Kysely: Orpon hallitus on onnistunut edeltäjäänsä paremmin vain yhdellä osa-alueella

Erityisen tyytymättömiä ollaan hallituksen onnistumiseen sote-asioissa.

Suomalaiset ovat tyytymättömiä hallituksen onnistumiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevissa asioissa, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) teettämästä kyselytutkimuksesta.

Vastaajista 64 prosenttia arvioi hallituksen onnistuneen heikosti sote-asioissa. Tyytymättömyyttä kohdentuu myös muihin hallituksen toimiin.

Yli puolet vastaajista katsoo hallituksen onnistuneen koulutus- ja sivistysasioissa melko huonosti tai erittäin huonosti. 46 prosenttia vastaajista arvioi hallituksen onnistuneen maan talouden tilan parantamisessa melko tai erittäin huonosti, kuten myös työllisyyden hoidossa.

Arviot maan hallituksen onnistumisesta ovat muuttuneet kesäkuussa 2022 toteutetun tutkimuksen tuloksista, joissa arvioitiin Sanna Marinin (sd.) hallitusta. Nykyhallitus on Marinin hallitusta suositumpi ainoastaan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoidosta lähes kolme viidestä antaa hallitukselle erittäin hyvän tai melko hyvän arvosanan.

Kiitosta oppositiolta vain yhdessä asiassa

Puoluekanta heijastuu näkemyksissä. Oppositiopuolueiden kannattajille tuottaa tuskaa antaa hallitukselle hyviä arvosanoja. Kuitenkin ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa hallitusta kiittelee lähes puolet oppositiopuolueiden tukijoista.

Muissa asioissa hallitus ei saa oppositiopuolueiden kannattajilta juurikaan kiitosta.

Hallituspuolueiden tukijat puolestaan antavat hallitukselle runsaasti hyviä arvosanoja lähes kaikilla aloilla, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Hallituspuolueiden tukijat arvioivat hallituksen toimet sosiaali- ja terveydenhuoltoon kuuluvien asioiden hoitamisessa melko vaatimattomiksi.

Tutkimuksen toteutti Verian (aiemmin Kantar Public). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla kesäkuun alussa.

Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 062. Vastaajat edustavat täysi-ikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat