Eduskunnassa ei ole tullut tietoon uusia koronavirustartuntoja kansanedustaja Tom Packalénin (ps.) tartunnan jälkeen. Asiasta kertoi STT:lle eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio hieman ennen puoltapäivää.
Myöskään tiedossa olevien altistumisten määrä ei ole kasvanut. Noin 20 eduskunnan työntekijää on altistunut tai mahdollisesti altistunut koronavirukselle. Vain murto-osa näistä jäljitetyistä katsotaan Rauhion mukaan varsinaisesti altistuneiksi.
Rauhion mukaan eduskunnassa on tartuntauutisen jälkeen käyty testeissä. Altistuneilla ei ole pakkoa käydä testissä tai kertoa sen tuloksesta, mutta Rauhio luottaa edustajien vastuullisuuteen.
– Arkikokemuksen mukaan edustaja tiedottaa kyllä oma-aloitteisesti, jos testitulos on positiivinen, hän sanoo.
Altistukset viivästyttivät Haavisto-käsittelyä
Kokonaisuutena arvioituna Rauhio ei usko, että altistumiset ja omaehtoiset karanteenit viivästyttäisivät eduskunnan työtä.
Altistukset voivat kuitenkin vaikuttaa joidenkin valiokuntien toimintaan. Perjantaina ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkarikosepäilyn käsittely häiriintyi perustuslakivaliokunnassa, sillä paikalla ei altistusten vuoksi ollut yhtään perussuomalaisten kansanedustajaa.
– Eduskunnan toiminta lähtee liikkeelle siitä, että noudatetaan parlamentaarisia voimasuhteita, kertoo valiokunnan sihteeri Matti Marttunen.
Valiokunnan piti päättää perjantaina, jatkaako se vielä asiantuntijakuulemisia. Eduskunta sai torstai-illalla tiedon Packalénin tartunnasta.
Marttunen uskoo, että valiokunta pääsee tällä viikolla työskentelemään "suhteellisen normaalisti". Sen seuraava kokous on sovittu keskiviikolle.
– Muutama henkilö on altistunut, ja heidän karanteeninsa pituudesta minulla ei ole vielä tietoa. Tilanne selkeytyy tiistaihin mennessä, Marttunen sanoo.
Mediatietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Haavisto on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja on jatkanut työtään.