presidentti valvoo tonttiaan tarkasti"

Niinistö painotti haastattelussa, että hän johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa.

Grönlund katsoo, että presidentti uskoo ainakin itse onnistuneensa toimimaan presidenttinä tämän määritelmän mukaisesti.

– Hän ainakin vaikuttaa valvovan tonttiaan hyvin tarkasti, professori kommentoi.

Karina Jutila painottaa, että presidentti johtaa ulkopolitiikkaa nimenomaan yhteistoiminnassa hallituksen ja loppukädessä myös eduskunnan kanssa.

– Jos nyt mennään tähän "pieni Suomi" retoriikkaan, niin pienessä Suomessa pyritään muodostamaan yhteinen käsitys siitä, miten ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa hoidetaan.

Myös Grönlundin mukaan on kaikkien etu, että presidentti ja hallitus ovat asioista yhtä mieltä.

– Presidentti on kuitenkin tietyllä tavalla sidottu hallituksen kantaan, sillä jos eri mielisyyksiä olisi, eduskunta päättäisi.

Lue myös: Näin presidentti Niinistö kommentoi Pekka Haaviston tilannetta: "Minun korviini ei ole tullut ulkopuolelta minkäänlaisia epäilyjä"

Nyrkki-episodi

Keväällä nousi kohu presidentin otettua kantaa koronakriisin hoitamiseen ja ehdotettua erillisen työryhmän "nyrkin" perustamista.

Silloin mietittiin, oliko presidentti ehdotuksillaan puuttunut liikaa sisäpolitiikkaan.

– Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on, että päättäjät keskustelevat keskenään, oli ammatti tai positio mikä tahansa, Jutila kommentoi.

– Instituutiot ovat toistensa naapurissa, tarkkailevat ja hiovat toisiaan. En näe, että meillä olisi tällä hetkellä ongelmaa perustuslain tulkinnassa.

Myös Grönlund pitää hyvää keskusteluyhteyttä tärkeänä.

Hän kuitenkin painottaa, että yhteiskunnan kannalta olisi tärkeää, jos valtionpäämies pysyisi poliittisten kiistojen yläpuolella, toimien puolueettomana johtajana ja lohtuna kansalle, esimerkiksi juuri koronakevään kaltaisina aikoina.

– Politiikassa on erilaisia intressejä, joita yritetään sovittaa yhteen. Tästä syystä olisikin Suomen ja myös presidentin etu, jos hän ei ottaisi kärkkäästi kantaa sisäpoliittisiin kysymyksiin.

Tuoreimmat aiheesta

Presidentit