Yhdysvaltalaislääkärit kirjoittavat Annals of Internal Medicine -julkaisussa ilmestyneessä tapausraportissaan 61-vuotiaasta naisesta, jolla on harvinainen "virtsarakon käymisoireyhtymä". Alkoholistiksi luultu nainen ei juonut, kuten lääkärit olettivat, vaan hänen virtsarakkonsa toimi kuin pieni panimo. Tapauksesta kertovat tiedesivustot IFL Science sekä Science Alert.
Alkoholia syntyy, kun veteen ja sokeriin lisätään hiivaa. Hapettomissa oloissa hiiva alkaa käyttämään sokereita alkoholiksi ja hiilidioksidiksi.
Jo aiemmin on raportoitu harvinaisesta suoliston käymisoireyhtymästä, jossa suoliston vallanneet hiivat ja bakteerit tuottavat etanolia niin paljon, että ihminen humaltuu syötyään hiilihydraatteja, jotka ovat pohjimmiltaan sokereita.
Ilmeisesti sama mekanismi voi johtaa käymisreaktioon myös virtsarakossa. Pittsburghin yliopistollisessa sairaalassa hoidettiin naista, joka virtsasi alkoholia, vaikka ei ollut väkijuomaan koskenut. Kyseessä on lääkärien mukaan ensimmäinen tiedossa oleva tapaus, jota he kutsuvat ”virtsarakon käymisoireyhtymäksi”.
Lääkärit luulivat naista alkoholistiksi
Maksakirroosista ja huonosti hoidetusta diabeteksesta kärsivä 61-vuotias nainen oli sairaalassa, jossa häntä tutkittiin ennen sijoittamista maksansiirtojonoon. Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa maksakirroosia ja voi huonontaa diabeetikon hoitotasapainoa, mutta nainen väitti kivenkovaan lääkäreille, ettei ollut juonut. Lääkärit eivät hevin nielleet naisen väitettä, sillä hänen virtsanäytteissään havaittiin jatkuvasti alkoholia.
Sitten lääkärit huomasivat jotain outoa. Naisen virtsanäytteissä ei ollut viitteitä alkoholin aineenvaihduntatuotteista. Niiden sijaan virtsassa oli tavallista enemmän glukoosia. Lisäksi naisen verikokeet olivat etanolin osalta puhtaat, mikä tarkoitti, ettei naisen verenkierrossa ollut alkoholia. Löydös selitti, miksi nainen ei vaikuttanut päihtyneeltä, vaikka hänen virtsanäytteensä viittasivat humalatilaan.
Lääkärit ryhtyivät tarkastelemaan naisen virtsaa tarkemmin ja huomasivat, että potilaan virtsarakossa oli runsaasti Candida glabrata -hiivasieniä. Kyseiset hiivat ovat osa ihmisen normaaliflooraa. Ne ovat myös ovat sukua Saccharomyces cerevisiae -hiivoille, joita käytetään alkoholin käymisreaktion aikaansaajana.
Hiivasta otettu näyte paljasti, että myös Candida glabrata todella tuotti alkoholia.
Lue myös: Persoonallisuus muuttui antibioottikuurin jälkeen – kukaan ei uskonut, että oudosta oireyhtymästä kärsinyt mies ei oikeasti ollut kännissä
Viinanhuuruisen pissan syynä huonosti hoidettu diabetes
Naisen virtsan sisältämä alkoholi oli oire huonosti hoidetusta diabeteksesta. Korkea verensokeri yhdistettynä virtsarakossa yleistyneisiin hiivoihin loi täydelliset olosuhteet käymisreaktiolle ja alkoholin tuottamiselle. Lisäksi diabetes itsessään aiheuttaa immuunihäiriöitä, jotka voivat selittää, miksi hiivat olivat päässeet lisääntymään naisen rakossa, tapausraporttia kirjoittanut patologian professori Kenichi Tamama sanoo IFL Science -tiedesivustolle.
Valitettavasti lääkärit eivät onnistuneet poistamaan naisen virtsarakossa yleistyneitä hiivoja.
Lääkärien mukaan on mahdollista, että jo aiemmin ihmiset ovat kärsineet ”virtsarakon käymisoireyhtymästä”, mutta sen oireita ei ole tunnistettu. Raportin kirjoittajat alleviivaavat, että potilastietoihin ja laboratoriotuloksiin on kiinnitettävä tarkkaan huomiota ja ristiriitaisuudet on tutkittava.
Lue myös: Onko virtsasi tämän väristä? Voi olla varhainen oire usein liian myöhään löytyvästä syövästä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: IFL Science, Science Alert, Annals of Internal Medicine