Raskaudesta tai ruokavalinnoista tenttaaminen aiheuttaa kipua ja kiusallisia tilanteita. Älä kysy näistä aiheista perhejuhlassa!
Joulu on perheen ja sukulaisten tapaamisen aikaa, mutta aina kuulumisten vaihto ei suju mutkattomasti. Kaikista asioista ei kannata tentata muilta, muistuttaa Nicole Pajer Huffington Post -lehdessä.
Nicole pyysi asiantuntijoita kertomaan keskustelunaiheita, joista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Älä kysy näistä perhejuhlassa!
"Seurusteletko? Mitä entiselle kumppanillesi tapahtui?"
Osa ihmissuhteista ei ole terveitä tai toimivia, vaikka ne ulospäin saattaisivat vaikuttaa unelmien suhteilta. Sukulaiset haluavat yleensä nähdä toisensa onnellisena, ja siksi huoli ihmisen mahdollisesta yksinäisyydestä tai rakkauselämästä voi aiheuttaa ikäviä tilanteita.
Kysymys suhteesta ja kumppanista voi herättää kipeitä muistoja tai vahvistaa myyttiä siitä, että ihminen on "kokonainen" vain suhteessa ollessaan. Kysy tämän sijaan esimerkiksi, miten elämässä yleisesti menee, tai mikä sukulaisen elämään nyt tuo iloa.
"Koska menette kihloihin/naimisiin?"
Kysymyksen juuret ovat luultavasti hyväntahtoisessa uteliaisuudessa. Kysymys voi kuitenkin aiheuttaa kiusallisia tunteita tai ahdistusta, jos suhteessa ei mene niin hyvin kuin sukulaiset kenties olettavat. Jos kosintaa ei ole edes tapahtunut, kysymys aiheuttaa paineita ja kiusallisen tilanteen.
"Koska saatte lapsia?"
Kysymykseen pätevät samat ongelmat kuin aiempiin suhdekysymyksiin: osa ihmisistä ei halua lapsia, ja osa ei saa lapsia, vaikka haluaisi. Kenties pari haluaisi vauvan, mutta heillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia toteuttaa haaveitaan.
Kysymys voi aiheuttaa kipua ja tuo pintaan ikäviä ajatuksia, joita ihminen haluaisi paeta edes pyhien ajaksi.
"Mutta onko tuo ajatuksesi oikeasti hyvä idea?"
Jos keskustelunaiheeksi nousee esimerkiksi uuden yrityksen perustaminen, irtisanoutuminen tai ero, päätöksen kyseenalaistaminen kertoo, ettei ihmettelijä tue läheistään tämän päätöksissä.
Yhtä huono idea on alkaa listata päätöksen huonoja vaikutuksia esimerkiksi ihmettelemällä "miksi pitää matkustaa Australiaan asti tai "mutta miten tämä vaikuttaa tuloihisi, voitko nyt maksaa lainaasi".
"Oi, oletpa sinä laihtunut!"
Painon kommentointi ja painonpudotuksen ihaileminen voivat aiheuttaa pitkäaikaisia seurauksia, jotka eivät välttämättä ole kommentoijalle täysin selviä; hänhän voi sanoa kommenttinsa puhtaasti kehumielessä.
Kun ihailet painonpudotusta, kerrot samalla, että arvostat lähinnä läheisesi ulkonäköä ja sen muuttumista johonkin, yleensä hoikempaan, suuntaan. Painon sijaan kannattaisi kommentoida esimerkiksi "näytätpä onnelliselta, onko jotain erityistä tapahtunut?".
Jos taas et halua keskustella omasta painostasi, voit yksinkertaisesti vastata kommentoijalle, ettet käy vaa'alla tai pane paljon painoarvoa painollesi, ja siirtyä sitten muihin aiheisiin.
Kaikenlainen annoskokojen kommentointi
Ihmisen syömän ruokamäärän tai santsausten kommentoiminen on ongelmallista. Moni kokee jo valmiiksi syyllisyyttä "joulumässäilystä", vaikka kyseessä olisi vain jouluateria perheen kanssa. Kommentit aiheuttavat lisää psykologista haittaa ja luovat tunnetta siitä, että kommentoija kyttää muiden syömisiä.
Myöskään ihmisen päätöstä jättää syömättä tiettyjä ruokia ei tulisi kyseenalaistaa; niiden taustalla voi olla esimerkiksi terveydellinen syy, jota ihminen ei halua jakaa joulupöydässä.
"Ketä äänestit?"
Poliittiset kysymykset pilaavat perhejuhlan nopeasti ja aiheuttavat kiistoja. Niistä kannattaisi pysyä loitolla. Jos oikeasti kysyt sukulaiseltasi hänen poliittisesta kannastaan, ole valmis kuulemaan rehellinen vastaus, joka ei kenties ole mieleesi.
Kuvittele, että olet ensitreffeillä – puhe uskonnosta, politiikasta ja muista kiistanalaisista aiheista tulisi jättää toiseen kertaan!
LUE MYÖS: Ahdistaako joulunvietto appivanhempien kanssa? Tutkimuksen mukaan sitä olisikin syytä välttää
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähde: Huffpost.com