Huonoimmat rakenneratkaisut 1940-luvun taloissa – vaurioituneita alapohjia ja seiniä

puutalo
Lehtikuva
Julkaistu 16.09.2014 12:25

MTV LIFESTYLE

Juttusarjassa tutustumme eri vuosikymmenten huonoihin rakenneratkaisuihin. Tässä jutussa keskitymme 1940-luvulla rakennettuihin pientaloihin.

Tavat rakentaa pientaloja muuttuu kokoajan. Lisäksi tietämys siitä, mikä on hyvä ratkaisu ja mikä huono, päivittyy sitä mukaa kun aika kuluu.

Rakenteet 1940-luvulla rakennetuissa taloissa, jotka tavallisimmin ovat vaurioituneet ja uusimisen tarpeessa, ovat tuulettuvat alapohjat.

Rakennusmestari Marit Laurinkoski Matti Eklund Oy:sta kertoo, että syitä alapohjan vaurioitumiselle on monta.

– Alapohjan maatäyttö tehtiin hienojakoisesta maa-aineksesta koska siihen aikaan ei vielä ollut saatavilla sepeliä tai salaojasoraa. Aikaa myöten maassa oleva kosteus on aiheuttanut alapohjan rakenteisiin vaurioita.

Tämän lisäksi 1940-luvun rakennusten salaojat tehtiin kivilouhoksella tai tiilisalaojilla.

– Nämä ovat nyt elinkaarensa lopussa ja niiden tukkeutuminen aiheuttaa lisää kosteusrasitusta alapohjaan edelleen aiheuttaen lisärasitusta alapohjan rakenteisiin.

Laurinkoski tarkentaa, että tässä ei ole kyse virheestä vaan rakenteen ikääntymisestä.

Lisäksi alapohjan eriste tehtiin turpeesta tai/ ja kutteripurusta. Nämä eristeet painuvat kokoon aiheuttaen lattiaan ilmavuotoja ja kosteuden tiivistymistä rakenteisiin. Kosteuden tiivistyminen rakenteisiin taas voi aiheuttaa vaurioita rakenteisiin.

Tietämys siitä, miten vanhoja taloja huolletaan, on kadonnut ja tämä omalta osaltaan lisää vanhojen talojen vaurioita.

– 40-luvulla talojen omistajat tiesivät, että sokkelissa olevat tuuletusluukut suljettiin lokakuun lopussa ja avattiin maaliskuun alussa. Vuosikymmenten saatossa ja talojen omistajien vaihtuessa tämä tietotaito on hävinnyt ja alapohjiin on syntynyt vaurioita talon huollon puutteesta.

Pitkittyneet rakennusajat tekivät hallaa

Toinen tavallisemmin vaurioitunut osa 1940-luvun taloissa ovat seinät. Laurinkoski kertoo, että kun talot rakennettiin sodan jälkeen, jolloin kaikesta oli pulaa ja raha tiukassa, myös rakennusaika jaksotettiin monelle vuodelle. Tällöin osa taloista suojattiin ulkoapäin bitumihuovalla odotusajaksi. Huopa jätettiin usein vinolaudoituksen ulkopintaan kun talon vuorilaudat asennettiin.

– Huopa toimii rakenteessa höyrynsulkuna, joka on rakenteen väärällä puolella ja näissä ulkoseinissä on tänä päivänä laajoja home- ja lahovaurioita.

Laurinkoski tarkentaa, että aina ei voida puhua virheistä rakentamisessa.

– Yleensä ei ole kyseessä virheestä vaan siitä, että sen aikakauden rakenneratkaisut ovat riskialttiita vaurioille ja tämä on selvinnyt vasta viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, että näin on. Useat rakennetyypit ovat sen ajan ohjeiden mukaisesti suunniteltu ja rakennettu.

Tuoreimmat aiheesta

Asuminen