Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.
Kysymys: Mitä yksinkertaisia asioita jokainen kuljettaja voi tehdä helpottaakseen muiden tienkäyttäjien elämää?
Vastaus: Tienkäyttäjien välinen positiivinen vuorovaikutus tekee kaikkien liikkumisesta helpompaa, sujuvampaa ja turvallisempaa.
Liikenteessä on monenlaista väkeä ja välinettä. Jotta siellä liikkuminen olisi turvallista ja sujuvaa, on tärkeää oppia ymmärtämään toisten aikeita. Tätä kutsutaan ennakoinniksi. Yhtä tärkeää kuin hyvät ennakointitaidot on oman toiminnan ennakoitavuus.
Ennakointi
Näin helpotat mahdollisuuksiasi ennakoida:
- Aja riittävän alhaisella tilannenopeudella.
- Pidä riittävästi turvaväliä edellä ajavaan.
- Pyri tekemään havainnot mahdollisimman ajoissa.
- Opettele tunnistamaan eri liikenneympäristöihin ja tienkäyttäjäryhmiin liittyviä riskejä ja pyri välttämään niitä mahdollisuuksien mukaan.
Ennakointia on myös varautuminen virheisiin: Uudehko, hyvin huollettu auto, jossa on paljon sekä aktiivista että passiivista turvatekniikkaa ja hyvät renkaat, saattaa kuljettajan tekemistä virheistä huolimatta pelastaa onnettomuudelta, vammautumiselta tai jopa kuolemalta.
Ennakoitavuus
Näin helpotat muiden mahdollisuuksia ennakoida:
- Pidä riittävää turvaväliä edellä ajavaan. Näin et joudu tekemään yllättäviä jarrutuksia.
- Noudata nopeusrajoituksia ja muita liikennesääntöjä.
- Hiljennä nopeutta hyvissä ajoin ennen risteystä, mikäli sinulla on väistämisvelvollisuus. Näin saat osoitettua väistämisaikeesi.
- Kytke suuntamerkki riittävän ajoissa.
- Pidä valot aina päällä. Huolehdi myös, että ne toimivat.
- Älä aja tietoisesti toisen auton katveessa.
- Pyri hallitsemaan tunteesi tilanteessa kuin tilanteessa.
Analysoi ”läheltä piti” -tilanteet
Jokainen meistä joutuu liikenteessä aika-ajoin ”läheltä piti” –tilanteeseen. Tällöin ei kannata uhrata ajatuksia sille, että kenen vika mahdollinen onnettomuus olisi ollut. Sen sijaan kannattaa miettiä, miten jatkossa voisi välttää vastaavaan tilanteeseen joutumisen. Kuljettajan tulisikin asettaa muiden etu oman etunsa edelle. Tämä edellyttää hyvää pelisilmää, harkintakykyä ja suvaitsevaisuutta.
Jos joku toinen tienkäyttäjä tekee liikenteessä virheen, ei ole tarpeen kouluttaa häntä valoja vilkuttamalla, äänimerkkiä soittamalla tai nyrkkiä puimalla. Oman ylimääräisen energian voi sen sijaan käyttää siihen, että miettii, onko itse joskus syyllistynyt vastaavaan virheeseen. Tulet huomaamaan, että aika usein olet.
Sekä kokematon että kokenut kuljettaja voivat siis kehittyä. Kehittymiselle on vain annettava mahdollisuus hyväksymällä se tosiasia, että kehitettävää on kaikilla.
***
1:03