Täydellisyyden tavoittelu voi viedä ilon joulusta.
Juhlapyhien on tarkoitus olla iloista aikaa, mutta joillekin valmisteluista ja joulunajasta voi tulla kohtuuttomasti stressiä.
Lue myös: Onko anopin luokse pakko lähteä vai saako jäädä kotiin? Terapeutilta yksiselitteinen vastaus
Huffington Postin haastattelema psykiatri Jennifer Reid kertoo, että suuri osa tästä stressistä tulee paineesta tehdä joulusta täydellinen. Tällaisia paineita kokevat hänen mukaansa usein erityisesti naiset.
– Yksi myrkyllisistä juonteista tässä ajatuksessa on uskomus, että jos teemme kaiken täydellisesti, mikä on mahdotonta, voimme hallita asioita, joita emme voi hallita.
Pettymys voi iskeä erityisen lujaa siinä tapauksessa, että kaikki ei jouluna menekään aivan putkeen.
Reidin mukaan on hyvä haastaa mielessä pyöriviä sisäisiä vaatimuksia täydellisestä joulusta: mistä nämä odotukset tulevat ja palvelevatko ne minua edelleen?
Jos vastaus on ei, voi olla syytä muuttaa omia ajatuksia siitä, millaisia juhlapyhien on oltava.
Älä pelkää muuttaa perinteitä
Psykologi Thea Gallagherin mukaan itse kunkin oli hyvä pohtia, mitkä jouluperinteet tuntuvat merkityksellisiltä, ettei vain jatkettaisi perheen tapoja silkasta velvollisuudesta.
– Aseta etusijalle muutama itsellesi tärkeä perinne ja keskity niihin sen sijaan, että pyrkisit täydelliseen buffetiin.
Kun laatu asetetaan määrän edelle, voidaan ehkäistä ylikuormittumista ja lomasta voi lopulta tulla tyydyttävämpi.
Lue myös: Joulukuusi raapaisi Merville haavan, seurasi dramaattinen tapahtumasarja – "Jos mietit ambulanssin soittamista yöllä, soita!"
Jos et tänä jouluna jaksa, se ei haittaa
Jos tunnet olosi uupuneeksi tähän aikaan vuodesta, on olemassa keinoja, joilla voit mukauttaa lomakuormitusta stressin ja ylikuormituksen välttämiseksi.
– Päätä, mitä aiot tehdä ja mitä et. Mieti myös, mitä muutoksia voisit tehdä ja kerro läheisillesi, miten olet käytettävissä.
Jos vaikka reissaaminen sukulaisten luo tuntuu tänä jouluna liian raskaalta, kenties voisit ehdottaa perheellesi, että vietetään aikaa yhdessä hieman vähemmän hektisenä ajankohtana.
Mikäli rahasta on tiukkaa, olisiko mahdollista viettää joulua toisenlaisissa taloudellisissa puitteissa?
Muilta saattaa kestää jonkin aikaa sopeutua ehdottamiisi muutoksiin.
– Sinun on siedettävä sitä, että jotkut saattavat pettyä, Gallagher sanoo.
Tästä seuraavat epämukavat tuntemukset kannattaa kuitenkin sietää. Gallagher muistuttaa, että loppujen lopuksi on parempi asettaa selkeät rajat kuin venyttää itseään henkisesti äärirajoille. Seurauksena voi olla loppuun palamisen tunne ja mielipaha, mikä voi viedä jouluilon mennessään.
Alla olevalla videolla annetaan vinkkejä joulupöytäkeskusteluun. Juttu jatkuu videon alla.
5:46
Muista huolehtia itsestäsi
Psykologi Melanie Greenberg puolestaan huomauttaa, että mikäli juhlapyhien halutaan tarjoavan tauon loppuvuoden kiireiden jälkeen, pitäisi ihmisten asettaa hyvinvointinsa ja terveytensä etusijalle.
Itsestä huolehtiminen voi lievittää paineita täydellisestä lomasta ja auttaa muistuttamaan meitä siitä, että loman pitäisi olla aikaa levätä ja rentoutua.
Greenberg suosittelee tähän liittyen säännöllisesti meditointia, vaikka kyse olisikin vain kymmenestä minuutista muutamana päivänä viikossa. Myös restoratiivinen jooga tai kehoskannausharjoitus tai luonnossa liikkuminen voivat tuoda meditatiivista rauhaa.
Lue myös: Tuntuuko, että koko ajan on pakko siivota? Mieti, onko syysi hyvä
Alkoholia kohtuudella
Vaikka juhlapyhät voivat olla iloista aikaa ruoasta ja juomista nauttimisen aikaa, Greenberg kehottaa nauttimaan alkoholia maltilla, koska liikakäyttö voi pahentaa stressiä ja uupumusta.
Greenberg loisi jopa ihan suunnitelman, jonka mukaan alkoholia nauttisi.
– Mitä tarkempi suunnitelma on, sitä parempi, hän sanoo, olipa kyse sitten siitä, että juodaan vain kaksi juomaa ja juomien välissä vissyä tai lähdetään kotiin tiettyyn aikaan mennessä.
Jos kieltäydyt joistakin kutsuista, voit välttää loppuunpalamisen, varsinkin nyt, kun työpaikan ja ystävien juhlat sekä perhevelvoitteet saattavat kasaantua.
Älä sorru someharhaan
Sosiaalisen median täydellisten sisältöjen selailu voi saada meidät uppoutumaan hyödyttiin vertailuihin. Sen parissa käytetyn ajan kanssa kannattaakin olla tarkkana.
– Vertailemme enemmän silloin, kun tunnemme olomme epävarmaksi tai masentuneeksi, ja lomilla on tapana laukaista se ihmisissä, Reid selittää.
– Kysy itseltäsi, mihin haluat kohdistaa huomiosi. Miten voit kuratoida ja rajoittaa ja korvata [sosiaalisen median syötteesi] asioilla, jotka ovat sinulle myönteisiä?
Lue myös: Jos jouluähky yllättää, kokeile näitä lääkärin vinkkejä
Muistele, mikä kaikki on hyvin
Itseään on välillä myös hyvä muistuttaa asioista, jotka ovat hyvin. Reid vinkkaa kokeilemaan yksinkertaista kiitollisuusharjoitusta: kirjoita päivän päätteeksi ylös kolme asiaa, jotka menivät hyvin ja miksi.
Katso myös video: Kuinka paljon tulisi liikkua jouluherkuttelun keskellä?
8:37
Lue myös: Somessa julistetaan ruokarauhaa: "Miten jaksat syödä noin paljon?" – väärät sanat ruoasta voivat jopa laukaista syömishäiriön
Lue myös: Tiesitkö? Perinteisestä suomalaisesta joulupöydästä löytyy myös terveyspommeja
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Huffington Post